Pazartesi, Temmuz 19, 2010

evde sabun yapımı





Haftasonu katıldığım ROCK-A festivalinin sosyal etkinlikler bölümünde hep merak ettiğim evde sabun yapımını öğrendim.
Dutlar Ekoköyü' nden gelen bir katılımcının anlattığına göre sabun yapmak için öncelikle Potasyum hidroksit içeren kostikli su elde etmek gerekiyormuş. Bunun evde yapımı için bir miktar odun külünü (kömürünü değil) suyun içinde mümkün olduğunca uzun süre bekletip süzdükten sonra kalan suyu buharlaştırarak (ocakta veya ekolojik yöntem tercih edilirse güneşin altında) oldukça derişik bir bazik sıvı elde edecekmişiz..


Daha sonra zeytinyağını kaynatıp içine bu hazırladığımız kül suyundan azar azar ilave ederek pelte kıvamına gelince önceden hazırladığımız kalıplara dökerek soğumaya bırakacak, bir gün kadar soğuyan sabun kalıplar halinde parçaladıktan sonra sabun tozu ve sıvı sabun yapımı için rendeleyerek çamaşır-bulaşık makinesinde toz halinde kullanılırken, sıvı sabun yapmak için yine küllü suyun içinde bir gün kadar bırakacakmışız.
Gösterdikleri örnekler de gerçekten sıvı sabun kıvamında ve görüntüsündeydi.
Sabuna koku vermek için lavanta, defne, bıttım gibi bitkisel yağlar eklemek mümkünmüş.


Bulaşık makinesi deterjanı olarak kullanılırken bardakları matlaştırdığı için yanına parlatıcı olarak elma sirkesi ya da limon kabukları koymak gerekiyormuş.
"Peki ama zeytinyağı çok pahalı bir madde. Böyle sabun üretmek çok maliyetli olmuyor mu?" diye sordum
"Bu sabunu yemeklik yağdan değil ağacın dibine dökülen kurtlu zeytinlerden sıkılan dip yağından yapıyoruz. Her yağhanede bulunan bu yenemeyecek kadar asitli yağın litresi 1.5 lira. Eğer üreticiden alırsanız 50 kuruş. Ekolojik olmanın yanı sıra neredeyse bedavaya evinizin bütün sabun deterjan ihtiyacını karşılayabiliyorsunuz." dediler.





"Bu yağ hiçbir şekilde yenemiyor mu?" dedim
"Büyük fabrikalarda rafine edilirse rafine zeytinyağı olarak satılıyor. %70 rafine zeytinyağına, %30 oranında sızma katılınca da riviera yağı oluyor" diye yanıtladılar
"Kızartma yağlarından da sabun yapılabilir mi?" diye soranlar oldu
"Eğer yağ vasfını kaybedecek kadar yanmışsa olmaz. Yanmamışsa da önce rafine etmek gerekir ki bu da büyük fabrikaların işi" dediler.

11 yorum:

  1. Vay be ev ekonomisine katkı.

    YanıtlaSil
  2. Fight Club'da insan yağından da yapılıyordu o da ekonomik :)

    YanıtlaSil
  3. Bloğunuzu takip ediyorum zevkle, bu arada sizin ne çok izleyiciniz var maşallah.. :)

    YanıtlaSil
  4. öyle basit(ve maliyetsiz) anlatılmış ki hemen yapıveresim geldi :)

    YanıtlaSil
  5. Benim dedem de yıllarca sabunlarımızı yaptı.Haftada bir kere saçları o sabunla yıkamak çok yararlı geliyor.Mis gibi bakım oluyor.Hem de gayet ucuza.=)

    YanıtlaSil
  6. Balıkesir-Ayvalık'ta da el yapımı sabun üreten çok kişi var. Ablamın öğrencilerinden birinin velisi hediye etmiş geçenlerde. Mis gbi kokuyor. Daha önce de alıp kullanmıştık. İstanbul'dan sipariş veren bile oldu, pahalı olmasına rağmen hem de. Bunlar dünyanın kötülüğü içinde insanı rahatlatan, insanın içine inceden huzur katan şeyler. Paylaşımınız için de ayrıca teşekkür ederim Doktor Bey, yazılarınızı çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  7. geçenlerde sabun yapımıyla ilgili yanılmıyorsam STV'de bir programa denk geldim. Hem çok eğlenceli bir iş hem de organik bir ürün kullanmak. İkisi bir arada çok iyi. Evde hobi olarak bile yapılabilme şansı var. Defne yaprağı kullanılıyor genelde zeytin yağı ile birlikte.

    YanıtlaSil
  8. imeceevinde yazın bu yöntemle üretilen malzemelerin hem bulaşık makinası hem de çamaşır makinasında kullanıldığını gördüm.
    işe yarıyor:)

    YanıtlaSil
  9. hocam iyi anladikta birazda detayli aciklasaniz sevinirim mesela kul suda nekadar beklemeli nekadar kule nekadar su konmali

    YanıtlaSil
  10. hacam dediklerini yaptim kokudan uckun eve giremedik lutfen tarifinizi birazdaha acik anlata bilirmisiniz halk dilinde saygilar

    YanıtlaSil
  11. merhabalar bende biraz daha naturel yasam adina evde yapabilecegim urunlere yonelmeye calisiyorum biliyorumki el emeginin hem daha ekonomik hemde daha zevkli olduguna inaniyorum sabun yapimini biraz daha detaylariyla aciklayabilirseniz bizleri daha cok sevindireceksiniz emin olun tesekkurler

    YanıtlaSil