Çarşamba, Aralık 26, 2007

erken emeklilik

Bugün ilaç yazdırmak için gelen bir emekli karnesi yerine Akbank Tekaüt Sandığı’ndan aldığı imzalı bir yazıcı çıktısını uzatınca neden karnesi olmadığını sordum.
“Biz özel sigortadan emekliyiz” dedi.
“Nasıl yani SSK ile bağlantınız yok mu?” dedim, yokmuş.
Akbank ve eski Öğretmenler Bankası çalışanlarının sigorta primlerini kendi kurduğu emekli sandığına yatırıyor, emekli maaşlarını da kendi ödüyormuş.
“Zamanında dediler ki, sigortanın zorunlu tuttuğu miktardan %25 fazla ödeyin, emekli maaşınız da her ay SSK’nınkinden %25 fazla olsun. 12 yıl böyle ödedik, sonra Sabancı Kayseri’li ya; ‘Bu iş böyle olmaz, sigorta ile aynı primi keselim’ dedi, maaşları da sigorta ile aynı miktarda vermeye, yatırdığımız fazla primlerin üzerine yatmaya kalktı. E bizde de uyanık çok, dava açtılar, üç yıl sürdü kazandık. Şimdi 25 yıl yerine 12 yıl fazla prim ödediğimizden sigortalıların maaşının % 12 fazlasını alıyoruz” dedi.“Ne kadar alıyorsunuz?” dedim, 800 lira alıyormuş.
“13 yaşında yazın tuğla fabrikasında çalışmıştım, oradan sigortam başlamış. 25 yılı tamamlayınca 38 yaşımda emekli oldum,8-10 yıl da emekli olduktan sonra sigortasız çalıştım, artık çalışmıyorum, Allah bereket versin” dedi.
“Emekli olunca size ilk sigorta yapan tuğla fabrikasının sahibine bir çiçek, tatlı falan götürseydiniz” dedim.
“Haklısınız!” dedi.

Fotoğraflar 38 yaşında emeki olup gezmeyi seçenve bu konuda kitap yazan Amerika'lı bir çifte ait


8 yorum:

Adsız dedi ki...

"Sabancı Kayserili ya" cümlesinin altında sizin de imzanız var mı; merak ettim. Yanlış anlaşılmasın; şövenistlikle alakam yoktur, yalnızca memleketlerle ilgili çok kanıksanmış genellemelere gülerim genelde, ama pek inanmam, pek de sevmem.

ssbb dedi ki...

İtalik harflerle yazılanların tümü hastaların ağzından çıktığı gibi yazılmıştır.

endiseliperi dedi ki...

bizimkilerin 38 yaşında emekli olup dünyayı aylık 800 ytl ile gezmeyi tercih etme gibi bir seçenekleri yok ne yazık ki. 13 yaşından itibaren çalışırsın bir de emekli aylığının üstüne yatmaya kalkarlar.

hah haa, gülde hanım, eh haksız değilsiniz ama aramızda kalsın birazcık genetik kodlarına işliyor insanın doğup, eğitim aldığı coğrafya, yahu. merak ettim, siz nerelisiniz? ben adanalıyım mesela ve korkuncumdur:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Bora Bey, "Yorum yapmayayım" diyorsunuz halen yani... Öyle olsun...
Endişeli Peri, bu konu çoook derinleşir aslında, lakin eğer karşılıklı yorumlaşmanın Bora Bey için mahsuru yoksa sizin tahmininizi almak isterdim... :)

Adsız dedi ki...

merhabalar size tesekkur etmek istedim oncelikle hergun keyifle okudum bu blog icin .Hergun merakla takip ediyorum sayfanizi ve ayrica sizin hastaniz olmasamda muhtemelen nasil bir doktor oldugunuzu tahmin ettigim icin.Ne mutlu hastalariniza :)

Esra

anahtar dedi ki...

bu bloga cok garip bisekilde geldim neyse.
son yazinizi keyifle okudum. bundan sonra da takip etmeye çalışıcam.

...

endiseliperi dedi ki...

nasıl tahmin edebilirim gülde hanım, elde hiç veri yok ve üstelik olsa bile ben yarım metre önümdeki bir insanın bırakın nereli olduğunu, yaşını filan bile tahmin edemem. ben sadece çorumlu olan biri ile istanbullu olan birinin memeleket genellemelerine yaklaşımlarının farklı olmasındaki mizahi farka dikkat çekip, güleriz, demiştim. eh, kayserili olmanız olasılığını söylemem fazla zekice bir tahmin olmaz, değil mi?:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Endişeli Peri, ben de birlikte gülelim diye yazmıştım, "tahmin edin" kısmını zaten, yorum için atlamamdan herhalde bellidir, ben dediğim gibi çoğunlukla gülerim bu meselelere, lakin bilirsiniz öyle insanlar vardır ki, olmazsa olmazdır iyi ya da kötü yönden bildikleri...
Hele hele şu anda, Bora Bey gibi benim de yaşadığım İzmir'de, bir çok İzmirli için, varsa İzmir ve İzmirlilerdir, yoksa gerisi boştur filan... Ben, bu konuda Bora Beyden de mizahi bir yaklaşım ya da yorum var mıdır, onu da sormak istemiştim. Teşekkür ediyorum ve sizin yukarıda söylediklerinizin çoğuna da katılıyorum aslında. Adanalı can dostlarım da çoktur ve severim gerçekten bazı genetik "tipik" özelliklerini...