Cumartesi, Temmuz 08, 2006



Bodrum'da kitap sergisinde kitapları karıştırırken Gülriz Sururi'nin 'Gülriz'in Mutfağından' kitabından yurtdışında ,özellikle komşularımızda ringa adıyla satılan tütsülenmiş balığın, hep merak ettiğim türkçe adının ne olduğunu öğrendim:

Tirsiymiş, bildiğimiz, burun kıvırdığımız tirsi.

Aynı balığa İsveç'de de Heller deniyor,ve çok az tuzla fermente (bozulmuş) konservesi yapılıyormuş. Surströmming denen bu konserve en az altı ay bekletilip ancak bombe yapınca açılır ve çok ama çok feci kokar, lavaş ekmeğin içine patates, turşu konarak yenirmiş. (Bunu da Güneş Karabuda'nın anılarından öğrendim)


Surströmming deneyimini anlatan bir yazı için:
http://www.escapeartist.com/efam32/swedish.html

Hiç yorum yok: