Salı, Mayıs 31, 2011

mezbaha











Bugün kesimhanede çalışan bir hastaya
"İşkembeleri nasıl temizliyorsunuz, kimyasal madde kullanıyor musunuz?" diye sordum
"İşkembeleri temizleyen bir makine var, 7-8 dana işkembesini atıyorsun, sıcak suyla döndürerek içinde ne varsa döküyor, beyaz oluyor. Kimyasal biz kullanmıyoruz ama kullananlar var.Kostik kullanıyorlar, o zaman kar beyaz oluyor, millet de onu daha temiz sanıyor" dedi
"Hayvanlar elle mi, makineyle mi kesiliyor" diye sordum
"Büyükbaşlar makineyle kaldırılıyor, elle kesiliyor" dedi



"Nasıl kaldırılıyor" dedim
"Ölüm yolunda hayvanlar tek sıra oluyor. Duran, gitmek istemeyen olursa ucu açık kabloyu kıçına değdirdin mi fırlayıp gidiyor. Sırası gelen, tek hayvanlık kabine giriyor. Kabin hayvanın kıpırdayamayacağı kadar dar ve rampa yukarı. Arkadan kapağı azcık açtın mı ayağı dışarı kayıyor. O kayan ayağa kelepçeyi taktıktan sonra makine tek ayağından çekerek tepetaklak ediyor, sonra bıçağı vuruyorsun" dedi


"İthal hayvanlar da kesiliyor mu sizin orda?" diye sordum
"Tabi daha yeni 10 000 koyun geldi Avustralya'dan, bir sürüsü telef olmuş yolda. Bir de angus kesiyoruz. Bu anguslar bizimkiler kadar cüsseli değil ama nedense çok sinirli hayvanlar, çok zorluk çıkartıyorlar" dedi

17 yorum:

Piggyto dedi ki...

Yazinizi okurken icim ciz etti,keske vejetaryan olabilsem ama sonu gelmeyecek biliyorum. tek istegim aci cekmeden gitmeleri. Bizler yuzunden totolarina elektrik verilmesin,ayaklarindan asilirken kafalari o daracik kabinden asagi duserken saga sola carpmasin,insanlar onlara eziyet etmesin.

~pluvier dedi ki...

yöntemleri nelerdir bilmiyorum ama,eziyet edilmeden,bayıltılarak falan yapılan kesim yöntemleri de yok mu?

Adsız dedi ki...

ya bir kötü oldum yazıdan mı resimden mi katliam gibi bu ne ya ..şu hayvanları madem kesiyorsunuz bari iyi davranın bu gidişle et yemeyeceğim galiba zaten pahalılıktan alan yok ...

rahat yazar dedi ki...

Aynen yazıyı okurken daha da vahşet içeren şey yazıyor mu diye zor okudum bilmiyorum et yiyoruz ama farklı açıdan bakınca da çok caniyiz gibi:)

Bahar dedi ki...

Yazık ya, çok üzüldüm. Gerçekten bu hayvanlar bizden çok çekiyor.

wessago dedi ki...

@pluvier

buyukbas hayvanlar insanlar gibi tek narkozda gitmiyor. dunyanin et ihtiyacini karsilamak icin hergun ne kadar hayvan kesildigini dusun. onlar icin bu kadar narkoz zayii edemezsin. imkansiz yani

Nart Bedin Atalay dedi ki...

Amerika'da McDonalds'da angus burger yemiştim. Çok güzeldi. Burada da başlarlarsa tavsiye ederim.

Orada etler daha yumuşak oluyor. Sanıyorum hayvanların kanını akıtmadan öldürdükleri için.

Adsız dedi ki...

Hayvanın beynine kurşun sıkmak insanî bir yöntem öyle mi? Peki helal-haram diye birşey hiç duymadınız mı? Oldu olacak iki kadeh viski içirin hayvana da sinirleri gevşesin.

Tövbe ya Rabbim estağfirullah!

Adsız dedi ki...

acı çekmesinlerde nasıl kesilirse kesilsinler... ama bazı video paylaşım sitelerinde izliyorum resmen hayvanlara işkence yapıyorlar ve bundanda büyük keyif alıyorlar. Allah islah etsin ya!!

google reklam vermek
web tasarım

Adsız dedi ki...

Bu konu sizin zannettiğinizden çok daha vahim. Dizi ve futboldan vaktiniz kalırsa şu belgeseli seyretmenizi tavsiye ederim:

http://www.watchingthatmovie.com/watch-7267-Food-Inc

Allah'a layıkıyla inanan zalimlik edemez. En büyük sorunumuz cehalet ve imansızlık.

ibrahim dedi ki...

hayvanın acı çekmemesi çok önemli. hayvan bayıltılarak kesilirse o hayvanı etini müslümanlar yiyemez.büyük ihtimal makine ile kesim yapılmamasının bir sebibi de budur.

Gürkan Genç dedi ki...

Seyahatim sırasında çin'de insan hariç her canlı türünün ne aşamalardan geçip sofraya geldiğni öğrenmiştim. hemen hemen hepsinide yemek zorunda kalmıştım. Her ülkenin kesim hanelerinde hayvanalara uygulanan yöntemler aynı iyiside var kötüsüde.

Hamza Yusuf dedi ki...

Kan, vücutta biriken bütün toksinleri, hormonları, kimyasal ve atık maddeleri taşıdığı için pistir. Kanın %90'ı sudur ve su bilinçlidir.

www.youtube.com/watch?v=6eIpNOJ3QyE

Yani aslında kanın ve Allah adına kesilmeyen hayvanların etinin neden haram olduğunu anlamak o kadar da zor birşey değil.

www.haberturk.com/dunya/haber/643928-hollanda-helal-kesimi-yasakliyor

www.haberturk.com/yasam/haber/641718-bu-caylar-domuz-kani

jeyseena dedi ki...

hayvanları çook seviyorum ve canlarının yanmasını asla istemiyorum ve bunu sırf kendi karnımızı doyurmak adına yapıyor olmamız çok üzücü :( http://hilaldendolunaya.blogspot.com/

snaambalaj dedi ki...

açıtmadan lütfen

oldmarble dedi ki...

tek güvencemiz büyük market et reyonları

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=-clbq-IlALY