Çarşamba, Ekim 10, 2007

pet şişe

Bugün pet şişe üretiminde çalışan bir mühendis boğaz ağrısı yakınması ile başvurdu. Kullanılmış pet şişelerin üretimde yeniden kullanılıp kullanılmadığını sordum, kullanılamıyormuş.



“Hammadde Kore’den, Rusya’dan granül olarak geliyor, ufak silindirler şeklinde üretime hazırlanıyor. İsterseniz size getireyim, çok güzel bir görüntüsü var silindirlerin, yeşili, kırmızısı, altın rengi koy seyret, o kadar yani”
dedi.





Şişe dibindeki çıkıntının neden oluştuğunu sordum. Merkezi belirlemek içinmiş. 3-4 santim uzunluğundaki silindir kalıba koyulup ısıtılarak önce 15 bar basınçla uzatılıyormuş. Uzama tamamlanınca bu kez 40 bar basınçla pat diye şişirilip kalıbın şeklini alıyormuş. Kullanılıp atılan pet şişelerin neye dönüştürüldüğünü sordum. Naylon leğen kova yapılıyormuş. Boğazında enfeksiyon bulgusu olmadığından Gerakon f tb 3x1 yazdım ve bol limon mandalin tüketmesini önerdim


16 yorum:

  1. İlk gördüğümdede çok etkilenmiştim bu resimden.Ne garip bir dünyada yaşıyoruz.Orada nasıl bir hayat ve nasıl bir mücadele var. Galiba imkansızlıklar insanı böyle yaratıcı yapıyor.Birde pet şişelerden can simidi yapıldığını görmüştüm. O yurdumun insanından tabiki.

    YanıtlaSil
  2. İyi aklıma getirdiniz,
    fotoğraf Van'dan.

    YanıtlaSil
  3. bende hep merak ederım bu tabndakı sıslık neden dıye sayenızde bende bu gun yenı bırsey ogrendım tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Bu hızda pet şişede satılan ürün tüketmeye devam edilirse, dünya üzerinde insanoğluna yer kalmayacak, diye korkarım.

    YanıtlaSil
  5. kullanılmış pet şişeler kırma makinelerinden geçirilip eritilip tek kullanımlık tekstilde hammadde olarakta kullanılıyor bunlara antibakteriyel ve antistatik özellikler verip tarımdan,güzellik sektörüne (medikalde dahil) çeşit çeşit sektörün faydalandığı ürünler yapılıyor.

    YanıtlaSil
  6. daha sağlıklı ve dönüşümü mümkün olduğu için tetrapak ve cam şişeleri tercih ediyorum ama malesef dışarda su içmek zorundaysak başka şansımız yok.
    pet şişelerin tekrar kullanılmaması mümkün mü dedirten fotoğraflar bunlar.çaresizlik herşeyi yeniden kullandırır insana....

    YanıtlaSil
  7. Harika iki fotoğraf... Fotoğraflar aklıma başka kullanım alanını daha getirdi. Tığ işi yapan teyzelerin yumak kirlenmesin diye ipi koydukları pet şişeleri. Baktım da hiçbir yerde bulamadım fotoğrafını.

    Bu arada hastanızın dediği doğru şişirilmemiş pet şişeler gerçekten çok şirin oluyorlar. Ben de iş için bir kaç tane vardı. Deney tüpleri gibi. Esas aspirin boyutundaki bir boncuktan 1 litrelik şişe olanlar var ki insanın görmeden aklı almıyor.

    YanıtlaSil
  8. Biz yaklaşık bir senedir plastik bişey almamaya gayret ediyoruz. Çok zor tabii, en çok da dışarda su için alınıyor pet şişe. Naylon poşet de pek kullanmıyorum artık. Mümkün olduğunca dolduruyorum poşetleti marketlerde. Aslında eskilerin kullandığı FİLE yi arıyorum ben. File bulabilirsem, ne çok sevineceğim:))
    Bugün oğlumu doktor kontrolünden sonra, hadi seni pazara götüreyim dedim. Yol üzeriydi. Ben uzun yıllardır ilk kez,Ege hayatında ilk kez gittik pazara. Tarla domatesini kese kağıdına koyduklarını görünce ben hem şaşırdım, hem de sevindim. Çocukluğumda hep kesekağıdı vardı. Ege de ilk kez gördüğünden şaşırdı. İkimiz de mutlu olduk yani..
    Neyse, ben yine uzattım. Herkese naylonsuz, poşetsiz günler dilerim:)))
    egeden

    YanıtlaSil
  9. aslinda site sahibine tesekkur icin girmistimyorum sayfasina.Ne kadar keyifli ve farkli bir site oldugunu belirtmek icin.Bir cok kez ilac yazdirmaya gittim cunku amerikada yasiyorum ve Turkiyeye tatile geldigimde yanimda bir kac agri kesici sogukalginligi ilaci ile birlikte donuyorum.Genelde degil sohbet etmek cogunlukla asik bir yuz ifadesi ile sikayetlerim soruluyor ve hizli hizli recetemi alarak o odadan uzaklasiyorum.Ne mutluki hem kendiniz bu isten keyif aliyorsunuz hemde hastalarinizla ilgilenip sohbet ederek onlarinda gonlunu aliyorsunuz.Her sey gonlunuzce olsun insallah :)

    YanıtlaSil
  10. Sanırım beynimdeki albümde yer alan bir resim olacak.hiç unutmayacağım bir kare.Teşekkür ederim.
    Tütü

    YanıtlaSil
  11. Neler neler öğrendim birkaç dakika içerisinde, nasıl teşekkür etsem azdır. Harikasınız, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. bayraminizi kutlar sevdiklerinizle saglıklı huzurlu ve mutlu nıce bayramlar gecırmenızı dılerım:)

    YanıtlaSil
  13. Bayraminiz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  14. Ben de bayramınızı kutlar, sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
  15. imalatının yapıldıgı bir fabrikaya gitmiştim gerçekten çok hoş şişirilmeden önceki görüntüleri,şişirme işlemi de ısıtılmış plastik borunun(minyatür şişe diyelim) içine hava üflenmesi ile yapılıyor ve kullanıma hazır hale geliyor,aslen şişirme işleminin içinde gerçekleştiği kalıbın yapılması daha meşakkatli

    plastiklere gelince iki tür plastik var birisi eritilip tekrar kullanılabilirken digeri eritmeye çalıştıgınızda kararıyor

    YanıtlaSil