Çarşamba, Mayıs 26, 2010

devrecilik




Bugün kilo alma yakınması ile başvuran bir hastaya risk faktörlerini değerlendirmek amacıyla sigara içip içmediğini sordum.
"Askerlikte içtim, sonra bıraktım" dedi
"Askerde neden başladınız" diye sordum
"Askerliğim biraz sıkıntılıydı. Bir sınır karakolundaydım, bizim karakolda devrecilik vardı" dedi
"Devrecilik nedir?" dedim
"Senden üst devreler hiç bir iş yapmıyorlar, yapmadıkları gibi bir de eziyet ediyorlar. Bütün temizlik, bulaşık, nöbetler sende." dedi


"Komutana neden şikayet etmediniz?" diye sordum
"Komutan da onları tutuyordu. Hatta bize ilk geldiğimiz gün şaka yaptılar. Komutanla üst devreler üniformalarını değiştirmişler. Bize bir yandan kol gibi su akan havuzdaki suyu saatlerce kaşıkla boşalttırdılar.


Barfiks çektirdiler, yerlerde süründürdüler. Bayrak direğindeki bayrağın yönü rüzgardan ötürü hep yurt dışına bakıyordu, ikidebir direğe tırmandırtıp bayrağın yönünü çevirtiyorlardı. Rüzgar estikçe yine dönüyordu, böyle bir sürü mantıksız eziyet işte..." dedi

Kilo vermek için öncelikle şeker ve şeker içeren gıdaları kesmesini, porsiyonlarını küçültmesini, sık sık az az yemesini, ve mutlaka haftada en az üç gün en az 1 saat spor yapmasını önerdim.


Fotoğraflar Nefes filminden

21 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

İşe bak yaa! Adamı askerlikten soğutuyor bunlar. İtiraz etsen ayağından vururlar, sonra terörist ateşi sonrası böyle böyle oldu diye haber çıkar...

NzN dedi ki...

Bu askerlik ne bela bi şey böyle!! Ücretli askerlik yapsalar da bitse bu işkence .....

Adsız dedi ki...

Askerlik Kutsal Bir Görevdir. Sanırım o arkadaş biraz fazla abartmış, bende askerlik yaptım ama ne bir devrecilik ne de başka bir eziyet yaşamadım. Aksine askerdeyken birçok arkadaş madde bağımlısı olduğu için tedavi gördüler, meslek sahibi olmayanlara halk eğitim aacılığı ile meslek edindirdiler, okuma yazma bilmeyenler var hala bu ülkede onlara okuma yazma öğrettiler, inanın parası olmayn erlere kantin aracılığı ile para verdiler, kıyafeti olmayana kıyafet ve hatta ayakkabı aldılar, daha ne diyeyim. Allah askerimize güç kuvvet versin tüm komutanlarım onurlu şerefli ve çalışkandılar. Keşke herkes onlar gibi olsa da bu ülke mükemmel bir konuma gelsek..
Saygılarımla

çağatay dedi ki...

yahu şu adsız beni bayağı güldürdü.
nerede askerlik yaptığını bayağı merak ettim.neyse biz hastanın anlattıklarına dönelim.askerlik yapan herkes hastanın anlattıklarına yabancı olmayacaktır.devrecilikten telef olanların ismi ise eğitim zayiatı.

Adsız dedi ki...

Mantığın bittiği yerde askerlik başlar, denir ama, hastanın biraz abarttığı kanaatindeyim.
egeden

Pinor Çen dedi ki...

Yazık.

Adsız dedi ki...

Bir gün bütün bölüğü tek sıraya dizdiler. Sırayla üstdevrelerin oturduğu ranzanın önünden geçmeye başladı herkes. Sırası gelene her üst devreden okkalı bir tokat. Dayanamadım neden diye sordum. Gelen cevap: "Aranızda dayak yemeyenler kalmış olabilir. Sonra gidip de askerde ben hiç dayak yemedim demeyin diye vuruyoruz" dediler.

seyabb dedi ki...

Ahhhh ah.2 yaşında oğlumla birlikte eşimi 18 ay bekledik.Oğlumun devamlı kullandığı ilaçlar vardı.Eşim devlet memuru olduğu için askere gittiğinde pekçok haktan mahrum kaldık.En basiti maaşı kesildi.Askeriyede,eşi rütbeli olan pekçok arkadaşım var.Komutanlık bana göre güç.Bu gücü kişiliğinizle karıştırırsanız işte o zaman işler karışıyor.iki oğlum var inşallah iyi yerlerde askerlik yaparlar.

Nedret dedi ki...

Benim oğlum da askerlik yaptı. Adsızın söylediklerinin her harfine inanıyorum. Şahit olduğu şeyler Adsız'ın anlattıkları kadar ağır değilse de, çok onur kırıcı şeyler.Asker ocağında bir gence vatan sevgisi aşılanıp, aşkla ve şevkle en zor işi bile gönüllü yapar hâle getirmelerini dilerdim. Tam tersi oluyor.
''Ha gayret oğlum, aslansın kaplansın'' diye gönderiyoruz, ezip posasını çıkartıp, kedi gibi geri yolluyorlar. Üstelik vatanı için iyi birşey yaptığı duygusuna bile sahip olamadan, gurur duyacağı birşey olmadan.
Umarım bu durum yaygın değildir.
Anlatılan komik askerlik hikâyelerinin de kötü şeyleri baskılamak için olduğuna inanmaya başladım.
Tek tesellim oğlumun sağ salim geri dönebilmiş olmasıdır.Evlâdı dönmeyenleri düşünüp öfkemi yatıştırıyorum.

Adsız dedi ki...

Ayrıntıya girmeden söyleyeyim, kardeşim askerde rahatsızlandı, bi çok prosedür falan, astsubayı bütün inisiyatifini kullanarak ameliyat olmasını sağladı, sonrasında da 'dinlen iyileş sen abicim, az kaldı zaten' diyerek koğuşta yatırdı. Hep kötü yazmışlar, böyle şeyler de var diye yazıyorum..

zafer dedi ki...

askerlik yapmis herkes bilir ki; askerliginizin normal yada zor gecmesi tamamen komutaninizin insiyatifindedir. Zaten doktorumuzda anahtar soruyu sormus 'komutaniniz ne diyordu?' diye. Dolayisiyla askerlikte mantik var mi? yada yok mu? sorusunun kendisi mantiksizdir. Asil soru sizin komutaninizda mantik var mi?.

yirmisekizz dedi ki...

Adı üstünde devrecilik. yani hep alt devre olmuyorsunuz. en geç 6 ay sonra üst devre olursunuz. Askerlik güzeldir....

AmaTT dedi ki...

Bu devrecilik komutanların işlerini kolaylaştırmak için tesis etikleri bir sistem.

Üst devreler alt devreleri ezerler, altlar üst olunca onlar yeni gelenleri ezerler, yani lanet bir sistem.

Ben kısa dönem çavuşken bizim bölükte elimden geldiğince hafiflettim devreciliği, alt devreler yumuşak davrandığım için bana artistlik yaptılar, bende onlara "ben gittikten sonra beni mumla ararsınız" dediydim gerçekten de aramışlar :D

Asortik Krep dedi ki...

Ben sekiz ay kısa dönem asker yolu gözledim, evliydik ve çocuğumuz da vardı.Bu anlatılanlar hakkında bir şey söyleyemem, o günlerden tek hatırladığım eşimin İstanbulda doğup büyümesine rağmen askere gelenler arasında bir diş fırçası veya kolonya alacak parası olmayanlar hakkında yaptığı yorumlardı.Özlemden çok o hikayeler acıttı canımı, en çok arkadaşlarını satanlar kırdı kalbimi..
Şehitler hakkında ileri geri konuşanlar kadar uyuz olmuyorum askerlik yaşantısına , şehitlere acımayanlar nedense askerlik yapanlara daha çok acıyor gibi de geliyor bazen..
Bazı yorumları samimi bulmuyorum..Ortalığı bulandıranlar bir gün kendi bulandırdıkları sularda kaybolacaklar gibi de geliyor..Biraz sert gibi olsa da yazdıklarım, uzaktan bakıyor gibi de görünse bir kadın olarak, bizim anladığımız bu derim.
Herkes payına düşeni anlıyor bir şekilde işte..!

Unknown dedi ki...

Ben de kısa dönem askerlik yaptığım için devrecilikten etkilenmedim, devreciliğin dışındaydım. Hatta bazı olaylarda kısa dönemler uzunlara müdahale ederek devreciliği yumuşatıyordu. Önceleri karşıydım devreciliğe ama zamanla benimsemeye başladım. Tabii devrecilik sizin ahlak anlayışınıza, insanlık görüşünüze göre değişen bir şey. Bazı bölüklerde devrecilik alt devreyi ezmek şeklinde yapılıyordu, "yat, şınav çek" gibi emirler falan. Ama devrecilikte bunlar olmaz. Yani üst devre durup dururken saçma işler yaptıramaz alt devreye. Burada devrecilik sadece bazı ağır işlerde etkili olur. Şöyle bir örnek vermek gerekirse mesela her sabah tuvalet temizlenecektir, en alt iki devre yapar bu işi. Böylece bir asker alt iki devresi geldikten sonra askerliğinin geri kalanında bu tarz işlerden kurtulur. Ya da yemekhanede de ağır işleri en alt iki devre yapabilir. Aksit takdirde bu tür işler askerlik boyunca belli kişilerin sırtına biner. Öteki türlüsünde ise alt devreye bir bardak çay bile taşıtmak şerefsizliktir.

otomatikkepce dedi ki...

Devreciliği kendi de uygulamış mı acaba?

Adsız dedi ki...

18 ay askerlik yaptım takım çavuşu olmama rağmen pek ezilmesemde herkes bilirki mantığın bittiği yerde askerlik başlar 18 ayımı boşboşuna harcanmış saçmalıklarla dolu...yaşanmamış bir ömürden sayıyorum

Adsız dedi ki...

5 ay 5gün kısa dönem yaptım. allah hiç bir türk gencine böyle bişey yaşatmasın.

Adsız dedi ki...

ne cahil yorumlar bunlar böyle askere bi gidin önce sonra yorum yaparsınız.

Eleştirel Günlük dedi ki...

6 ay yaptim. her saniyesine kufur ede ede... Butunuyle akil hastenesi gibi bir yer. Zaten hapishane ve akil hastanesinden kurumsal olarak pek bir farki yok. Foucault biseyler dememis miydi bu konuda. Aslinda daha onceleri bu konuda birseyler soyleyende vardi.

Ha bu arada Adsiz rumuzuyla yazan kisi sen komedyenlige soyunmayi dusundun mu? Dusunmediysen dusun...Ya da nerede ve nasil torpilli yaptigini anlat da BU VATANA HIZMET ICIN GIDIP DAHA ILK GUNDEN ANASINA AVRADINA SOVULEN VE BIRILERININ SIKININ KEYFINE ISKENCE GOREN INSANLAR GORSUNLER VATAN VATAN DIYE NARALAR ATANLARLA SIRADAN HALK COCUGU ARASINDAKI FARKI...

Unknown dedi ki...

Güya "düzeni korumak" için icat edilmiş ve komutanlarca da göz yumulan bir işkence yöntemidir devrecilik. Çok şükür askerliğimi yedek subay olarak yapacağım. Biliyorum ki eğer kısa dönem er ya da uzun dönem er olarak yapacak olsaydım, bu sistemin adaletsizliğine boyun eğmeyeceğim için askeriyede türlü yaptırımlarla karşılaşırdım, canımdan bezdirilirdim. Birçok şey yaşamadan, tatbik edilmeden anlaşılamıyor belki ama bu "devrecilik" denilen saçmalığın insanların psikolojisini nasıl olumsuz etkilediğini anlamak için de illaki o yoldan geçmiş olmak gerekmiyor kanımca. Askeriyede her yıl intihar vakaları ve "eğitim zayiatı" ilan edilen şüpheli ölümler oluyor. Bunların yaşanmasında devreciliğin payı olduğuna şüphe yok. Umarım, kısa süre sonra başlayacak olan askerliğim süresince bu saçmalıkla karşılaşmak ve müdahale etmek zorunda kalmam.