Perşembe, Aralık 13, 2007

geç gebelik

Bugün 60 yaşında bir hanım 12 yaşındaki dördüncü çocuğu ile başvurunca böyle geç yaşta doğum yapmasının sebebini sordum.
“Ah bilsem yapar mıydım!” dedi.
Hasta, 3 çocuk doğurduktan sonra 12 yıl önce adetten kesilince menapoza girdiğini düşünüp önemsememiş. Bir yakınması da olmayınca doktora ancak 8 ay sonra gitmiş. 7 aylık hamile olduğunu öğrenince ayılmış bayılmış, kendini yerlere atmış.
“Hiç hareketini de mi hissetmemiştiniz?” diye sordum.
“Hiç hissetmemiştim, ama doktor haberi verdikten sonra ben bebeği, bebek beni fark etti, hareket etmeye başladı.” dedi
“Kilonuz da mı değişmedi?”diye sordum.
“Hafif göbeklendim ama bütün kıyafetlerim üzerime oluyordu. İşin ilginç yanı sabah hastaneye giderken kapanan pantolonum, hamile olduğumu öğrendiğim andan itibaren kapanmamaya başladı” dedi.


11 yorum:

siyahlale dedi ki...

Çok ilginç geldi bu durum. Yani insan 7 aylık hamile olduğunu nasıl da anlamaz. Bu hastanız kendini hiç dinlemiyormuş veya o kadar çok başka işlerle meşgulmüşki kendini dinleyecek 1 dakkası bile yokmuş. Başka bir açıklama bulamıyorum. Eşimin bir akrabası da 41 yaşında menopoza girdim sandı ancak 3 ay sonra hamile olduğunu farketti. Şimdi çocuğu ilkolula başladı. Hayatından memnun. Eee nede olsa üniversiteye ve liseye giden iki kızı büyüttüler yeni çocuğunu.Ehehehe cafecihan

Zamandan Sızan dedi ki...

SON ÇOCUĞUNUN SAĞLIGI NASILMIŞ ACABA..AÇIKCASI MERAK ETTİM..ÜÇ SORUNLU ÇOCUKTAN SONRA GERÇEKTEN KABUS GİBİ..

ssbb dedi ki...

dört çocuk da sorunsuz,sağlıklı:)

Aysin dedi ki...

:))

Zamandan Sızan dedi ki...

HASTADAN KASITIN ŞAHIS OLDUĞUNU SİZ YAZDIKTAN SONRA ALGILADIM..YUH BANADA :)

ssbb dedi ki...

yok kıymet hanım, kabahat bende: virgülü sizin yorumunuzdan sonra ekledim :)

Tugc dedi ki...

Ne kadar ilginç ya..Demek ki hareketler belki de psikolojik. Yani bu mümkün mü?

funda dedi ki...

merhaba
bora bey bende hamile olduğum için dikkatimi çekti,nasıl farketmemiş anlamadım:)

Unknown dedi ki...

Gerçekten inanılmaz bişey insan nasıl farketmez hamile olduğunu yahuu?

Geveze Kalem dedi ki...

Annemin 5,5 aylık hamileliğinin sonunda fark edilmiş bir bebekmişim. Şaşırmadım doğrusu. O zamanlar kadınların (diyeceğim ama örnekteki kadının 12 yaşındaki kızı, beni çok da geçmişe gitmemem gerektiği konusunda uyarıyor) pek de bilinçli olmadıklarını duyuyor, biliyoruz. Sonuçta bu gün internet ortamından, kitaplardan bilgileri yalayıp yutarak hamilelik geçiren, çocuk yetiştiren bizler gibi değildi bu insanlar. Bizler -belki de- kantarın topuzunu kaçırmış haldeyiz ama daha bilinçle çoğaldığımız, süreci daha verimli geçirdiğimiz ve eskiye nazaran daha bilinçli bireyler yetiştirme gayreti içinde olduğumuz kesin.
İşte bu bilinçle, hamilelik sürecinden bile çok önce kendimizi tamamiyle bu meseleye yoğunlaştırıyoruz. Eğer aklımızı bu meseleyle meşgul etmeyecek bir düzenek içinde olsaydık -ki eğer sorunsuz da bir hamilelik yaşıyorsak- bir bebeğin varlığını içimizde hissetmememiz olasıdır.
Bu gün 16 aylık bir bebek annesi olarak, kimi zaman içimdeki hareketlenmeler bana hamilelik sürecimi hatırlatıyor. Yani bunun tersi durumunda, aslında hamileyken de sadece içimizde 'herhangi bir hareketlenme' olduğu duygusuna da kapılabilirdik.
Demem odur ki, kadının durumu, 'yok artık! amma da cahilmiş!' denilecek türden görünmedi bana. Bir de hamileliğin en önemli belirtisinin adet kesilmesi olduğu düşünülecek olursa, 'haklı tabii,' bile diyesim geliyor.
Ayrıca hamileliğini öğrenmesini takiben hareketlenmeleri hissetmesi ve bir gün önce giydiği pantolonun önünün kapanmaması da görüşümü destekliyor kanımca.

Çok keyifle takip ediyorum sevgili doktor, bunu da belirtmek isterim. :)

Adsız dedi ki...

tugce hanim,haklisin bu konuda biraz psikolojide rol aliyor.bayan hamile oldugunu fark edince karnini salmaya baslamis olmali,annelik hissi karninda tasidigi cocuguna yer vermekti.hani ilk ve yeni hamile kalan genc bayanlarimiz daha 7-8 haftalik hamile olduklarini anladiginda karin bölgelerini bilmeden salarlar,yani cocugunu düsünür rahatlik vermek isterler.ancak hamile oldugundan haberi olmayan bayanlar kilo aldi zanneder ve karin bölgesini icine ceker ve yerlestirirler.bu durumda aynidir ama bu yasinda adetten kesilip hamile kalmasi ilginc.bir dogum uzmanina sormak gerekir.