Pazartesi, Aralık 07, 2009

polis




Bugün kas ağrıları nedeniyle başvuran bir hasta henüz vazifeye yeni başlamış bir polis memuru olduğunu bu nedenle henüz karnesi olmadığını söyleyince nereden mezun olduğunu sordum.
"Matematik öğretmenliği bölümünden mezunum" dedi
"Nasıl polis oldunuz?" diye sordum
"İş bulamıyorsun ki, yıllardır evde oturmaktan bıktım. Zaten görseniz her meslekten insan var. avukatlar, mühendisler, öğretmenler..." dedi
"Nasıl polis olunuyor?" diye sordum



"Önce KPSS'ye giriyorsun. 60-65 civarında bir baraj oluyor, onu geçenleri mülakata alıyorlar" dedi
"Mülakatta ne soruluyor?" diye sordum
"Basit sorular; en klasiği 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözünü açıklattırıyorlar, Atatürk ilkelerini saydırıyorlar, esas olarak senin konuşmana, duruşuna, hal tavrına bakıyorlar. Mülakatı da geçersen Polis Eğitim Merkezinde 6 aylık kurs var. İlk üç ayı teorik eğitim, kanunları falan öğretiyorlar, sonra atış eğitimi var. Her türlü silahla atış yaptık" dedi



"Nasıl memnun musunuz şimdi polis olmaktan?" diye sordum
"Memnunum, ama çalışma şartları ağır. Mesela iki gündür neredeyse 24 saat çalışıyoruz ama hiç olmazsa çalışıyoruz" dedi

Kas ağrıları için Parasetamol tablet 3x1 yazdım.

11 yorum:

Cemil Günel dedi ki...

Benim arkadaşlarımın çoğu polis olmaya çalışıyor. İstatistikçi biyolog matematikçi sınıf öğretmeleri her polislikle ilgili mülakat yaklaştığında facebook statusları havada uçuyor "hadi polis oluyorum" "bu sefer olmadı" gibi. İşsizlik başka seçenek bırakmıyor insanlara maaşlarıda iyi sanırım 1500 civarı bişeyler alıyorlar.
Saygılar.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Canım Türkiye'min canınçıksın hali! Binbir umutla girilen üniversite sınavlarında bir yere kapağı atmak ve mezun olmak işe yaramıyor.Ne hüzün!Onca geçirilen sene hem bu ülkeye heba hem de insana.Bunlar iyi hallerimiz.

Hulya dedi ki...

hayret nasil matematik ogretmeni atanmamis.matematik ogretmenligi cok acik olan bir bransti..

Hamarat hanım dedi ki...

Üniversite eğitimi almış insanların polis olmasına seviniyorum. Çünkü bir insanın üniversite kültürünü alması önemli. Ama onlara üzülüyorum çünkü; şartlar çok ağır, ve eğitimin aldıkları mesleği yapamıyorlar:(

çağatay dedi ki...

üniversite sayısı çok az.her ile bir üniversite yetmez her ilçeye bir üniversite kampanyası başlatmak gerek.

kalite o kadar önemli değil!

Kalau dedi ki...

Dünyanın belki de en zor mesleği. Sürekli problemli insanlarla uğraşıyorsun hayat düzenin yok ve aldığın parayla bi aile geçindirmek mucize. Umarım birileri şartlarını iyileştirecek bişeyler yapar..

Ömür dedi ki...

ne acı değil mi o kadar sene okuyup emek verdikten sonra kaybolan yıllara... zaman kötü, kendini geliştiremeyince iş bulmak zor.

pecan dedi ki...

Turkiyenin en zor ogrenci alan muhendislik bolumune turkiye 87. olarak girdim. Sonra yurtdisinda master yaptim, doktora yaptim. Bir suru odul aldim. Benim cv'im Turkiye'de 80 kiside yoktur. Bi kac ay once isimi kaybettim. Turkiye'ye donecegim, daha dogrusu donmek zorundayim, baska secenek yok gibi. Istanbul'da prestijli bir devlet universitesinde calismaya baslayacagim. Alacagim maas ne biliyormusunuz? 1800 TL. Bir cok insan nankor oldugumu dusunebilir ama ben kendimi cok degersiz hissediyorum. Sanki diri diri mezara gidiyormusum gibi bir his var birkac aydir ustumde. Surekli kendimi sorguluyorum, ben nerede hata yaptim diye. Hayat o kadar dinamik ki her sey cok hizli degisiyor. Ozellikle de muhendislik alanlarinda teknolojinin degisimi basdondurucu. Yani "okul okudum, mastir yaptim, doktora yaptim" yetmiyor. Surekli ogrenciymis gibi kosmak gerekiyor, yakalayamadigin bir seyin ardindan.

İrma dedi ki...

üniversite 4.sınıf öğrencisiyim ve her zaman polis olmakla ilgili muhabbet geçiyor ve erkeklerin çoğu polis olmak için kpssye gireceklerini söylüyorlar. artık öğretmen olmak imkansıza yakın oldu üniversite mezununa evde oturmak işkence gibi ya dershanelerde 600 liraya öğretmenlik yapacaksın ya da polis olacaksın başka çaresi yok.

Adsız dedi ki...

en azından işşiz beklememiş oluyorlar. bir meslek liseli olarak. lisede sözel çıkışlıyım. dersanede eşit ağırlık sınıfına gittim. ünivde sayısalla ilgili bölüm bitirdim. şu an da yine eşit ağırlıkla alan bir bölüm daha okuyorum. ve masabaşı memurum berbat bişey ama Türkiyenin özelliği bu. kendi çocuğumu dersaneye falan yollamayacağım.
ALP

özgür çağdaş dedi ki...

polislik güzel meslektir. her ne kadar eleştirilse ve bu eleştrilerin çoğu olumsuz olsa da ben bunların çoğunun bilinçli bir şekilde emniyet teşkilatını kötü göstermek için yapıldığı kanaatindeyim. konuya dönersek bence 6 ayda polis olunmaz. zaten bu şekilde polis olanlar önceleri mesleği yadırgamaktadır. çünkü gerek teorik anlamda gerekse o teorik bilgisini pratiğe dökme konusunda tutukluk yaşamaktadır. gönül isterki güzel ve yanlız ülkemde herkes sevdiği işi yapsın güzel para alsın maddi manevi huzurlu olsun ama malesef.. bazen bazı şeylerden fedakarlık etmek gerekiyor...