Salı, Nisan 13, 2010

Rize






Bugün ilaç yazırmak için başvuran 70 yaşın üzerinde bir hastanın kimliğinde doğum yerinin Rize-Mermerdelen olduğunu görünce

"Bu Mermerdelen adı bir sudan geliyor herhalde" dedim
"Evet, çok güzel soğuk bir suydu, mahallemize adını vermişti. Gemiler bile gelip ordan su alırdı ama artık yok. Üzerinden yol geçti. Mahallemiz de çok güzeldi arkamız dağ, önümüz denizdi.


Evimizden çıkıp denize girerdik. Şimdi evin önünden otoban geçti, denizi göremez olduk" dedi
"Siz çocukken çay ekimi başlamış mıydı Rize'de?" diye sordum
"Benim babam ilk çay ekenlerdendi. Batum'dan getirimiş çay fidanını, bahçeye dikti. Onun tohumu döküldükçe çoğaldı. Zihni Derin vardı ziraat mühendisi, O çok çalıştı. Adını çay fabrikasına verdiler sonradan.


Ondan sonra devlet ekimi teşvik etti babam da gidip bizim bahçeyi kaydettirdi." dedi

"Çayı kaydettirmek mi gerekiyordu?" diye sordum
"E kredi almak için , gübre ilaç için kaydettirmen gerekiyor tabi" dedi



"Çaydan önce ne yetiştiriyordu Rize'liler?" diye sordum
"Mandalin yetiştirirdik. İzmir'in çekirdeksiz mandalini Rize'den gelmiştir. Eskiden buranın mandalinleri çekirdekliydi. Tam o yıllarda mandaline bir hastalık geldi, herkes çaya döndü. Mandalin için duzluk arazi lazım, çay dağ taş, çalılık, heryeri örtüyor. Daha verimli oldu. Şimdi de kivi yetiştiriyorlar" dedi

Fotoğraflar Rize ve Rizeliler

5 yorum:

nalan dedi ki...

buz gibi suyu yolla yok eden zihniyet !

sutlukahve dedi ki...

karadeniz sahilinden otoban geçirerek denizle içi içie bir halkın bütün ezberini bozan, bir sonraki neslin denizle ilişkisini kesen zihniyet! tek direnen ordu olmuştur. ordu-fatsa arası yol arkadan dolanır, gerisinin hali harap.

Adsız dedi ki...

Rize denince dağ yamaçlarındaki sıra sıra yemyeşil tepecikler arasında ulaşımı sağlamak ve topladıkları çayları alişveriş eşyalarını taşımak için kullandıkları teleferikler aklıma geliyor bunlara binmek cesaret işi bana göre tehlikeli ve ilkel

Uyumsuz dedi ki...

kivi de güzelmiş. Umarım Rize gibi havası ve toprağı tarıma uygun memlekette çok daha çeşit üründen fayda sağlamaya başlarlar.

Çağlar dedi ki...

Bir arkadaşımla Karadeniz turu yaparken Rize ye uğramıştık. Buraya kadar gelmişken güzel bir Rize çayı içerlim dedik ama çay içecek bir yer bulamadık. Uzunca bir aramadan sonra bulduğumuz yerdede çok kötü bir çay içmiştik.
Çağlar
http://caglar.ca