Bugün çok yaşlı bir amca halsizlik yakınması ile başvurdu.
Emekli bir iplik ve yağ işçisiymiş.
Hep merak ettiğim çırçırın ne olduğunu sordum O'na.
Hep merak ettiğim çırçırın ne olduğunu sordum O'na.
Pamuğu çekirdeğinden ayıran makineye çırçır denirmiş.
Bana yağlarla ilgili pek çok şey anlattı:
Çalıştığı yağ fabrikasında pamuk yağı da çıkartılırmış, ama ..., başını olumusuz bir sır verir gibi salladı.
’Kötü müdür yani’ dedim .
‘Katran gibi çıkar, görsen yemezsin, kaç kere işlendikten sonra rengi ancak açılır’ dedi.
Ayçiçeği, keten tohumu ve fıstıktan da yağ çıkarılırmış. Keten tohumundan çıkan yağa bezir yağı denir, yenmez, sadece boyada kullanılırmış.
Ayçiçek yağınının ömrü iki seneymiş, ondan sonra rengi koyulaşmaya başlarmış. Fabrika satılmayan malını geri alır, tekrar rafine edip satarmış.
Çalıştığı yağ fabrikasında pamuk yağı da çıkartılırmış, ama ..., başını olumusuz bir sır verir gibi salladı.
’Kötü müdür yani’ dedim .
‘Katran gibi çıkar, görsen yemezsin, kaç kere işlendikten sonra rengi ancak açılır’ dedi.
Ayçiçeği, keten tohumu ve fıstıktan da yağ çıkarılırmış. Keten tohumundan çıkan yağa bezir yağı denir, yenmez, sadece boyada kullanılırmış.
Ayçiçek yağınının ömrü iki seneymiş, ondan sonra rengi koyulaşmaya başlarmış. Fabrika satılmayan malını geri alır, tekrar rafine edip satarmış.
Fıstık yağını hiç duymamıştım; fazla üretilmezmiş. Zaten geldiğinde işçiler biraz fazlaca yediğinden işleyecek mal kalmazmış. İşlenecek fıstıkları fabrikanın orta yerinde yükseğe depolarlarmış, yemesinler diye.
Halsizliği için, muayenesi ve tahlilleri normal çıktığından Bevitin C tb 3x1
yazdım, eğer yakınması devam ederse hastaneye başvurup daha ayrıntılı tahliller yaptırmasını önerdim.
Son zamanlarda sağlıklı diye reklamı yapılan Kanola(Kanada oilden türetilmiş bir kelime)yağının içyüzü için burada güzel bir yazı var.
4 yorum:
bu pamuklar yumuşacık görünüyor ya, toplaması da çok zormuş. dikenleri batarmış. annem öyle derdi.
Bankadayken İzmir'deki tüm yağcılarla çalışmıştık. Hepsinin ağız birliği ettiği şey şuydu; "Ayçiçeği yağının rengi ne kadar açık sarı olursa o kadar iyiydir"
Ben kimyagerim, eşim çevre mühendisi. Margarini bırakalı yıllar oldu. Uzun süredir sadece süzme zeytinyağı kullanıyoruz evde, onu da en fazla 1-2 çorba kaşığı atıyoruz yemeklere. Biraz pahalı ama, öyle olduğu için azıcık kullanılıyor. Bu nedenle, bol yağ gerektiren "kızartma" da yapmıyoruz (Sadece barbun aldığımız zaman kızartma yaparız). 1 taşla 4 kuş birden vuruyoruz yani: Hem yağı az tüketiyoruz, hem sağlıklı yağ tüketiyoruz, hem sağlıksız kızartmadan uzak duruyoruz, hem de atık yağ miktarımız azıcık oluyor.
Adana'da yaşayan biri olarak bir bilgi daha vereyim: Bu pamuk yağından ayçiçek yağına karıştırıp piyasaya süren markalar var.
margarini genel anlamda hayatından çıkaranlardanım (kurabiye vs türü yapımı haricinde)
ve tabii ki en sağlıklısı zeytinyağı fakat keşke "gerçeğini" bulabilsek.. yada satanlara güvenebilsek...
Yorum Gönder