Pazartesi, Eylül 03, 2007

Tristan Jones


Bu haftasonu Gökova ve İztuzu sahillerinde okuduğum Tristan Jones'un The İncredible Voyage (İnanılmaz Seyahat) adlı kitabı sayesinde hem bu büyük denizciyi tanıdım, hem de bir zamanlar çok meşhur olan Henri Charrière'in Kelebek kitabının kurmaca olabileceğini öğrendim.

Tristan Jones 1969-1975 yılları arasında, dünyanın en alçak (İsrail'de Ölü Deniz) ve en yüksek (Güney Amerika'da Titicaca Gölü) sularında okyanus yelkenlisi ile gezme hedefi peşinde kurt bir denizci.
Seyahati boyunca teknesini Akdeniz'den Kızıldeniz'e (Süveyş Kanalı 6 gün savaşı nedeniyle kapalı olduğundan) kamyon sırtında indiriyor, savaşların hala sürdüğü sularda, Afrika'nın güneyinden Ümit Burnu'nu dolaşıp Brezilya'ya varıyor, teknesini Amazon Nehri boyunca 1600 mil (son safhalarında halatla çekerek) çıkarıyor, ancak açlık ve Amazon Ormanları'nın olumsuz şartları nedeniyle geri dönmek zorunda kalıyor.

İkinci denemesi için daha küçük bir yelkenli ile Kuzey'e çıkıp Panama Kanalı'ndan Batı sahiline geçiyor ve teknesiyle Ant Dağları'nı aşarak hedefini gerçekleştiriyor.
Bu yolculuğu sırasında uğradığı Fransız Guyanası'nda, geçmişte hapishane olarak kullanılan Şeytan Adası'nda önce akıntının ve gelgitin Charrière'in anlattığı hikayeye hiç uymadığını; söylediği gibi hindistan cevizleriyle dolu bir çuval üzerinde anakaraya ulaşmasının imkansız olduğunu, olsa olsa Kuzeybatı'da yüzme mesafesinden çok uzaktaki Tobago'ya çıkabileceğini keşfediyor.
Daha sonra eski bir mahkum olan deniz fenerinin bekçisiyle konuştuğunda, Şeytan Adası'ndan o güne dek tek bir kişinin; İkinci Dünya savaşı sırasında gece liman gözcülüğü yapan bir mahkumun, nöbet kulübesinden bir nevi yelkenli kayık yaparak Trinidad'a kaçtığını ve mahkumun adının kesinlikle Henri Charrière olmadığını öğreniyor.

İlk fotoğraf Tristan Jones, sonuncu Henri Charrière.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

"kelebek" kitabındaki kaçma olayını discovery kanaldaki efsane avcısı adlı bir programda denediler ve olamıycağını ispatlamışlardı.
eyvallah...

Fifi Croissant dedi ki...

Yoksa bu Tristan, Legends of the Fall filmindeki Tristan mı. Vallahi denizcilik kısmı da sanki tutuyor. :)