Perşembe, Ocak 18, 2007
Dün taze kişnişin aktarlarda satılan kişniş tohumundan yetiştirilebileceğini kendi kendime öğrendim.
Doğu Karadeniz gezimizde Macahel’de yediğimiz karalahana çorbasının unutulmaz tadını veren, Gürcistan’da ahusha ,New York'ta Coriander adıyla ızgara etlerin üzerine serpilen,
Ağrı’da aşotu adıyla yayla çorbasına konan taze kişniş hemen her ülkede bulunmasına karşın memleketmizde satılmıyor ve pek bilinmiyor. Kipa’da bulunca sevinmiştik, ancak maydonoza benzeyen bu bitkinin üç beş dalı 2 Liraya satılıyordu.
Sorduğum hiç kimse nasıl yetiştirileceği hakkında bir fikre sahip değildi.
Aktardan aldığım tohumları ıslak mendilin arasında çimlendirdim, tohumlar yemek için satıldığından ve tadının tazesiyle hiç ilgisi olmadığından umutsuzdum, ama dün çıkan yapraklar taze kişniş tadındaydı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
9 yorum:
Cok iyi bir fikir! Burada satiliyor, hatta benim arka bahcemde var ama annem Istanbul'da bulamamisti. Ona mutlaka soyleyecegim. Salsanin icine de cok iyi gider. Iran yemeklerinde de kullaniliyor. Dediginiz gibi, Gurcu yemeklerinde de bol bol var. Ancak tadi bazilarina sabunumsu gelir ve sevmezler. Amerika'da, ornegin Yahudiler'de bu tadin alinmasina sebep olan bir gen oldugu soylenir. Benim kocam Yahudi, az kullanilirsa cok sever, bazi cesitlerini yiyebilir ama bazen sabun tadi alir, yiyemez. Annesi ve babasi agizlarina surmezler.
Bunu okuduguma cok sevindim. :o)
Merhaba, bir suredir begenerek okuyordum blogunuzu. Kendim Macahelli oldugumdan bu yaziniza yorum yazmak istedim. Bayilirim o kisnisli karalahana corbasina. Su an New York'da yasiyorum. Burda marketlerde bulabilsekde annemden ogrenmemishtim nasil yapildigini. o anne yemegidir o yapar diyerekten. Simdi yine onun tarifleriyle deniyorum ama ayni tadi bulamiyorum :( Turkiyeyi cok ozledim. Annemi ve annemin yemeklerini daha cok.
Ben de sevindim bu habere. Baharatlarla ilgili bir de şu siteyi öneririm:
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/index.html
Taze kişniş Van da yemeklerde oldukça sık kullanılır.Ayran aşının(döğmeyle yapılan yayla çorbası) içine doğranır.Ayrıca cacığın(yoğurt salatalık) içine de konulur.Ankara da bulamadığımız için şimdilerde annem balkonda saksıda yetiştiriyor.Aktarda satılan kişniş tohumlarını saksıya ekiyorsunuz ve su veriyorsunuz büyüyorlar, özel hiçbir şey gerektirmiyor.ayşe
Sabun tadi tanimlamasi harika Elif.... Ben de bu sekilde algilayanlardanim :)..
bir bilgi daha:
Istanbul´da coook eskiden beri kisnis sekeri diye de satilir(Istiklal caddesinde).. Badem sekeri gibikismisler beyaz sekerleme kaplidir..
Tansiyona iyi geldigi söylendiginden bu amacla tüketenler coktur nedense.
Kisnis sekerini cok merak ettim! Nerede satiliyor? Bir daha Istanbul'a gittigimde mutlaka arayacagim.
http://www.hacibekir.com.tr/urun_sekerler.html
Elif`e :)
iste buradan kisnis sekerini alabilirsiniz.. ben de yillardir Türkiye´de degilim ama halen üretimde..
selamlar..
tohumlarını da kullanabilirsiniz aslında.Acika diye bir sos vardır,onun yapımında taze ahushanın yanı sıra dövülmüş tohumları da kullanılır.aynı zamanda tohumları dövüp toz haline getirerek çorbalarınızda ve tüm et yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Merhaba,
Çok iyi bir konuya değinmişsiniz. Kişniş (Coriandrum sativum) suların ağır metallerden ve toksinlerden arındırılmasında kullanılan çok önemli bir tıbbi bitki... Filtre olarak kullanılabilir!
Selamlar
Yorum Gönder