Cuma, Ocak 23, 2009

saç boyası





Bugün öksürük yakınmasıyla başvuran 15 yaşındaki bir lise öğrencisi kızın saçlarının boyalı olduğunu görünce
"Öğretmenleriniz saçınızı boyamanıza karışmıyorlar mı?” diye sordum
“Eskiden karışıyorlardı ama artık o kadar çok kişi boyuyor ki bıraktılar, bazen törende özellikle sarıya boyalı olanları ayırıp eski rengine boyatın diyorlar ama bir cezası yok” dedi


“Sizin sınıfta kaç kişinin saçı boyalı?” diye sordum
“Yüzde 60’ı boyalıdır” dedi
“Daha beyazlarınız çıkmadan neden saçınızı boyatıyorsunuz peki?” dedim



“Bu yaşlarda biraz özenti oluyor herhalde insan. Benim biraz sıkıntım vardı, kafam değişlsin diye boyattım ama tekrar eski rengine döneceğim, bu biraz yaşlı gösterdi sanırım“ dedi

Muayenesi sonucunda bronşiti için Moxifloksasin tablet yazdım ve 2 yıldır içtiği sigarayı içmemesini, bunun bronşit olmasına zemin hazırladığını söyledim.

Saç boyası nedeniyle allerjik reaksiyon gösteren liseli fotoğrafları buradan ve buradan.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Peki 15 yaşında saçını boyatan kızın ana/babası nasıl oluyor da izin veriyor? Hadi vermiyor, çocuk kendi kafasına göre davranıyor diyelim... nasıl oluyor da kesmiyorlar?
Benim anneme kalsa birçok şeyi 18 yaşıma kadar yapamazdım, bu da tam ayrı uçta olan bir tezdir - ama 15 yaşında boyanan saçları gerçekten tasvip etmiyorum.

BlahBlah dedi ki...

herşeyin tadına şimdi varıyorlar. ilerde yaşamak için hiçbir amaçları kalmayacak bu gençlerin...

babycakes dedi ki...

ben de 15 yaşındaki kızımın saçını boyamasını elbette istemem ama saçını boyadı diye kesmem de o yaşlar da n'kadar çok karşı çıkarsan o kadar çok özendirirsin... herşeyin bir zamanı var bunu ona anlatmak için elindem geleni yaparım ya da doğal yollardan yardım almasını söylerim kına papatya vs. gibi ... özentinin de bir zamanı var eminim bir süre sonra o kızların hiçbiri saçlarını boyamak istemiyecekler

SS dedi ki...

saçımı ilk kez 17 yaşında boyadım. bu gün de annemle fırça aldık az sonra boyacağız. demem odur ki sayın handem ; çocuğunun saçlarını sırf rengini değiştirdi diye tutup kesecek gaddar zihniyete sahip bir annem olmadığı için kendimi şanslı mı addetmeliyim ve sayın blahblah; hayatta bir şeylerin tadına varmak için elimize bir zaman çizelgesinin ders programı edasıyla elimize tutturulmasını ne zamandır tasvip ediyorsunuz merak ettim.

ve sayın doktor; saç boyalarının içinde bir kullanım kılavuzu ve boyayı kullanmadan önce alerjik reaksiyon ihtimaline karşı uyaran ve yapmanızın öneminin vurgulandığı basit bir test var.

Kriptograf dedi ki...

en başta aileler çocuklarına özenmenin ne olduğunu anlatmaları gerekir. Neler özenilir neler özenilmez çocuk bunun farkına varmalı bu yaşa gelene kadar. Sonrasında aile yetersiz kaldı diyelim okulun buna katiyen izin vermemesi gerekir. Yasaklar eğer gerçekten gerekliyse fire verilmediği sürece işe yararlar. Saç boyadığı için ailesine uyarı gönderilmeli kanımca. Belki geri kafalılık falan denecek ama vaziyet herkesin saç boyadığı bir vaziyet olduğundan size böyle geliyor. Neyi ne zaman ve nasıl kullanacağını bilmesi gerekir çocukların ki bunu öğretenlerde eğer öğrenmişlerse anne ve babalardır kanımca...

Adsız dedi ki...

Sactan cok , 15 yasinda bir gencin iki senedir sigara icmesi daha uzucu degilmi sizce yani..........

leylak sarabi dedi ki...

sadece liselilerde mi reaksiyon gösteriyormuş?

cenebaz dedi ki...

13'ünde sigara, 15'inde saç boyası. Yazık valla bu çocuklara. Ben saçımı 39 yaşında boyadım, hadi biz dinazoruz ama 15-17 yaşlar da çok erken. Sonra daha 25 yaşına gelmeden o saçları yoluk yoluk, cılız cılız oluyor. İyi ki kızım yok,bana ters racona ters bunlar çünkü.

Benim Hayatim dedi ki...

Saçımı öylesine alınmış bir kararla 17 yaşımda boyamıştım. Babam öylesine büyük tepki gösterdi ve öyle yapay durdu ki bir daha cesaret edemedim. Bence de bir hataydı ama o an istedim ve oldu. Sonrasında 23 de ikna ettik bir daha da hiç boyamadım.

Kim kaç yaşına kadar yaşayacak bunun bir garantisi yok. Önemli olan mutlu hissetmesi, kararlarından zarar görmemesi geri boş. Yasaklar isteği arttırıyor, oluruna bırakmak lazım.

Adsız dedi ki...

Saç boyaması bir nebze, hevesini alır ama 15 yaşındaki bir gencin iki yıldır sigara içmesi çok vahim bir durum. Yazık zihinsel ve bedensel olarak gelişmeye devam ediyor. Sigara konusunda engellemeler devam etmeli.
Kurumlarda içilmesinin yasaklanması çok iyi oldu. Ben hamileyken oda arkadaşım uyarmama ragmen püfür püfür sigara içti.

... dedi ki...

insanlar neden doğal olan şeylerden uzaklaşır bilmem
sana bu yakışıyor diye Rabbim seni böyle yaratmış.

alis dedi ki...

16 yaşımda anneme "saçımı boyatabilir miyim" diye sormuştum, "hayır" demişti, yine de gidip boyatmıştım(cırtlak bir renge). Annem sinir krizi geçirmişti ama o zamandan beri saçımı sadece 2-3 kez daha boyattım, bir insanın 15 yaşında saçını boyaması ömür boyu boyayacağı anlamına gelmiyor.
Handem'in yorumu beni dehşete düşürdü açıkçası, saçımı boyadım diye ailem saçımı kesse sanırım aramızda asla kapanmayacak uçurumlar oluşurdu. Bu tip ufak karşı çıkmalar ergenliğin doğasında var. O yaşlarda ailemden gizleyerek sigara da içiyordum, 20 yaşında yine onlara söylemeden kendiliğimden bırakıp bir daha ağzıma sürmedim.
Ülkemizde okullar o kadar baskıcı, kurallar o kadar mantıksız ve şekilci ki.. Hayatının 12 yılında başkalarıyla bir örnek giyinmek zorunda olan, çorabının ajuruna, gömleğinin yakasına karışılan, bunlardan dolayı hakaret ve ağaşılamaya maruz kalan ancak kişiliklerini ifade etme ihtiyacı hisseden gençler bunu mecburen saçlarıyla yapıyorlar gibi geliyor bana!

Adsız dedi ki...

bence o yaşlarda ki saç boyama da dahil, sigara içmek vs bunların hepsi öncelikle özentiden kaynaklanıyor.. ve tabii ki ergenlik dönemininde katkısıyla "ben çirkinim daha güzel olmalıyım" düşüncesinden.. kendine özgüvenide olmayan genç önce saçını boyatıyo (ki bunda bir diğer amaçda DİKKAT çekmek), sonra aşırı makyaj vs vs...

çocuklarını iyi yetiştirmeli insanlar!

hanife.

Adsız dedi ki...

Benim annem böyle şeylere hiç karışmaz. Çünkü, sadece bir kere yaşayacağız.. Hayatını boş boş, şu yasak bu yasak gibi saçmalıklarla geçirmektense, biraz daha özgür olmak insanı rahatlatır. Mesela ben bir konuda izin alsam ve ailem bana ters cevap verse inadına gider daha da beterini yaparım. Ama ben yinede istediğimi yaparım, tabii ki gidipte mantıksız bir şey istemem. Sigara vs gibi kötü şeylerde istemem. Kısaca hayatımı değiştircek şeylerle kimsenin kafasını yormam. Saç boyası, şu bu bunlar önemsiz şeyler (:
Ailelerin bu konuda baskı yapmasıda çok can sıkıcı......
Nick: Rahat Bırakın Bizi -,-