Perşembe, Ocak 28, 2010

preventoryum


Bugün 1924 doğumlu yaşlı bir teyze öksürük yakınması ile başvurdu. Muayene ederken 'Çalışa çalışa böyle oldum' dedi, sorunca anlattı: 14 yaşında Halkapınar İplik Fabrikasına işçi girmiş. Çok küçük ve zayıfmış, boyu makinalara yetişmezmiş. İşyerinin doktoru 'Sen çalışma burada bırak' demiş.
'Çok fakiriz çalışmam lazım' deyince her hafta ona kuvvetlendirici Sandoz iğnesi yapmış. 'Seni kampa göndereyim' demiş. Kamp fabrikanın sahibinin Yamanlar'daki arazisinde kurulmuş bir çadır kampıymış. Dağda aynı bölgede doktorun ve diğer yöneticilerin de lüks evleri varmış. Kampa yemek o evlerden gelirmiş. Zaafiyet geçiren işçiler kampta 15 gün bakıma alınırmış, yevmiyeleri de kesilmezmiş. Annesine söyleyince çok sinirlenmiş, kafanı patlatırım ne işin var senin tek başına kampta demiş. Doktor bunun üzerine halasına da 15 gün kamp yazmış, beraber gitmişler. 15 günde 5 kilo almış, yemekler, hava, ortam çok güzelmiş. Ne yemekler çıkardı diye sorunca fırında makarnayı tarif etti, en çok o aklında yer etmiş. Bol peynirli, dağlarda beslenen tavuklardan toplanan yumurtalarla yapılırmış.
'Çalışma günleri çok güzeldi, iş arkadaşlarımı çok arıyorum. İşyerindeki arkadaşlık komşuluğa benzemez, daha güzeldir, şakalar yapılır, kimin derdi olursa anlatır' dedi. Hala sokakta eski iş arkadaşlarıyla karşılaşıp yarenlik ediyorlarmış.

Öksürüğü allerjik naturada olduğundan kesmek için Aferin kapsül,ve Toclase sirop yazdım.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

zor olmalı küçük yaşta çalışmak ama iş arkadaşlığı da okul arkadaşlığı gibi olabiliyor