Çarşamba, Kasım 04, 2009

meteoroloji ve domuz gribi




Bugün elindeki pnömokok (zatürre) aşısını yaptırmak için başvuran bir meteoroloji çalışanına
"Neden bu aşıyı yaptırmak istiyorsunuz?" diye sordum
"Domuz gribi aşısını yaptırmak istemiyorum, baksanıza Başbakan bile yaptırmayacağını açıkladı. Diğer grip aşısından olayım dedim, o da her yerde tükenmiş. Eczacı bu aşıyı önerdi. Ölümler hep zatürreden olyor diye aklıma yattı, 47 lira verdim. Siz ne diyorsunuz?" dedi
"Risk grubunda olmadığınızdan aşılanmanıza gerek de yok, yani isteseniz de domuz gribine karşı aşılanamazsınız.
Öte yandan bu yeni aşının yan etki açısından diğer mevsimlik grip aşısından hiç bir farkı yok. Ortalıktaki bütün rivayetler özellikle medyanın cehaletinden ve sorumsuzluğundan kaynaklanıyor. Nitekim ben de bugün domuz gribine karşı aşılandım. Sıra okullara gelince çocuğuma da yaptıracağım.

Elinizdeki aşıya gelince onun yan etkileri de domuz gribi aşısı ile aynı, ayrıca sizi domuz gribinin sonucu oluşacak zatürreye karşı korumaz.
Bu sadece özel hastalara yaptığımız bir aşı, bence eczaneye geri verin" dedim ve "Sizi bulmuşen ben de bir soru sorayım:
Gelecek ay bir bisiklet turu yapmayı planlıyorum, bir ay sonraki hava durumunu tahmin edebiliyor musunuz?" diye ekledim
"Ancak geçmiş istatistiklere bakılabilir. Ölçümle yapılan tahminler için en fazla 10-14 gün önceden bir şeyler söyleyebiliyoruz" dedi


"Geçen ay bütün hafta yağmurlu dediniz, hiç yağmadı" dedim
"Şimdi biz çok değişik verileri toplayıp büyük ve pahalı makinelere giriyoruz, o bu verileri işleyip bir sonuç çıkartıyor. Bahsettiğiniz hafta 50 kilo yağış düşeceğini söyledi.


Biz de pek inanmadık bu mevsimde o kadar yağış olacağına ama raporları her zaman kötü olasılığa göre hazırladığımızdan öyle dendi. Sonuçta 15 kilo yağdı" dedi


12 yorum:

özge dedi ki...

peki normal grip aşısı mı olalım

Adsız dedi ki...

Merhaba,

sitelerinizdeki yazilari büyük bir ilgi ile okuyorum.
Hacca niyet etmis biri olarak, domuz gribi asisini olup olmamak bizi bayagi mesgul ediyor...
Her iki görüs ayni agirlikda bizlere yansidigi icin, karar vermek kolay degil tabii ki...


Hepimize saglikli günler diliyorum.
Güzel Izmirimize selamlar Almanya'dan...

Unknown dedi ki...

bence böyle bir dönemde insanlar hacca gitmeyi ertelemeliler! solunumla bile bulaşabilen bir salgından bahsediliyor. huzur bulmaya, ibadet etmeye gidilen bir yerde kalbin ve aklın başka şeylerle meşgul olması saçma da demiyim ama hoş değil bence.

Adsız dedi ki...

"Ortalıktaki bütün rivayetler özellikle medyanın cehaletinden ve sorumsuzluğundan kaynaklanıyor." Demissiniz..Bunun hakkinda ne dusunuyorsunuz?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/11/03/What-We-Have-Learned-About-the-Great-Swine-Flu-Pandemic.aspx

ligea dedi ki...

yeni blog resminiz muhtesemmis...

nebuchadnezzar dedi ki...

doktorum en sonunda, sende yorumunu yapabilir misin? bu aşı ve olay hakkında... sen hastalarından bizde senden öğrensek... :D

ii çalışmalar...

Mare dedi ki...

Ben de tam bu konu üzerine bir yazi yazmistim,sonra bir arkadasin linkinde "Doktor" yaziyordu, durun bakalim su doktor linkine bir tiklayayim dedim.
Baktim gercekten bir doktor ;) Allahim, ben erdim mi, yoksa ilk hayatimda doktormuydum :)


Durun bir doktor gördüm ya, ben de bir düsüneyim, ne tür sikayetlerim vardi :))

saka saka

iffetin günlüğü dedi ki...

sayfanın yeni hali güzel olmuş.

ben de çocuklara aşı yaptırmaya karar verdim ama 8. sınıftaki oğlum arkadaşlarıyla ortak karar almış,yaptırmıyacağız diyor.napıcaz bakalım..
bilgi için çok teşekkürler..

ŞEKER dedi ki...

halkımız artık "kültürlü cahil" olmuş. çok biliyoruz ya, sanki bir halttan anlarmış gibi doktorlara da inanmıyoruz artık.. illa Maranki'nin söylemesi lazım bu aşıyı olun diye :)

endiseliperi dedi ki...

hahhaa:) doktor beyin fotoğrafı pek hoş. pek, temiz pak, pek şeker. ama bir yandan da film sanki korku filmine dönüşüverecek gibi. pis pis gülüp, elindeki o şeyden acı veren bir şey fışkırtacak gibi. hayııırrrr!

:p

tamam, sululuğu kesiyorum. ben, başbakanla, sağlık bakanının bu konudaki fikir ayrılığını çok olumlu karşıladım. yani, neticede herrr konuda hükümet elemanlarının anlaşmaları gerekmiyor ki. hele de sağlık konusu hassas bir mesele. yani sanki çok demokrat bi ortam varmış gibi, değil mi? "sağlık bakanına katılmıyorum. kimse zorlanamaz, isteyen aşı yaptırsın, ben yaptırmam," demesi başbakanın öyle hissettirdi bana. ne bileyim. acaba başbakanımız, aşının adının içinde domuz geçtiği için mi yaptırmıyor, diye de düşündüm. olur, olur. bu grip domuzdan geçmiyormuş ki hem. kuşlarda da bu hastalığın geni varmış doktor beyciğim, siz daha iyi bilirsiniz gerçi. hı hııı, öyle diyordu dün açık radyoda bir yetkili. bakalım ne olacak.

sevgiler.

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

Sitenizi yakindan takip ediyorum, hastalardan ogrenebilecegimiz cok seyin oldugunu gosterdiginiz icin tesekkur ediyorum.. Hastalara sayenizde bende bazen bu gozle bakiyorum.. Bir eczaci olarak grip asisi yerine pnomokok asisini vermis olan eczaneyi kiniyorum cunku hicbir mantiga sigmayan bir sey bu, insanlarimiz bilincli olmali.. Domuz gribinin bildigimiz griplerden en onemli farki hizli yayilmasi, olumlerde genel olarak risk grubunda olup bagisikligi dusuk olanlarda oluyor.. Bu kadar yaygara koparilmasini uygun bulmuyorum.. Saygilar

Mutfaknotlari dedi ki...

offfffff kafam inanın berbat bulanık
ben baştan beri aşıya evet diyenlerdenim
eşimle birlikte çocuklara yaptırmak istiyoruz
ama ikiside sınıflarında aşiya evt diyen tek çocukmuş
çocuklar korkuyorlar
etrafımdaki herkes başbakan yaptırmadı bişey biliyorki yaptırmıyor demesinden bıktım.
ben ilk gün risk gurubunda değil bencede yaptırmasın diyerek geçiştirmiştim
yan etkileri nedir bu aşının sizinde işiniz çoktur ama sizden ricam beni bu konuda aydınlatmanız
sevgiler
kolaylıklar
mutfaknotlarim@hotmail.com