Çarşamba, Eylül 26, 2007

meteoroloji


Bugün bir meteoroloji teknisyeni çocuğunu muayeneye getirdi. Sohbet ederken gözlem için uçurulan meteoroloji balonlarının daha sonra ne olduğunu sordum. Ben hep bunların bir insanın kafasına düşmesinden endişeleniyordum.
Bu balonlar Türkiye’de sekiz noktadan dikey gözlem yapmak için düzenli olarak gönderiliyormuş. Ölçüm cihazı ufak bir balona bağlı kitap büyüklüğünde straforla kaplı bir kutuymuş. İçinde devreler varmış, pek o kadar ağır değilmiş.
Balon yeterince yükselince patlıyor, kutu da yere düşüyormuş. Daha önce Samsun’dan uçurulan bir kutu Rusya’ya düşmüş, köylüler ne olduğunu anlayamayıp haber vermişler. Bir keresinde de bir yolcu uçağının pilotu uçan balonu görüp çarpmamak için telsizle müdahale etmelerini istemiş, ama ellerinden gelen bir şey yokmuş.
Türkiye’de hava tahmininin tutturma yüzdesi ilk 3 gün için % 87 imiş. Bu da oldukça iyi bir oranmış.
Daha önce yerel meteoroloji istasyonunda çalışan bir hastamdan öğrendiklerimin doğru olup olmadığını sordum.
Gerçekten de yerel istasyonlarda çalışanlar, kadolu devlet memuru olarak günde üç kez havayı gözlüyorlar, bulutlu, yağmurlu, vs diye kaydedip başka bir iş yapmıyorlarmış.
“Tam ağaç altına uzanıp yapılacak iş” dedim.
Gülerek “Bizim binalarımız zaten hep bahçeler, yeşillikler içinde izole olur” dedi.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne rahat işmiş bu böyle:))
%87 çok iyi bi oran. İstanbul için konuşursak, tvde meteorolojiden verilen tahminler aynen çıkıyor.Aslında ne kadar önemli, havanın nasıl olacağını bilmek...Alışverişini, tatilini, hepsini hava durumuna göre ayarlıyabiliyorsun. Yan gelip yatma işi ama, meteorlojiciler de iyi bişi yapıyolar işte:))))
egeden

Adsız dedi ki...

Ben bilgisayar müh. oldum da ne oldu.Akadamisyen olarak görev yapıyorum.Eminim gökyüzünü izleyip bizden de daha fazla maaş alıyorlardır.Elemana ihtiyaç varmı.Bir sorsaydınız :)

R.I.P dedi ki...

Meteorolojide o yeşilliklerle çevrili binaların içinde çalışmadığını iddaa eden meteoroloji personeli sanırım otomatik istasyonların gelişiyle başlayan süreçtir.Havaalanlarında Tahmşn merkezlerinde çalışan meteoroloki personllerinde mevcutluğunu göz ardı etmemiz sanırım tek yönlülük olur.
Çalışma saatleri zaman zaman ayda 100 saatten fazla olmakla beraber
aylık alınan maaş teknisyenler için 700 -800 teknikerler 850-900
mühendisler 1000 ytl civarında.
Zinyilmaz ' a atfen meteoroloji yani hava kodlarla döngülerle kontrol edebileceğin basitlikle olsaydı eğer her haber bülteni sonunda halka hava durumunu aksettirme gereğide kalmazdı.
Dünyada meteorolojistler ve diğer insanlar yaşarlar...

.o.zlem dedi ki...

ben de sadece gokyuzune bakmak isterdim. is guc olarak.

bu genel bir yorum olacak ama bu blogu cok sevdim.

Adsız dedi ki...

Siz herhalde küçük bir ilçede sağlı ocagında çalışıyorsunuz, Meteoroloji öyle o teknisyen arkadaşın anlttıgı gibi günde 3 defa gözlem yapıp, yatma yeri degil, her ilde var olan meteoroloji istasyonlarında, hava alanlarında bayram, yılbaşı, tatil demeden her saat veya her yarım saatte yapılan ölçüm, analiz ve istidlallerden sonra elde edilen verilerle, sizlere hava durumu sunulmakta, Sadece birkaç ilçede kalan günlük 3 defa ölçüm Şekli sadece orasının iklimi için yapılan bir çalışmadır. Metetoroloji memurluğu gun boyu görev yapılan vardiyalı çalışılan, bazı yerlerde 24 saat nöbet tutularak yapılıyor lütfen eksik bilği ve araştırmalarla, kamu oyunu yanlış bilgilendeirmeyelim.

ssbb dedi ki...

yazıda bunun yerel istasyona ait bir uygulama olduğu belirtiliyor.