Cuma, Mart 21, 2008

iş yasası


Bugün çocuğunu muayeneye getiren bir iş müfettişi ile konuşurken geçenlerde yönetici olarak çalışan bir arkadaşımın 'kimse iş yasasını bilmiyor' diyerek verdiği bir örneği sordum:
“İşçilerde ilk iznin mutlaka 10 iş günü blok olması gerekiyormuş, yoksa üçer beşer gün bölük pörçük kullanılmış izin, kullanmamış sayılıyormuş, doğru mu?” dedim
“Öyle bir şart yok, ancak yasada, izin en fazla üçe bölünebilir diye bir hüküm var. İşçiye mesela iki kez 3 gün izin verilmişse ve 24 gün izni varsa son parçanın 18 işgünü olarak verilmesi gerekir. Kalan 18 günü, diyelim 3’er günlük 6 parça halinde kullanmışsa biz bunları idari izin sayarız ve işçinin 18 gün izne çıkarılmasına karar veririz. Eğer işçi bu arada işten çıkartılmışsa 18 günlük izni kullanılmamış kabul eder izin parasının ödenmesine hükmederiz”
dedi. "İzin kullanmayınca parası mı alınır?” dedim.
“Yasada izin kullanmamak diye bir şey yoktur. İş yasasına göre işçi hakketiği izni mutlaka kullanmalıdır, ertelenemez, paraya çevrilemez”
dedi.
“Ne kadar oluyor izin süresi?” dedim

“1-5 yıl arasında 14 iş günü, 5-15 yıl arasında 18 işgünü, 15 yıldan sonra da 24 işgünüdür, istisnası; 50 yaşın üzerinde ise işe yeni başlanmış da olsa 18 işgünü verilir. Tabii bunlar asgari izin süreleridi
r. Yasa ücrette olduğu gibi izinde de asgariyi belirler, iş akdinde daha uzun izinler öngörülebilir” dedi.

İlk karikatür: "Jenkins hakkında endişeliyim, üç yıl önce içeri girdi ve bir daha çıkmadı"

1 yorum:

Adsız dedi ki...

"Jenkins için endişeleniyorum. 3 gün önce girdi ve hâlâ çıkamadı"