Cuma, Ocak 26, 2007


Bugün yüzündeki sivilcelerden yakınan genç bir kız annesiyle beraber geldi.

Annesi laf arasında gururla kızının Anadolu lisesinde okuduğunu söyledi. Ben de Anadolu lisesinden mezun olduğumdan aynı okuldan olduğumuzu düşünüp hangi Anadolu lisesinde okuduğunu sordum, hiç bilmediğim bir isim söyledi. Benim bildiğim kadarıyla İzmir’de iki tane Anadolu lisesi vardı, şimdi kaç tane olduğunu sordum. Sayılamayacak kadar çok varmış.
Tercih yaparken İzmir’den 20 tanesini seçmiş. Lise 1. sınıfta haftada 10 saat İngilizce dersleri varmış (Eskiden hazırlıkta 35saatti). Matematik ve fen gibi dersler Türkçe işleniyormuş. Hazırlık sınıfı kaldırılmış, ancak lise dört yıla çıkmış. Mezun olduğu ilköğretim okulunda beşinci sınıftan itibaren haftada 4 saat İngilizce dersleri varmış, ama pek öğrenememiş. Lisede İngilizcesinin nasıl olduğunu sordum, şimdi de pek konuşamıyormuş. Seneye bir de Almanca öğreneceklermiş.
Akneleri çok şiddetli olmadığından, yağlı yiyeceklerden kaçınmasını, yüzünü sık sık yıkamasını ve sivilceleri ellememesini, zamanla kendiliğinden geçeceğini söyledim.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Dr Bey,
Benim kizimda da sivilceler acne ler orta okulda basladi. gecer diye bir sey yapmadik ama bazilari yaraya donustu ve iyilestiginde de bulundugu yerde cukurlar olusturdu.
Bu su anda kizimi cok uzuyor.
Daha sonra kizimi cilt uzmanina goturdum Topical Antibiotic verdi, birkac krem ve her aksam dus almayi tavsiye etti. bunun cok faydasini gordu.
Ondan kucuk olan oglumu ise doctora goturdum o da bir cesit agizdan alinan antibiotic verdi. Bu sivilcelerin azalmasina ve de yaraya donusmesini engelledi.
Benim tavsiyem acne lerin siddetlenmesini beklemeden tedbir alinmali.

Kolejlerdeki ingilizce ye gelince; gramer ogrenmekten oteye gidemiyoruz yillardir. Cocuklarimiza once kucukken yabanci dili konusmasini ogretmek lazim. Okula gitmeden nasil turkce konusmayi ogrendiysek aynen oyle, basit cumlelerle ve surekli konusarak. Tabi bu ingilizceyi ana dili gibi konusan ogretmenlerle olur.
Selamlar

Adsız dedi ki...

Birkac yil once Istanbul'da bir yil yasamak istedik. Brian, Amerikali kocam, bir Ingilizce kursunda calisti. Ama sadece ozel ders verdi. Kursta calisan diger ogretmenlerin hepsi Ingilizce konusulmayan ulkelerden geliyorlardi. Aksanlarinda ne demeye calistiklarini anlamaya imkan yoktu!

Kizkardesim ozel okula gidiyor. Onu ziyarete gittik, Ingilizce dersinden cikiyorlarmis. Ingilizce ogretmeni Brian ile konusmayi reddetti, hatta biraz sinirlendi bize galiba! Halbuki biz sadece kardesimin dersten cikmasini bekliyorduk ve ogretmenle en fazla merhabalasirdik. Sanirim Ingilizcesi'nin sinanmasini istemedi! ;o) Komsu kzi Ingilizce ogretmeni cikmak uzereydi, Brian'la biraz konusup pratik yapmaya calisti ama birbirlerini anlayamadilar. :o( Grameri oyle bozuktu ki, hayretler icinde kalmistim.Mutlaka yazi olsa daha iyi olur da, pratigi yok kadar azdi ne yazik ki.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
İstanbulda yaşayan bir matematik öğretmeniyim.Lisede görev yapıyorum.
Şaşırmakta haklısınız çünkü o kadar çok anadolu lisesi oldu ki etrafta artık anadolu lisesinin bir anlamı kalmadı.Dersler, müfredatlar, öğretmenler hatta okulun her türlü fiziki imkanı aynı iken tabela değiştirmenin ne anlamı var inan ben de anlamış değilim.Fakat sadece sistem değil değil yanlış olan.O kadar çok öğretmen var ki sadece günü geçirmeye çalışan doğru düzgün ders anlatmayan... Bazen onlarla aynı işi yaptığım için utanıyorum.
Sevgili öğretmenler gençlerdeki şiddet yönelimin tek şuçlusu sadece sistem değil.Bu çocukları evde aileleri okulda öğretmenleri dinlemiyor ve görmezden geliyorlar.Onlar da var olduklarını gösterebilmek ve kişilik kaygısıyla etrafa saldırıyorlar. Lütfen dinleyin.Dinlemek bu kadar zor olmasa gerek.
Bu arada doktor bey Allah yardımcınız olsun.Hep doktor olmak istemiştim, bir gece mi acilde geçirene kadar.
Çalışmalarınızda başarılar.
Şule...