Salı, Mayıs 16, 2006

Bugün 35 yıllık bir hamurkar mide yakınmasıyla geldi. Sıkıntısı olup olmadığını sordum. İşyeri çok stresliymiş. Patron işin ucuzuna kaçıp 25 ytl yevmiyeli kürekçiler getiriyormuş ,onlar da ekmeği iyi pişiremiyorlar kabahati hamura atıyorlarmış. 40 ytl lik kürekçi olursa 5000 ekmek satılıyormuş, kürekçi acemi olursa, iyi pişiremezse ya da tutuşturup ekmekleri yanık kokutursa 3500 ekmek satılıyormuş. Satılmayan ekmekleri fırınlar geri alıyor 10 kuruşa hayvancılara satıyorlarmış. 200 gram ekmek aslında 35 kuruşmuş ama rekabet yüzünden 25 kuruşa satılıyormuş. 15 kuruşa kadar ekmek satan varmış. Normalde bakkallara 17,5-20 kuruştan veriliyormuş.
Hamur kararken unun kalitesi önemliymiş. Kimi un için yarım saat karıştırmak yeterken kimini 1 saat karıştırıcıda tutmak gerekiyormuş. Hamura un ,maya ,tuz dışında buz, kabartıcı katkı maddesi, ve kocuk dedikleri karışım da katılıyormuş. Kocuk sabah işten çıkmadan hazırladığı sert mayalı hamurmuş. Bir çuval undan hazırlıyormuş, normalden daha sert oluyormuş. Kocukla buz, hamurun sert durması, üstüne çizgi atılınca çökmemesi içinmiş. Çalıştığı fırında ekmeği dört kişi çıkarıyormuş. İki hamurkar, bir kürekçi, bir de kürekçinin çırağı. Çırak beceriksiz olursa da ekmek kötü oluyor, hamurlar kabarınca fırına yetişemediğinden küçülüp kalıyorlarmış. Midesi için Famodin 20 mg tb, ve Trankobuskas drj., ağrı kesici olarak kullandığı Majezik tb. midesini ağrıtacağı için de yerine Vermidon yazdım.

Hiç yorum yok: