Perşembe, Şubat 16, 2006

tokat


Geçen hafta ultrason randevularını bitirip odadan çıkmak üzereydim ki randevularına 1,5 saat geç kalan iyi giyimli iki gebe kardeş soluk soluğa geldi. Birbirlerini izleyip izleyemeyeceklerini sordular, izin verdim. Küçük kardeşi incelerken 'Aranızda kaç yaş var?' diye sordum. 'Bilmiyorum' dedi.
'Nasıl bilmiyorsun, kaç yıldır merak etmediniz mi?' diye şaşırdım.
Ablası arkamda hesapladı: 'Ben 25, O 22 olduğuna göre üç yaş fark var' dedi.
Kardeşi 'Benim okumam yazmam yok da' diye ekledi. Nerede büyüdüğünü sordum. İzmir'de büyümüş, ama okuldan hep kaçarmış. Ablası 'Öğretmenler gelsin diye hep benimle haber gönderirlerdi' dedi. Sırası gelince ablanın tahsilini sordum. Orta ikiden terkmiş. Neden randevuya geç kaldıklarını sordum. 'Benim okumam var ama ben de saati bilmem' dedi. Sahiden kollarında saat yoktu. İzmir'de onların yaşında okuma yazma bilmeyen insan gördüğüme çok şaşırdığımı söyledim. "Biz doğuluyuz ya ondan" dedi.
'Nerelisiniz?' diye sordum.
'Tokat'lıyız' dedi.
'Tokat doğuda mı?' dedim.
'Ben de bilmiyorum nerede?'dedi.


7 yorum:

sezgihan dedi ki...

beş kardeşi göstermeli tokat orası..

Aslı Cin dedi ki...

ilginç ...

Papatya dedi ki...

Simdiye kadar okuduklarım da ilginçti ama en değişiği buydu herhalde!

Adsız dedi ki...

global çağın içinde yaşayan bir şehirde büyüyüp okuma yazma bilmemek gerçekten utanç verici ki bu şahıs doğuda bile yaşasa durum gene değişmemeli ve biz doğuluyuz diyip o toplumu karalamamlıyız...bu gün türkiye ortalamasının da üstünde okuma yazma oranı en yükse ilimiz TUNCELİ de doğu şehirlerimizden dir...orta iki ye kadar okumuş bir kişinin saatin kaç olduğunu bilmemeside ayrı bi sorun... insan oğlu en karanlık çağın yaşadığı ilk çağlarda bile mantık ve akılcı yönlerini kullanarak güneşin doğuşuyla zaman kavramını ayarlamışlardır

Adsız dedi ki...

Ben Canada'da oturuyorum.Burada ve ABD'de de bir suru okuyma yazma bilmeyene rastlanilabiliyor. Buna bu kadar sasirmaya gerek yok. Degisik yasam tarzlari ve fakirlik cok seylere engel olabiliyor.

Adsız dedi ki...

bu duruma bence fakirliğin yanı sıra ailenin tamamının tevekkülle kabul ettiği,içine sindirdiği kör cehaleti de eklemek lazım. ama bu kıt halleriyle ikisi de izmir'de yaşıyor ve bence en önemlisi bu halleriyle ikisi de ürüyorlar !!!

ZeyneP dedi ki...

Fıkra gibi (:
Bu arada dünden beri yazdıklarınızı okuyorum. Harika. Çok akıllıca bir iş yapmışsınız bu blogu açarak. Bizi sizden mahrum bırakmadığınız için teşekkür ederim.