Pazartesi, Mart 16, 2009

doyuran




Bugün sağlık raporu almak için başvuran bir pastacıya

“Ay çöreklerinin içine ne koyuyorsunuz, üzümlü falan, çok güzel oluyor” dedim
“Ona doyuran denir Doktor Bey, pasta olarak da satılır. Yemediniz mi hiç?” dedi
“Hayır ilk defa duyuyorum, nasıl bir pasta?” diye sordum
Gülerek;

“İşin aslı bu doyuran pastaneleri kurtaran bir şeydir. Artan, bayatlayan, hatta kimi yerlerde tabakta bırakılan pastaları karıştırır, iyice yoğurur, kıvamına göre biraz şanti, kakao, ya da fındık parçası atıp şekillendirip buzdolabında beklettin mi doyuran pastası olur. Ayçöreği ve pastişin içine koyulan da budur” dedi.

31 yorum:

  1. Yıllar önce Uğur Dündar'ın bir pastane baskınında öğrenmiştim ben de Ay Çöreğinin kirli geçmişini :p O günden bu yana da ağzıma koymadım. Tadı güzel ama...

    YanıtlaSil
  2. annem bize yedirmezdi kesinlikle. biliyordu yani ne olduğunu yıllar yıllar önce.

    YanıtlaSil
  3. pastaneler açısından kötü reklam olmuş bu yazınız.pastacı da tüm iyi niyetiyle anlatmış garibim

    YanıtlaSil
  4. Disaridan bir seyler yemeyi iyice kesmistim, simdi kararimi bir daha kutladim. Paylasiminiz icin tesekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ayçöreği yemesek mi ya dedim bir an içimden.

    YanıtlaSil
  6. K.arşıyaka çarşıdaki E.vim pastanesinin doyuranı çok güzeldir. O kadarcıkdan bi şey olmaz ya, aşı niyetine. Bağışıklık sistemimiz güçleniyor bunlarla:))

    YanıtlaSil
  7. Tadı da nefis oluyor ya bunların, ben çok severek yiyor(d)um. Şimdi noolcak?

    Dışarda satılan diğerleri çok farklı ya???

    YanıtlaSil
  8. Bencede arada bir yenmesinde bir problem olmayacağını düşünüyorum, şifa niyetine,

    YanıtlaSil
  9. tabakta kalanları koymadıkları sürece aslında sorun olmamalı bayatları değerlendirmek. Çoğu pastaneci bir gün öncekini bayat sayar benim bildiğim. O kadar şey atılacağına, doyuran olsun işte n'olcak?

    Salam sosis de yemeyin o zaman arkadaşlar, hele o piliç bilmemnesi diye satılan yumuşak ürünlerin çoğu tavuk derisi ve bilumum artığın kıyma yapılmasından çıkıyor...

    Sağlığa zararlı birşey yoksa, yani müşterinin tabağındaki artık, ekşimiş krema vs değilse bence korkulacak birşey olmasa gerek.

    YanıtlaSil
  10. buna dair duyumlarım vardı ama netleşti. ne severdim ayçöreğini yazık oldu:)

    YanıtlaSil
  11. bravo pastacilara! kedi olali geri donusume sahane bi katki yapmislar.

    Sayenizde birsey daha ogrendik doktor bey. nasil desem, ailecek hastayiz size ve dahi yazilariniza.

    YanıtlaSil
  12. bunun bir sehir efsanesi oldugunu sanirdim...meger dogruymus... :-(

    bu arada tebrik ederim. sabah gazetesinin en iyi turkce bloglar arastirmasinda listedeydiniz.
    http://www.sabah.com.tr/2009/03/13/cm/haber,3BBA8CEFCBB74991925710254A155BCA.html

    YanıtlaSil
  13. Kullandıkları yağları da sorsaydınız keşke!
    Bir anımı hatırladım, yazdıklarınızı okuyunca...

    Bir yılbaşı gecesi belediyeden sürekli anonslar dinlemiştik.
    "Şu pastaneden yeni yıl pastası alanlar sakın yemesin! Yiyenlerde zehirlenme belirtisiyle hastanede!"

    Biz kendimiz yapmıştık. Pastaneden alanlar da kutusuyla çöpe atmışlardı.

    Roman yurttaşlarımız çöp kutularından o pastaları alıp yemişlerdi. Zehirlenme belirtisiyle hastanede mideleri yıkanmıştı. En komiği de " Pastaneyi dava edeceklerini!"söylemeleriydi.

    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  14. Ben 1 yasima daha girdim.. Roma'da cok iyi bilinen bir lokantada, masalardan alinan mezelerin, siyrilarak tekrar acik bufedeki tabaklara kondugunu gordugumden beri, pizza disinda cok az seyi istahla yiyorum disarda..

    ay coregini yillardir yemiyordum. aklima da gelmiyordu.. simdi hem canim istiyor, hem de zaten bulamam.. :-(( tanidik firinlardan almak lazim, pastanelerden degil..

    YanıtlaSil
  15. oooooooooo
    çok kötü oldu bu
    sayenizde öğrenmiş oldum:)

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,şurada( http://blogeditoru.blogspot.com/2009/03/hastalardan-ogrendiklerim-blog-tantm.html )

    sizden bahsettik birazcık,bir yazınızı da örnek olarak yayınladık,haberiniz olsun dedim :)

    YanıtlaSil
  17. Ay çöreğini seviyorum...
    Ve bilmeden yediğimiz o kadar çok şey varki...
    Bunun da onlardan birisi olarak kalmasını istiyorum...

    YanıtlaSil
  18. daha bilmedigimiz neler var aslinda keyifle yedigimiz. yada farkinda olsak bile bilmek istemedigimiz vakalar.

    damaga tatli geliyor iste..

    aslinda bayat ekmekleri kullanmalarinda bi zarar yok.
    almanya dada her firinda bayat ekmekler pane harci olarak kullanima satiliyor..yada firin icinde baska baska pastalara vs..kullaniliyor..
    is artiklara gelince degisir elbette..
    geri dönüsümün abartilmis hali olur..

    pogaca yemeyi özledim ama bende..yada simit..

    ve sanirim su an türkiyede olsamda bile bile yerdim..

    ..isin aci yani =)

    YanıtlaSil
  19. Ben pastacıyım, stajımı ilk yaptığım otelde pastiç yaparken malzemelerin karıştırıldığını görünce şaşırmıştım. Tabi beş yıldızlı bir oteldi, biz kesinlikle artık mallar koymuyorduk.

    Güvendiğiniz, yıllardır var olan pastanelerden alırsanız gayet lezzetlidir.

    YanıtlaSil
  20. Bundan sonra ay çörekleri evde yapılacak

    YanıtlaSil
  21. E peki hiç mi bu ayçöreğini doğru dürüst kendi malzemesinle yapan tek bir pastane yok yahu... Bence biraz abartıyorsunuz. Böyle yapan vardır tabii ki ve hatta bunu yapan bırakın ayçöreğini her şeye her şeyi yapıyordur o apayrı... ama ben adam gibi işini düzgün yapan yerler olduğunu da düşünüyorum... ( Haaaa.. bu arada, ben kimbilir bu yaşıma kadar kaç tane ayçöreği yemişimdir ve hâlâ yaşıyorum demek ki bir şey olmuyormuş :) yemeye devam )

    YanıtlaSil
  22. ayçöreği böyle yapılır evet ama güvendiğiniz yerlerden yediğiniz sürece tabakta kalan artıklarla değilde sadece bayatlayan pastalarla yapıldığından emin olabilirsiniz bence. Bunun yanısıra, zaten bilmeden neler neler yiyoruz.. :)

    YanıtlaSil
  23. Evde ay çöreği yapılırken de kalan bayat kekler (tabi bozulmayan sadece biraz kuruyan) kullanılır. Ceviz kuru üzüm kakao eklerim ben cok lezzetli olur.
    Şükür ki hiç pastaneden böyle çörek falan yemedim.
    Yasemin

    YanıtlaSil
  24. kötü hissettim kendimi bugüne kadar neler yemisiz meger, cok da güzeldi oysan:)

    YanıtlaSil
  25. pastanecileri belki kurtarıyor ama müşteriyi kaybettiriyor..herkes evde yapsın ay çöreğini yaa..yapamayan da bi ekmek makinası alsın..onun içinde tarifleri var..yoğurmuycak bile..herşeyi koyuyorsun makina yoğuruyor..iç malzemesini hazırla temiz temiz..al hamurunu ,doldur içini,ver fırına...ohh miss..

    YanıtlaSil
  26. olamaaazz..elveda ay çöreği! :(

    YanıtlaSil
  27. allah allah, yorumlari anlamadim... ne mahsuru var kirintilarin toparlanip hamur yapilmasinin ki?? gayette lezzetli. ben sahsen zaten tahmin ediyordum, zevkle yemeye de devam ederim.

    YanıtlaSil
  28. bir toptan pasta imalatçısı olarak :

    1 evet, ay çöreğinin içine iade gelen poğaçalar vs ne varsa kullanılır.

    2 evet, askeri müşteriler, lüks pastaneler gibi yerler zaman zaman içini özel (sırf ayçöreği yapmak için yapılmış ) kullanmamızı istediler, bu durumlarda özel yapılır, maliyetleri çok da ciddi arttırmaz.

    3 enteresan olan artık yılların verdiği alışkanlığın etkisimidir, iade poğaçalarla yapılan iç daha çok takdir toplar.

    YanıtlaSil
  29. Ben duymuştum bunu, ama inanmamıştım. Demek gerçekmiş, tüüüh!

    YanıtlaSil
  30. aha şaşkınım.. severek yediğimiz ay çöreğine bak sen. saman altından su yürütüyormuş.

    YanıtlaSil