bizim evde, adana'da yani, kahvaltıda yenen tek reçel, incir reçeliydi. yani reçel denince bizim aklımıza incir reçelinden başka reçel gelmezdi. soylu ingilizler oysa, kahvaltıda türlü türlü reçel yerler ki, bir tür soyluluk belirtisi var bunda sanki. bizde, küçük yerde yaşamış kime sorsanız, ailesinin o yörenin en soylu ailelerinden olduğunu söylerler. hem de bildikleri sadece incir reçeliyken ve hem de işte şimdi öğrendik, o reçelin inciri muhtemelen aflotoksin'liyken! günahını almayayım annemin şimdi, büyük ihtimalle o, damda kurutuyordu incirleri. o zaman sorun yok, değil mi?
ne anlatıyorum ben, yahu. bu aralar, bu havalardayım doktor bey, kusuruma bakmayın artık.
aflatosin analizleri TR de özel ve kamu lab. larında yapılıyor... avrup sınırları aflatoksin çeşidine göre b1 olan 2ppm toplam aflatoksin 4 ppm, TR de bu sınır 5 ve 10 , üçünücü dünya ülkelerinde ise sınır yok :D
ürünler avrupaya ihraç ediliyorsa çok çok özenle işlenirken TR de sınırlar daha yüksek olduğu için ihractan dönen TR içine yokyok çok fazla ise :D hemen IRak iran vb.
sadece incir değil tüm kurutulmuş ürünler(fındık, fıstık, badem vb.) hatta antep fıstığı baklavaya girsin bu üründe dahi aflatoksin analizi yapılabiliyor...
bu işi şuan tarım ve köyşleri bakanlığı herh il ve ilçede yıllık denetim programları dahilinde her ay belli sayıda numune alarak gerçekleştriyor..
hatta şuan hastanın dediği gibi ilaç kalıntısı (pestisit ) için 2 ay süreli adanada 1100 meyve sebze numunesi istanbulda 500 numune gibi ve diğer illlerde böle bi alarm bir sınırları belirileyic numune alımı yapılıyor...
bu arada her gıdai le şikayetinizi alo174 hattına yapabilrsiniz. 15 gün içinde size veilren takip numarası ve tc no ile kontrol edebilrsiniz...
aflatoksin yağ içeriği yüksek kuru besinlerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Toksitite oranı oldukça yüksektir. Karaciğer kanserine varan durumlara neden olabilmektedir.
Hayat sanki bir deniz, biz de suyun üzerinde ilerliyoruz. İlk zamanlarda, çocuklukta falan, deniz çok dalgalı, sen ise sanki ufak bir salın üzerinde çırpınıyor, bir an önce hızlı hızlı gitmek istiyor, ancak pek fazla yol alamıyorsun.
Zaman geçtikçe teknen büyüyor, kalitesi ve hızı artıyor, ancak senin hızlı gitme isteğin git gide azalıyor.Yavaş yavaş tadını çıkararak gitmek, etrafı seyretmek istiyorsun. Ancak çocuklukta hızlı gitmek ne kadar zorsa, yaşlandıkça yavaşlamak da o denli zorlaşıyor. Bütün motorlarını istop etsen bile artık kocaman bir gemi olmuş olan aracın çarşaf gibi denizin üzerinde hızla ve sessizce kayıyor. Sen ise güverteden geminin pruvasının yardığı suların iki yana doğru açılarak uzaklaşmasını ve ufukta beliren karşı kıyının hızla yaklaşmasını hüzünle izliyorsun.
6 yorum:
Sağolsunlar gdo ile zaten toprak bırakmayacaklar! Bu arada doktor bey tesadüf keşfettiğim bloğunuzu 2 gündür keyifle okuyorum ellerinize sağlık:)
bizim evde, adana'da yani, kahvaltıda yenen tek reçel, incir reçeliydi. yani reçel denince bizim aklımıza incir reçelinden başka reçel gelmezdi. soylu ingilizler oysa, kahvaltıda türlü türlü reçel yerler ki, bir tür soyluluk belirtisi var bunda sanki. bizde, küçük yerde yaşamış kime sorsanız, ailesinin o yörenin en soylu ailelerinden olduğunu söylerler. hem de bildikleri sadece incir reçeliyken ve hem de işte şimdi öğrendik, o reçelin inciri muhtemelen aflotoksin'liyken! günahını almayayım annemin şimdi, büyük ihtimalle o, damda kurutuyordu incirleri. o zaman sorun yok, değil mi?
ne anlatıyorum ben, yahu. bu aralar, bu havalardayım doktor bey, kusuruma bakmayın artık.
güzel bilgiydi.
aflatosin analizleri TR de özel ve kamu lab. larında yapılıyor... avrup sınırları aflatoksin çeşidine göre b1 olan 2ppm toplam aflatoksin 4 ppm, TR de bu sınır 5 ve 10 , üçünücü dünya ülkelerinde ise sınır yok :D
ürünler avrupaya ihraç ediliyorsa çok çok özenle işlenirken TR de sınırlar daha yüksek olduğu için ihractan dönen TR içine yokyok çok fazla ise :D hemen IRak iran vb.
sadece incir değil tüm kurutulmuş ürünler(fındık, fıstık, badem vb.) hatta antep fıstığı baklavaya girsin bu üründe dahi aflatoksin analizi yapılabiliyor...
bu işi şuan tarım ve köyşleri bakanlığı herh il ve ilçede yıllık denetim programları dahilinde her ay belli sayıda numune alarak gerçekleştriyor..
hatta şuan hastanın dediği gibi ilaç kalıntısı (pestisit ) için 2 ay süreli adanada 1100 meyve sebze numunesi istanbulda 500 numune gibi ve diğer illlerde böle bi alarm bir sınırları belirileyic numune alımı yapılıyor...
bu arada her gıdai le şikayetinizi alo174 hattına yapabilrsiniz. 15 gün içinde size veilren takip numarası ve tc no ile kontrol edebilrsiniz...
ii günler dilerim...
Pul biberdede yoğun olarak alfatoksin bulunabiliyor dikkat.
Yasemin
aflatoksin yağ içeriği yüksek kuru besinlerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Toksitite oranı oldukça yüksektir. Karaciğer kanserine varan durumlara neden olabilmektedir.
Yorum Gönder