Cuma, Şubat 19, 2010

SÜT SAVAŞLARI






Bugün mesai bitimine yakın saçları ıslak bir öğretmen tahlil sonuçlarını göstermek için uğradı.
Hayretle
"Dışarda yağmur mu yağıyor?" diye sordum
"Hayır bugün bahçe nöbetçisiydim de. Öğrencilerin süt kavgasının ortasında kaldım, üstüm başım battı, eve uğrayıp duş almak zorunda kaldım" dedi
"Süt kavgası mı?" dedim
"Belediye düşük gelirli semtlerdeki 100 okulda öğrencilere hergün süt dağıtıyor. Bir gün ufak kutuda, bir gün litrelik. Öğrenciler de sütü alınca birbirlerine fışkırtarak oyun oynuyorlar" dedi


"İçen yok mu hiç?" diye sordum
"Küçük sınıflarda bazıları içiyor, ama büyük sınıflar hiç içmiyor. Sütler de kaliteli, SEK'in kutuda pastorize sütleri. Bazıları da dondurmacıya götürüp bir külah dondurma ile değiştiriyorlar" dedi



"Müdürünüz ne diyor bu işe?" diye sordum
"Biz 'Söyleyelim göndermesinler' diyoruz, ama o 'Karışmayın, bir kişi bile içse kardır' diyor" dedi

22 yorum:

Değil. dedi ki...

İkinci fotoğraf bomba :)

Korhan Korman dedi ki...

Doktor bey;
Hadi öğretmen baştan savma konuştu siz neden aynı tarz kaleme aldınız? Dr'un blogu demek bende nokia,mercedes neyse o demek.O kalite demek. Mesai bitimine yakın "öğretemen" değil öğretmen gelmiştir. Müdür "karşımayın" değil karışmayın demiştir.

Konuya gelince ben bir Ted mezunuyum, bizde de aynı müsriflik sene sonu yumurta savaşıyla oluyordu.Neyse ki büyüdükte artık yumurtayı o şekilde ziyan etmeden direk "katı,kayısı" kıvamlarında direk mideye yolluyoruz:)

ssbb dedi ki...

Haklısınız.
Kusura bakmayın.

bizatihi dedi ki...

Acele ile yazılmış yazılarda(malum klavyede yazıyoruz) ufak tefek harf değişiklikleri olabiliyor. Kusura bakmayın @Korhan fakat ilk okuduğumda sizinde üslubunuz pek hoş gelmedi bana. Ayrıca ben de belirtmek isterim ki; "direk" değil "direkt" tir :))

O yaşlardaki öğrencilerde olan boşvermişlik maalesef üzücü.

Korhan Korman dedi ki...

Bizahiti bir sürü blog okuyorum dediğiniz sebepten yani yazım yanlışlarından hiç rahatsız olmam ama Doktor bey'in ayrı hayranıyım o alıştırdı mükemmel yazıma o yüzden ona takıldım ciddi bir şey değildi :)

reyhane dedi ki...

Çocuklara süt içme alışkanlığını kazandırmak önce ebeveynlere düşüyor,benim iki oğlum var ben 1 yaşından itibaren ikisine de günlük düzenli süt vererek o alışkanlığı sağladım.Nazar değmesin,hergün en az 1 bardak mutlaka içerler..ayrıca geliri düşük ailelerin çocuklarının sütü içmeyip dökmeleri de enteresan geldi bana..

kıyısız deniz dedi ki...

konunuzla alakasız bir sorum olacak sevgili doktorcuum. adım DENİZ. blog işinde yeniyim. kıyısız deniz adlı blog. sizin blog girişinde 'paylaş' menüsünü nasıl oluştudugunuzu merak ediyorum. acaba bilgi verebilir misinz? teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Bizahiti degil Bizatihi olmali!
Ben de sevmedim Korhan soyleme seklini! Elesirdigin sey hizli yazmaktan gelen hatalar belli ki ama sen bu kadar titizlenirken bilgisizlikten kelime hatalari yapmissin! Gramer hatalarina hic girmiyorum bile!
Yakismamis!!!

SekerPembe dedi ki...

Sevgili Korhan Bey,

Affınıza sığınarak, ben de bir düzeltme yapmak isterim. Yazınızda geçen:
''büyüdükte artık yumurtayı o şekilde ziyan etmeden...'' cümlesindeki büyüdükte'nin de'sinin ayrı yazılması gerekir. Yani, ''büyüdük de artık yumurtayı o şekilde ziyan etmeden...'' gibi.

Bora Bey'in blogunu, bir Şiar Yalçın köşe yazısına çevirmeden hemen konuyu kapatayım.

Sevgi ve selamlarımla.
Shekerpembe

The Dude dedi ki...

typosuz blog olmaz, typomla sev beniii (burada kemanlar giriyor)

Hayalbemol dedi ki...

"Bir kişi bile içse kardır?"
Zihniyetini sevdiğim ey insanım... Önce sütün bilincini aşıla çocuğa. Eğer başaramıyorsan, bırak başka yerlere göndersinler, onlar faydalansın bu hizmetten.

rahat yazar dedi ki...

Ziyan edilmesi hiç hoş değil. O sütü alıp birbirlerine fışkırtan çocuklara süt dağıtılmasın!

Adsız dedi ki...

yaw ne ciddi insanlarsiniz:)

Adsız dedi ki...

insanlar kullanmayınca ziyan mı olmuş oluyor süt.topraktaki mikroorganizmalar yararlansın ne olacak yani.

MBK dedi ki...

İşin iki ayrı boyutu...
"Ziyan olmasın" ve "bir kişi bile içse kardır!"

edebihalim dedi ki...

Doktor bey süt yazısı ilimiz Kocaeli'nde uygulanan bir projeyi aklıma getirdi. Hamile anne adaylarına 7. ayından itibaren ücretsiz süt paketleri dağıtılıyor. Anne adaylarının süt tüketme eğilimi bizzat gözlemledim.

EzgiDi dedi ki...

ne zaman çocuklar yararlı şeyleri sevecek çok merak ediyorum, gerçi bu uzun ömürlü pastorize sütler ne kadar faydalı orası şüpheli de...

hevesli bardak dedi ki...

Millet de bunlar insan gibi yaşasınlar diye uğraşıyor, bulamadıklarından değil eşekliklerinden içmiyorlar demek ki.

nalan dedi ki...

çocuklar bilmeden iyi yapıyorlar bana kalırsa.
pastorize ve uht kutuların içindekiler süt mü ? yoksa katkılı bulamaç süt tozuyla yapılmış sıvılar mı?
düşünün neden uht kutu süt çok çok yaygın da günlük şişe sütü ancak ararsan iyice sorarsan buluyorsun.
bir gıda maddesinde kar marjı ne kadar açılıyorsa ve nerede büyük tekeller at oynatıyorsa, o kadar büyük zarar riski var.

maria puder dedi ki...

Her konuda olduğu gibi dil bilgisi konusunda da ahkam kesmeyi çok severiz ama "ş" yerine "sh" harflerini yapıştırmakta hiç tereddüt etmeyiz nedense.

Pastorize ve uht kutuların içindekiler süttür efendim, sütü süt tozuna çevirmek masraflı bir iştir. UHT süt çok daha yaygındır çünkü raf ömrü daha uzundur. UHT işlemi ile pastörizasyon işlemi birbirinden farklıdır; pastörizasyon daha düşük sıcaklıkta daha kısa süre yapılır ancak pastörize sütün mikrobiyal yükü UHT sütten fazladır. Yine yanıldığınız nokta şu ki gıda sektöründe asıl tehlike merdiven altı işletmelerdir. Büyük tekel dediğiniz firmaların kuralları, standartları, prosedürleri vardır ve markalarına zarar verme riskini kolay kolay alamazlar.

Biz küçükken de yumurta savaşları olurdu, hâlâ gülümseyerek anarım. Öğretmenler de karizmalarını kaybetmişler galiba mümkün müydü eskiden öğretmen varken böyle azıtmak?

Unknown dedi ki...

Hiç utanmadan sıkılmadan UHT süt faydalı denmiş. Çocukalra helal olsun diyorum UHT ve Pastorize sütün zararları hakkında 1930 yılından günümüze tam 80 yılda yapılmış yüzlerce araştırma var. Alın bakın şu linkteki yazıyı okuyun. Altında tam 79 kaynak var ve asıl bilip bilmeden siz konuşmayın.

http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=220

Jericho dedi ki...

Dagitilan sutler UHT degil SEK gunluk pastorize sutler. Sutle doldurulup kapatilan siselerden farkli sekilde pastorize edilip kutulara dolduruyolar ambalajlari UHT sutler gibi aluminyumlu degil ve cidden uzerindeki son kullanma tarihinden sonra (3-4 gun uretimden sonra) bozuluyorlar. Acilinca acildigi gun tuketilmesi gerekiyor, yoksa eksime basliyor. Dokulmesi yazik tabiki ama Muduru daha hakli gordum ben. Sute yabanci cocuklar zamanla alisirlar ve atmayip icmeye baslarlar.