Perşembe, Eylül 24, 2009

temel içgüdü




Bugün 40 yaşlarında bir hastam kontrole geldiğinde
"Doktor Bey, dede oldum"
dedi
"Nasıl yani?" dedim
"Golden retriever cinsi bir köpeğimiz var, dün gece bir batında 7 yavru doğurdu" dedi
"Babası belli mi?" diye sordum
"Belli tabi, yine aynı cins safkan. Bu işte aileler aynı kız alıp verir gibi görüşüyor. Doğumdan sonra erkeğin sahiplerinin de bir yavru alma hakkı var" dedi
"Diğerlerini ne yapacaksınız?" dedim


"İsteyen arkadaşlarımıza vereceğiz, belki satarız. Tanesi 400-500 dolar arasında satılıyor" dedi ve ekledi "Fakat ilk defa böyle bir olay izledim ve tabiata hayran kaldım"
"Neden hayran kaldınız?" diye sordum



"Biz bu köpeği 2 aylık yavru olarak aldık. Daha önce doğum yapmadığı gibi doğum yapan başka bir hayvanı da görmedi. Buna rağmen yavruları doğurdukça dişleriyle önce keselerini yırtıp sonra göbek kordonlarını gövdeye yakın bir noktadan dişleyip koparttı, kordondan başlayarak bütün plasenta ve eklerini yedi. bunu her yavruya tek tek uyguladı. Yavruların her tarafını yaladı, solunumlarını canlandırdı. Burnuyla hepsini emzirme sırasına soktu, çok emeni ittirdi, az emeni güçsüz olanı memeye yaklaştırdı.


Bunların tamamını içgüdüyle yaptı, böyle içgüdüye hayran olunmaz mı Doktor Bey! "dedi



14 yorum:

Adsız dedi ki...

evet hayran olunacak bir şey. içgüdüyle bütün bunlar oluyor ama ona bu güdüleri veren tabiat değil Allah (cc)'tır. tabiata hayran oldum lafı bence yanlış :)

Fifi Croissant dedi ki...

O yan yana koşan iki beyaz topaçtan sağdakini bana verseler, bir de benim içgüdülerimi seyredin o zaman. Tek lokmada yutarım.

kamøløsø dedi ki...

Gerçekten çok özel bir olay. Bu kadar karmaşık ve hassa işlemleri tamamen hatasız bir şekilde yapması, hayranlık uyandırıcı... Genlerine işlenmiş bu bilgilerin pratiğe dökülene kadar bilinçaltında geçirdiği evreleri araştırmak, keşfetmek isterdim.

Her zamanki gibi son derece güzel olan bu yazı için çok teşekkürler...

İyi çalışmalar.

BlahBlah dedi ki...

olamaz böyle güzellik!

ŞEKER dedi ki...

Merhaba
resimlere bakınca sanki kendimi gördüm :) Benim de 6 ay önce bir meleğim oldu ve dünya onun etrafında dönmeye başladı. Emzirmek, altını üstünü değiştirmek, uyutmak, ilgilenmek.. hiçbiri öğrenilmiyor aslında insanın içinden geliyor. Annenin neyi nasıl yapması gerektiğini Allah galiba genlerine işliyor :)

Adsız dedi ki...

tabiatı da yaratan ALLAH(c.c)'tır. yarattığı her varlığa ihtiyacı olanı öğreten de..

alpi

Aymen dedi ki...

DOĞAYA HAYRAN KALMAK YERİNE BÜTÜN BU KANUNLARI KOYAN YAPAN YARADANA HAYRAN KALSAYDI KEŞKE.

Unknown dedi ki...

37 haftalık bir hamile olarak içgüdülerin hamilelikte bile nasıl işlediğini bizzat yaşadım. Geçirdiğim bu 9 ay boyunca anne olduğumu hissediyorum. Bebeğe hazırlıyor bu geçen zaman hem bedeni hem de ruhu.
Keşke insanların hamileliği, doğumu ve bebeğini yetiştirmesi geçmişte olduğu gibi daha doğal bir olay olarak algılanabilse.
Gerçi olayın bir de terslik çıktığında müdahele edilerek (sezaryen, sarılık vs.) hem annenin hem de bebeğin kurtarılma (ya da daha sağlıklı olma) yanı var ama!
Ayrıca söylemem gerek ki, Allah'a olan inancım bu hamilelik süresince daha da kuvvetlendi...

reside dedi ki...

yüce rabbim kendini ona anlatmış ama beyefendi anlamamış.orada (ne büyüksün yarab hamdolsun )demeliydi

İlkin dedi ki...

Allah Analı Babalı büyütsün :) Okudukça içim bir tuhaf oldu Kurban olduğum ALLAH ne büyük o anda o köpeğe o kuvveti veriyor sırayla yavrularını dünyaya getiriyor ve onları bir güzel temizliyor daha sonrada doyuruyor. Bakacak yerim olsada şu köpeklerden biri benim olsa dedim ilk resmi görünce :)Çok seviyorum köpekleri

allah şükür dedi ki...

Allah hem yaratmış hem rızkını vermiş hem köpeğin annesine şefkat duygusunu vermiş hem de nasıl davranacağını öğretmiş.
Bütün canlıların annelerine birden şefkat duygusu verip bütün yavruları birden rızıklandıran bütün tabiatı halkeden Allahdır. Şüphesiz.
Bu hakikatihstırlamamıza yardımcı olduğunuzdan dolayı allah sizden de razı olsun.
(yorumlara bakınca toplumdaki uyanıklık ve allah bilinci şuuruna şükredesi geliyor insanın. bu kadar tabiatperest propogandaya rağmen anadolu insanının imanı bu diyorsunuz)

Kutad Gubilik dedi ki...

Aynı hasta bir daha gelirse lütfen zavallı hayvanı kısırlaştırmasını söyler misiniz? Cins köpeğini doğurtup yavruları satanlar sadece türcülük yapmıyorlar aynı zamanda ülkemizdeki sokak hayvanları sorununa katkıda bulunuyorlar. Sokaklarda kaç bin tane sokağa atılmış golden retriever olduğunu tahmin bile edemezsiniz

Adsız dedi ki...

hoşgörüsüzlük alıp başını yürümese keşke de adamcağızın tabiata hayran kalma lafına takılmasa insanlar... bu lafa bile tahammül gösteremeyip hemen kendi istedikleri gibi konuşulmasını talep ediyorlar, yazık..

Adsız dedi ki...

bu kadar özenle ve tarafsızca yazılmış bir blogda böyle yorumlar görünce çok şaşırdım.

allahla, dinle kafayı bozmuş insanlar. herkes sizin dilinizden konuşmak zorunda değil. her cümleye allahı peygamberi sokuşturunca dindar mı oluyorsunuz? ne bu eleştiri hastalığı? herkesin inanışı kendine. neye inandığını afişe edince yukardaki ekstra sevap yazmıyor ya da 3 kişiyi daha getir, 1 günahın silinsin sistemi yok ki.

başka insanların kendini ifade ediş şeklinden size ne? yok öyle demeliydi yok şöyle demeliydi, yok yanlış olmuş. biraz tahammül, biraz başkasının fikrine ve fikrini ifade ediş şekline saygı yahu! dininizi, inanışınızı neden her fırsatta başkalarının gözüne sokmaya çalışıyorsunuz?

herkes sizin inandığınız tanrıya, sizin inandığınız şekilde inanıp; kendini, sizin kendinizi ifade ettiğiniz cümlelerle ifade etmek zorunda mı?