Çarşamba, Ekim 03, 2007

şabat


Bugün askerlik dönüşü işe başlamak için sağlık raporu almak isteyen Musevi bir genç başvurdu.
Askerliğinin nasıl geçtiğini, bir sıkıntı çekip çekmediğini sordum. Dinle ilgili hiçbir sıkıntısı olmamış. Hatta komutan bir sıkıntı yaşarsa direk kendisine söylemesini emretmiş.
“Yalnız garip bir şey yaşadım, herkese mesleğine göre bir iş verilirken bana sen Musevi'sin para işlerinden iyi anlarsın deyip banka, hesap işlerini verdiler, hatta komutan saati bozulduğunda bile çarşıya beni gönderiyordu; sen en iyi tamirciyi bulursun , en ucuza pazarlık edersin diye, halbuki ben bulunduğumuz şehirde hiç saatçi bilmiyordum” dedi.
Ramazan nedeniyle bir sıkıntı yaşayıp yaşamadığını sordum.
“Yok, geçenlerde bizim de tek günlük orucumuz vardı zaten” dedi.
Cumartesi ibadetlerinin hala uygulanıp uygulanmadığını sordum.
“Çok sıkı uygulamak pek mümkün değil ama nadiren tüm kurallara uymaya çalışanlar var. Örneğin evin ışıklarını bütün gece açık bırakıyorlar, apartman otomatına kibrit sıkıştırıyorlar ki elektrik düğmesine dokunmak zorunda kalmasınlar” dedi.
Bu ibadete İbranice’de şabat, Türkçe'de sebt denirmiş. Cumartesi günleri çalışılmaz, ateş yakılmaz , elektrikli alet çalıştırılmaz, alışveriş yapılmazmış.
"Neden böyle bir ibadet konulmuş olabilir?" diye sordum.
“Bu inanış Tanrının dünyayı 6 günde yaratıp 7. gün dinlendiği hikayesinden çıkmış.Eski çağlarda insanlar bir gün dinlensinler, ateş bile yakmasınlar, yemekle uğraşmasınlar diye koyulmuş, ama modern çağla işte, elektrik yakarsan kıvılcım çıkar diye modifiye etmişler. Alışveriş işi de para harcamamak için aralarda bir yerlerde konuya dahil olmuş herhalde" dedi gülerek.




7 yorum:

Adsız dedi ki...

Şabat İbranice dinlenme demek.
İsrailde çoğu işyerindeki asansör otomatik çalışır, dokunmadan çalışsın diye. Cuma günbatımından cumartesi akşamına kadar sürer. Bi de galiba şabat ekmekleri vardı.
Komutanların yaklaşımı da çok ilginç doğrusu. Gerçi evet, İstanbuldaki yahudilerin çoğu, saatçi, kuyumcu, vs. ve hali vakti yerinde. Benim yahudi ya da ermeni arkadaşlarımın hemen hepsi kuyum işiyle uğraşıyor.Ata mesleği diyorlar.Ama hepsini bağlamaz ki bu.Din konusunda bir sorun yaşamaması ise sevindirici.
Bu arada kendimi HASTALARDAN ÖĞRENDİKLERİM'in açılış sayfası ilan ediyorum.
Maşallah ilk yorumu kimselere bırakmamışım epeydir:)))
egeden

ssbb dedi ki...

evet egeden, ben de sizi en sadık takipçim ilan ediyorum! :)

Unknown dedi ki...

Burada bazi mahallelerde Cumartesi gini sokaklar Ortodoks Yahudiler'le dolu oluyor. Benim icin hava hos da, Brian illet oluyor goruntuye. Herkes kendi milletinin asirilarina daha cok sinirleniyor herhalde.

Bazi binalarda Hristiyan veya Musluman asansor ve elektrik dugmesine basicilar ise aliniyor Cumartesi gunleri icin! :oP Insanoglu hep ayni. Illa bir yerden isin kolayina kacacak.

www.elifsavas.com/blog

Esra dedi ki...

Benim de musevi bir arkadasim askere gittigin de rahatsiz olup olmadigini sormustum. Eline hic silah vermediklerini, ufak tefek isleri yaptirdiklarini soylemisti. Ama rahatsiz da olmamis.

Elektrik isini duymustum ama bu derece oldugunu bilmiyordum. Turkiye'deki museviler daha iliman sanirim bu konularda. Amerika'da yasayanlar ise cok dindar...

Adsız dedi ki...

Inanca ve insana saygi duyuldugunu bilmek ne guzel. Ama hayret.. Benim agabeyim askerde namaz kilabilmek icin ne cok engellerle karsilasmisti..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Evet isimsiz,ben de aynı konuya değinecektim, siz yazmışsınız.Keşke herkese eşit muamele edilseydi.Pozitif anlamda tabi.

Adsız dedi ki...

gerçekten güzel adam dindar yahudi. ama askerde sıkıntı olmamış. eşitlik demek bu tabiki. ama adamların eşitlikten beklediği. herkesin aynı davranması. yani bir yerde kimse namaz kılmıyorsa. kılmak isteyen bir kaç kişinin de kılmaması ALP