Perşembe, Mart 06, 2008

elektrik

Bugün elektrik santralinden emekli bir hasta öksürük yakınması ile başvurdu.
Ne tür santralde çalıştığını sordum.
“Hepsinde çalıştım, elektrikçiyim yani” dedi.
Kendisine bir Urfa seyahatim sırasında gezdiğim Atatürk Barajının sekiz türbininden sadece birinin çalıştırılmasının sebebini sordum.
“İhtiyaç yokmuştur” dedi.
“Enerji açığımız var diye nükleer santral kuruyoruz, neden ihtiyaç yok?” dedim.
“Doğalgaz santralleri çalışıyor”dedi.
“Bedava hidroelektrik santraller varklen neden ithal doğalgazla elektrik üretiyoruz, hatta bildiğim kadarıyla Bulgaristan’dan elektrik de alıyoruz?” diyes ordum
“Politik nedenlerden, Hükumetler öyle anlaşmalar yapmış ki doğalgazı da elektriği de alsan da almasan da para ödüyorsun” dedi.
“Bu elektrik depolanamıyor, değil mi?” diye sordum.
“Tabi elektrik kullanılacağı kadar üretilir, mesela puant saatlerinde santraller çalışır, gece 11 oldu mu sırayla devreden çıkarlar. Üretilen elektrik bir merkezde toplanır, çevredeki iller oradan istedikleri kadar elektriği çekerler. Mesela bu bölgenin elektriği Işıkkent’te toplanıyor” dedi.“Bütün santraller aynı özellikte elektrik mi üretirler?” diye sordum.
“Tabi hepsi 50 Hertz üretir” dedi.
“50 Hertz nedir?” diyue sordum.
“Dalgalı akımın salınım sayısı. Amerika mesela, 60 Hertz kullanıyor, ama 110 volt” dedi.
“110 volt için daha kalın kablolar gerekiyor herhalde, değil mi?” dedim
“Evet, 110 volt 220 volttan daha az öldürücü, ama maliyeti daha yüksek” dedi.

Muayenesinde kronik bronşit bulguları olduğundan öksürüğünün esas olarak yıllardır içtiği sigaradan kaynaklandığını söyledim, sigarayı bırakmasınıönerdimve Muconex sirop 3x1 yazdım.

7 yorum:

Ferda dedi ki...

Yüksek gerilim hatları yakınlarında oturanlarda kanser görülme oranı daha fazlaymış, acaba bu tür santrallerde çalışanlarda da bu risk fazla mı ki?

Adsız dedi ki...

bunları duyupta siyasetten nefret etmiyen varmı acaba?

Adsız dedi ki...

Ferda Hanım ve Bora Bey, ben de bir elektrik üretim santralinde çalışıyorum. Yüksek gerilim konusuna ilk başladığım yıllarda takılmıştım (5 sene önce) Çünkü hemen odamın tepesinden jeneratör çıkış hattı geçiyor! (yani daha şebekeye bağlanan şalt sahasına verilmemiş olan, ilk üretim enerji hattı, yüksek gerilimin ilk çıkış hattı) Kurum doktoruyla beraber kendim de araştırdım ve yüksek gerilim hattı ile kanser hastalığı arasında bilimsel olarak ispatlanmış hiç bir bağlantı olmadığını gördük. Bu nedenle odam değiştirilmedi.
Ama eğer bildiğiniz bilimsel bir kanıt varsa bir şekilde ulaşmayı çok isterim. Her ne kadar yok dense de içim rahat değil açıkcası.
Bir de ekleme yapmak istiyorum; enerji santrallerine İngilizce'de "power plant" denir. Yani "Güç Fabrikası". Zira siyasetin ve paranın gücünün en yoğun hissedildiği yerlerdir buralar.

Adsız dedi ki...

Bora Selam
Bildiğim kadarı ile 1 ünitenin çlıştırılmamasın nedeni ünite olarak bekletilemsi. Ara ara bir tane ünite devreden arıza yada bakım için çıkartılır, o ana kadar çalışmayan ünite devreye alınır. Hepsinin birden çalıştırılması durumu, yapım ihalesini alan firmanın kontrolünde, sözleşme şartı gereği olarak belirli bir süre için çalıştırılır. Daha sonra bir tanesi yedeğe alınır.
En azından benim bildiğim Afşin-Elbistan A ve B santrallerinde durum böyle
Noyan

ssbb dedi ki...

Çalışmayan değil çalışan 1 ünite, 7 tanesi kapalıydı!

Ferda dedi ki...

Merhaba, isimsiz olarak yorum yapan ikinci yorumcuya cevaben, (isim belirtmediğinizden isminizle hitab edemedim kusura bakmayın) Yüksek gerilim hatlarıyla ilgili saha önce ufak bir araştırmam olmuştu (bir arkadaş yüksek gerilim hattı altından ev almayı düşünmüştü de)www.google.com adresine girerek "yüksek gerilim hatlarının insan sağlığına etkisi" diye bir arama yaptım, bunu siz de yapabilirsiniz. ve antrak ta yayınlanmış bir yazıyı okudum. Yazıyı okumanızı tavsiye ederim. http://www.antrak.org.tr/gazete/032000/goktay.htm
Ayrıca
http://www.deq.state.va.us/export/sites/default/regulations/ppt/powerplants_sab.ppt burada 23. sayfaya dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.
ayrıca
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9C0CE4DA173FF93BA25757C0A9649C8B63adresinde de bir yazı var, aslında yazı çok ama hemen bulduklarımdan bir kaçı.. genelde pek açıklama yapılmıyor bu konu ile alakalı olarak, ancak etkisi illaki de vardır diye tahmin ediyorum genel olarak okuduklarımdan - en azından sinirlilik hali yapacaktır.Eğer ihtiyacınız varsa makale olarak da araştırabilirim.

Ferda dedi ki...

Sayın isimsiz, biraz araştırma yaptım da...odanızın yerini hemen değiştirtmenizi tavsiye ederim..
http://www.midtod.com/9603/voltage.phtml