Salı, Kasım 13, 2007

altın

Bugün bir maden mühendisi tansiyon ilacını yazdırmak için başvurdu.
Son günlerde Kaz Dağları nedeniyle yine gündemde olan altın madenciliği hakkında ne düşündüğünü sordum.
"Çevreye çok zararlı bir olay, benim işim, parayı bundan kazanıyorum, ama ne yalan söyleyeyim iyi bir şey değil” dedi.
"Altın nasıl bulunuyor doğada?”dedim.
Kayaların içinde oluyormuş, öğütülüp ayrıştırılıyormuş.
Amerika’daki altına hücum döneminde derelerden toplanan altının nasıl oluştuğunu sordum.
Dere yataklarında suyun taşları aşındırması ile ağır olan altın doğal olarak ayrılıyor, dibe çöküyor, taşların altından eleme yoluyla çıkartılıyormuş.
“Bizde de var, Sart’ta o şekilde altın mevcut ama işletilmiyor. Amerika’da falan kalmadı tabi. Bu altın arama işi de bu yüzden gündeme girdi. Amerika’da altın bitti, Afrika’da bitti, bir Rusya’da var, bir bizde. Hem adam ülkesini kirletmek istemiyor. Eskiden ancak zengin maden yatakları işletilirken artık 3, hatta 1 ppm’lik, – “O nedir?” dedim, ton başına gram olarak altın miktarıymış; madenler bile işletilmeye başlandı. Çıkardıkları altının bize hiçbir faydası yok. Tamamını kendi ülkelerine götürüyorlar, devlete ödedikleri kazancın %2’si, yani 6o bin liralık altın çıkarırlarsa devlete 500 lira verip gerisini kendi memleketlerine götürüyorlar, hatta sözleşmelerinde bir madde var, bilmemne şartı olursa % 1 ini veriyorlar. Madeni ayrıştırma işini de burada, İstanbul’da yapabilecek teknoloji olduğu halde götürüp memleketlerinde yapıyorlar. İstedikleri bütün çöpü, zehiri burada kalsın, içinden çektikleri maden ülkelerine gitsin. Orada elektrotları koyup, altını gümüşü ayrıştırıp kendi hazinelerine alıyorlar” dedi.
“Devlet neden işletmiyor bu madenleri?" diye sordum.
"Büyük yatırım gerektiriyor, ayrıca riskli de. Mesela Menderes deltasında biz 100-200 ppmlik damarlar bulduk ama derine gitmiyor, yüzeye vurmuş. Tesisi kurup kazıyorsun altı boş çıkıyor.”
“Bize hiç faydası yok mu yani altınımızı işlettirmenin? O zaman medya neden bu kadar propagandasını yapıyor, altın çıkartılırsa milyar dolarlar gelecek, dış borcumuz bitecek diye?” dedim.
“E altın şirketleri büyük para kazandıklarından büyük lobi faaliyetleri yürütüyorlar. Türkiye'ye tek faydası orada çalışan işçileri işsizlikten kurtarması, başka bir kuruş faydası yok, zararı çok!" dedi.

Son fotoğraf Amerikan Merkez Bankası altın rezevinden.

5 yorum:

Geveze Kalem dedi ki...

Hangi yazınıza yorum yazacağımı bilemedim, hepsi o kadar ilgimi çekti ki:) Çok ilginç, yani hastaların meslekleri, yaşamları hakkında bu kadar ilgili olmanız ve aydınlanmak için sorular sormanız. Yani belki de normal de ben böylesine hiç rastlamadım.

Bu sayfaya nasıl ulaştığımı hatırlamıyorum, doğru birilerinin takibindekileri koklayarak ulaşmış olmalıyım. Ama artık hep takip edeceğim ve ilk fırsatta geri dönük okuma yapacağım.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Yeni yazı istiyoruz artık :)

(gizli okuyucu)

loungetime dedi ki...

Bergama da siyanür kullanarak altın çıkardıklarını biliyoruz. Bize zararı yok mu gerçekten? Tek sorun işsizlik mi?

nalan dedi ki...

bergama gibi kaz dağlarını da şimdi delik deşik etmeye hazırlanıyorlar. ki kaz dağlarının altından çok üstünün değer biçilemez olduğunu çok iyi bilirler. sebep olanlar asla bizden olamazlar. asla samimiyetlerine inanmayacağım.

Jardzy dedi ki...

bu maden mühendisi eğer kütahya gümüş'ten bahsediyor olsa kabul ederdim de, 2002 senesinden beri altın madenlerindeyim. ne zehri? ne zararı? maden firmaları kestikleri ağaç sayısının iki katını dikmek üzere taahhütte bulunuyorlar. siyanür o kadar pahallı ki, doğaya salınmasın ve tekrar kullanılabilsin diye sistemler geliştiriyorlar.
bergama'da da çalıştım senelerce. birşey olsa önce bana olurdu.