Perşembe, Eylül 27, 2007

erasmus


Bugün Erasmus programı ile yurtdışına gidecek olan bir öğrenci yanında götürmek üzere soğuk algınlığı ilaçları yazdırmaya geldi.
Bu programı duyuyordum ama bilmiyordum, O anlattı:


Erasmus ortaçağda Rotterdam'da yaşamış bir felsefeci imiş. Zamanında bütün Avrupa'yı dolaştığından ve humanizmin kurucularından sayıldığından AB'ye ait bu öğrenci değişimi programına onun adını vermeyi uygun görmüşler.

Programa başvuru için sadece üniversite öğrencisi olmak ; derslerden ve yabancı dilden belli bir puanı yakalamak yeterliymiş. Mülakatta da nasıl bir insan olduğunu değerlendiriyorlarmış.

Başvuru için bir ücret gerekmediği gibi ayda 400 euro da burs veriyorlarmış. Yalnız uçak bileti ve vize gibi masraflar öğrenciye aitmiş.
Gittiği ülkede geçireceği altı ay buradaki eğitimine sayılacakmış.

Erasmus ve Deliliğe Övgü hakkında detaylı bilgi için

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Benim dayıoğlum Mersin'de Gıda Müh. de okuyor, bu ay erasmus ile İspanya Valencia ya gitti. Mülakattan falan geçti, ama İspanya elçiliği burnundan getirdi çocuğun, iptal edeceklerdi artık.Dersler başlamadan 15 gün önce İspanyolca kursu veriyorlardı, fakat vizeyi ders gününden 1 hafta önce verdiler.Yani 10 günü boşa geçti burada. 1000 euro Thy ye ödediler (Bodrumdan istanbula, İst.dan İspanya),5000 euro yanına verdiler (Çünkü dersler başlayana kadar kurs süresince otelde kendi ceplerinden kaldılar) yani astarı yüzünden pahalıya geldi diyebilirim. 400 euro burs ile İspanyada ne yapılır? Eşim İspanyadan değil, Andorraya geçip oradan alışveriş yapardı.
Neyse uzattım, ama dayımın kanayan yarası idi, bu vesile ile sizinle paylaştım..
Aaaa, güzel yanı şu, kuzenimin kız arkadaşı da Floransaya gitti bu sistemle. Şengen vizesi aldıklarından, sıkça görüşebilecekler. İyi yanı da bu:)))))))
egeden

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bazı sıkıntıları olmasına rağmen, yine de üniversite öğrencilerinin burs imkanı olması, daha öğrenciyken biryerlere gidebilmeleri çok güzel.
Hele de bizim zamanımızın üniversite okuyamama koşullarına bakılırsa...

Deniz dedi ki...

Erasmus burslari bizim gibi fakir fukara ve daimi olarak kopek cekilen ulkelerin ogrencilerine degil de halihazirda avrupa birligi vatandasi olan ogrenciler icin cok guzel bir firsat oluyor.

Zaten ogrenciler kendi ulkelerinde cogunlukla devlet destegiyle okuyor, bir de erasmusun ekstra bursuyla hem biraz tecrube kazanip baska bir memleket gorup hem de egitimlerine devam ediyorlar.

Mesela burda ailesinden ayri yasayan bir ogrenciye ayda 228 yuro yardim yapiliyor, bir de 400 yuro erasmus bursuyla boyle yeni ab uyesi ulkelerden birinde ogrenciler krallar gibi yasayabilir, fakir ogrencilik gunlerinde kisa sureli bir refah patlamasi bile yapabilir hatta bu durum.

Bunlarin baska cinsleri de var, sokrates, marie curie gibi, guzel seyler, ab'yi seviyoruz.