Çarşamba, Mart 08, 2006

hayvancılık


Bugün yine kaburgalarının altı ağrıyan bir hastayı muayene ederken stresi olup olmadığını sordum. 'Yok stresim hayvancılık yapıyorum' dedi. Hayvanlarını sordum. Üç tane ineği varmış. Sütünü satamıyormuş, çünkü köyde herkesin hayvanı varmış.

'Ne yani üç ineğin sütünü hergün içiyor musunuz' dedim. Gülerek 'Yok' dedi, 'bunlar küçük inekler, en fazla üç kilo süt verirler' dedi. Çökelek basıyorlarmış. Hayvanlar eti için basleniyorlarmış. En fazla 200-300 kilo gelirlermiş. Dişiler 500 YTL ye , erkekler 700'e satılıyormuş, o da senetsiz veresiye. Alan İstanbul'a satıyormuş, ama bazen parasını alamadığı oluyormuş. O zaman çok kötüymüş, çünkü beslemek için çok masraf ediliyormuş. Kuru samanın balyası 4, kuru otun balyası 11 YTL imiş.
Ne kadar gidiyor bir balya diye sordum, üç ineğe bir gün yetiyormuş! Küçükbaşlar dağa çıkarıldığı için daha masrafsızmış,100-150 YTL ye satılıyormuş, ama zahmetli olduğu için artık herkes büyükbaş besliyormuş.

Midesi için Gaviscon liq. 4x1 ve her ne kadar yok diyorsa da; vardır diye anxiyetesi için Trankobuskas drj. 3x1 yazdım.

(Fotoğraf: Geçen haftasonu Solhan'da sokağın ortasında çöp yiyen inekler. Bingöl'de de inekler hep çöp yiyorlar, sokak kedi-köpeği hiç görmedim,rekabet de yok yani. Garipsiyordum, ama kuru otun fiyatını duyunca sahiplerine hak verdim.)

3 yorum:

un4tunately dedi ki...

blogunuzu blogkardeşliğinden farkettim.. tebrik ederim, çok ilginç & güzel bir blog olmuş.. :)
doktorluk zor ama aynı zamanda da keyifli bir meslek bence.. bir kere daha pişman oldum yazdıklarınızı okuyunca..:)
Allah kolaylık versin size..

bu arada mide için gaviscon dışında kesin bir çözüm yok mu acaba? ben 3 ay kullandım, hiç birşey değişmedi sanki:p

ssbb dedi ki...

Beğendiğinize sevindim. Gaviscon mide asidini nötralize eden antasit grubundan bir ilaç.Bir de asit salgısını azaltan ilaçlar var.İlaçlar kar etmiyorsa bir endoskopi yaptırmakta yarar vardır.

un4tunately dedi ki...

:)
teşekkür ederim.. ben şakasına söylemiştim, ama korkarım dediğiniz gibi endoskopi yaptırmam gerekecek.. :(