Pazartesi, Aralık 10, 2007

taksitli satışlar

Bugün boğaz ağrısı yakınması ile başvuran bir hasta rapor istediğini söyleyince ne iş yaptığını sordum. Apartmana gelen broşürlerden tanıdığım bir züccaciyecide çalışıyormuş.
Broşürlerde neden sadece bir taksit miktarının yazıldığını sordum.
“Kadınlar takside dayanamıyorlar da ondan” dedi ve ekledi “Taksit miktarı düşük olunca para ödenmiyor gibi geliyor herhalde, bir de kocalarından gizli alıyorlar”.
“Neler alıyorlar daha çok?” dedim.
Kadınlar kızlarına çeyiz, erkekler daha çok elektronikle ilgileniyorlarmış.
“Borcunu ödeyemeyen çok oluyor mu?” diye sordum.
Yüzde 20’si ödemiyormuş.
“Ne yapıyorsunuz o zaman?” diye sordum.
“Önce telefon ediyoruz, sonra posta ile tebligat yapıyoruz, en son çare icraya veriyoruz” dedi.
“İcralık olan çok oluyor mu?” diye sordum
“Yok icradan önce mali müşavirimiz var, o son bir kez gidip konuşuyor, o zaman bulup buluşturup ödüyorlar. Zaten 100 liranın üzerindeki alımlarda kiracılara taksit yapmıyoruz, malı müşteriye teslim etmiyor evine götürüp bırakıyor, hatta kuryemiz önce komşularına , esnafa bakkala soruyor, bu adam güvenilir mi, batakçı mı diye” dedi.
“Satışlar nasıl gidiyor?” diye sordum.
“Şimdi biz bir malı 10 liraya alıyoruz , 20 liraya satıyoruz, ama müşteriye verdiğimizde ilk başta sadece 2 lirasını alıyoruz. Aslında oldukça riskli bir iş, dengeyi iyi kurmak lazım Malı da vadeli alıyoruz ama kira, elektrik, su, çalışanlar derken ufacık mağazanın 20 bin lira gideri var. Patronlar doğulu, görsen hiç ummazsın ama ticari zekaları var işte” dedi.

Boğazı için Theraflu f tb 3x1 yazdım ve bir gün istirahat verdim.

3 yorum:

Nurum dedi ki...

benim de bu aralar hiç dayanamdığım birşey sanırım bu..bu da bir nevi kötü bir hastalık sanırım hı... :( blogunuz çok güzel vakit buldukça keyifle okuyorum... tüm paylaşımlarınız için teşekkürler...

Ferda dedi ki...

dün derya baykal ile alakalı yazınızı blog readerim icinden okudum ama sitenizde goremedim. halen sitenizde bu yazı yok. nereden geldi ve nereye gitti acaba merak ettim..

ssbb dedi ki...

Haklısınız, yayınlamaktan vazgeçip sildim.