Perşembe, Ekim 25, 2007

sahtecilik

Bugün deterjan üretimi ve satışı yapan bir hasta, burun tıkanıklığı için sprey yazdırma isteğiyle başvurdu.
Açık olarak kiloyla satılan deterjan ve sabunların neden bu kadar ucuz olduğunu sordum.
“E su götürür bir iş de o yüzden, içine su koyarsan ucuzlar” dedi.
Açık satılan markalı ürünleri sordum,
“Çoğunlukla sahtedir. Bakın Doktor Bey, Türkiye’de her şeyin sahtesi var, bizim alanda en çok Calgon, Ariel, İpana, Pantene ve İpek şampuan’ın sahtesi yapılıyor. Öyle ki Calgon’un sahtesi bazen marketlere bile giriyor”
dedi.

İpek şampuan pek pahalı olmadığından sahtesinin yapılmasını garipsediğimi söyledim.
“Ucuz ama sürümü olan bir mal, hem yabancı şampuanlardan da hiçbir farkı yok aslında, içindeki maddeler aynı. Adam litresini 60 kuruşla maledip 1,5 liraya üç kamyon satıyorsa karı da büyük oluyor”
dedi.


Burun spreyini uzun süredir kullandığından tıkanıklığa yol açanın bizzat burun spreyi olduğunu, rebound (geri tepme) etkisi ile burnunu önce açıp, ardından daha fazla tıkadığını, çarenin biraz zor da olsa bunu bırakmak olduğunu anlattım.
Burnunu sık sık musluk suyu ile yıkamasını tavsiye ederek dekonjestan tablet yazdım.

Resimler Çin malı taklit spor malzemeleri

4 yorum:

Adsız dedi ki...

sıvı deterjanları anlarım da, toz deterjanda ne hile var acaba?? Ondada çok fazla kimyasal olduğunu duymuştum. Gerçi ben hiç kullanmadım, kullanmam da..Hele şampuan, direk vücuda yani..
Burun spreyi konusunda ise, çok doğru söylüyorsunuz, ama bunu kullanan insanlara anlatmanız imkansız.. Bir anlık rahatlamayı bile kar sayıyorlar.Bu yüzden eşim, burnundan ameliyat olmuştu seneler önce..
egeden

eren dedi ki...

Gillette marka traş bıçakları ile ilgili bir hikaye duymuştum, ne kadar doğru bilemem. Adam yıllarca bıçakların sahtesini yapıp yapıp doğu illerinde normalde Gillette'in satmadığı yerlerde satıyor. Bir seferinde imalat hatası yapıp bıçakları ters koyuyor, traş olmaya çalışan anında kendini kesiyor. Adam ürettiklerini atmak yerine pişkin pişkin Gillette'i arıyor ve "elimde bir kamyon sizin markadan bıçak var, isterseniz siz alın, isterseniz piyasaya vereyim" diyor. Gilette kös kös satın alıyor.

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

cok ilginc bi blog; resimler filan.. misafir odama ekledim.

Adsız dedi ki...

NIKE taklidi NIRE yı görünce şunu yazamadan edemedim özellikle son 2 -3 yıldır ayakkabılarında kalite bozukluğu had safhada olan bir marka.. öyleki eminönünden 35 ytl ye sahtesini alıp kullanan bir tanıdığımın ayakkabısının ömrü benim mağazadan aldığım 150 ytl lik NIKE ayakkabımdan daha uzun süredir giyildiği halde daha sağlam olarak duruyor...bence NIKE yetkililerinin ellerini iki başları arasına alıp düşünmeleri gereken bir konu!