Salı, Ağustos 14, 2007
su sondajı
Bugün sondajcı bir hasta tansiyon ilaçlarını yazdırmak için başvurdu. Sondajın nasıl yapıldığını sordum. Önce matkaplarla belli bir derinliğe kadar delinip, sonra birbirine kaynatılan metal , ya da vidalanan plastik borular deliğe indiriliyormuş. Genelde tarla sulama için yüzeydeki sular kullanılırken, içme suyu amaçlı kazılarda oldukça derine iniliyormuş. En son Bornova’da 148 metreye inmiş.
Dipte güzel su bulunan katmanların seviyelerini belirledikten sonra borunun o seviyedeki kısımlarına filtre takılıyor, daha sonra borunun etrafına çakıl dolduruluyor, yüzeye yakın bölgede ise, çevredeki kötü sular ve kanalizasyonlar karışmasın diye mesela son 50 metreye sulu, cıvık beton dökülüyormuş.
“Adam eski kuyum diyor, foseptiğini kuyuya veriyor, bilinçsiz sondajcılar yüzünden derindeki güzel sularımız da bozuldu, bütün katmanlar birbirine karışıyor” dedi.
“Nasıl karışıyor?” diye sordum.
“Kötü suların olduğu katmanlara da filtreleme yapıyor. E bir tane olsa neyse, aynı bölgede belki 500 kuyu var, bütün sular birbirine giriyor, derindeki güzelim su acılaşıyor” dedi.
“Suyun tadına nasıl karar veriyorsunuz?” diye sordum, kendisi tadıp karar veriyormuş. Yüksek bölgelerde daha tatlı su çıkıyormuş.
Çatal değnekle su aramayı sordum. dedi. “Bence palavra!”“Adam dut dalını kesiyor, köşesini de kıvırıp eline alıyor, köşeyi biraz fazla kıvırsan dalın ucu havaya kalkar zaten” dedi.
İlk fotoğraf buzulda araştırma yapan bilimadamlarının analiz amaçlı açtıkları sondaj kuyusundan çıkan sıcak su ile keyif yapmalarını gösteriyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Sanırım, yakın bir gelecekte kuralsız su sondajı ve kuyu açma işinin çıkaracağı sorunlarla başetmek gerekecek.
Bilim insanları sakıncalarına dikkat çekiyorsa da, dinleyen yok.
Su, geleceği belirleyicisi olacak diyorlar. Hayat zorlaşıyor gitgide.
merhaba,
tabiri caizse sitenizin hastasıyım. büyük zevkle okuduğum ender bloglardan biri. Ancak, ah bir de şu sayfanızın teknik sorunları olmasa..keşke size güzel bir tema yapsak, fotoğrafları vs uygun bir şekilde ayarlayabilsek..mesela bir sayfada 7 post gösterecek şekilde falan ayarlarsanız inanın site hem daha az karışık gözükecek hem de açılmasını bu kadar uzun süre beklemek zorunda kalmayacağız.
kolay gelsin
iyi günler
İlginize teşekkür ederim. Ben Mozilla ile sayfada bir sorun görmüyorum, düzgün görünüyor ama Explorer'da yazılar bazen fotoğrafların yanına kayıyor, nedenini bilmiyorum.
Ana sayfada eskiden tüm yazılar vardı, 150 civarına ulaşınca yakınmalar sonucu azalttım.
Ana sayfanın mümkün olduğunca yazı içermesini istiyorum, çünkü ben de blog gezerken çoğu zaman önceki sayfalara bakmaya üşeniyorum.
Sayfayı sık sık ziyaret ediyorsanız önceki sayfa ve fotoğraflar bellekte olduğu için açılmasının bir kaç saniye sürmesi lazım; yani bende öyle oluyor.
Yine de yakınmanızı gözönüne alarak gönderi sayısını tekrar azalttım.
selamlar
Ben de bu çubukla arayanların numara yaptıklarını düşünürdüm. Ta ki babam bizim arazide birine su aratırken çatalı elime alıp nasıl tutulduğunu öğrenene kadar! Şaşkınlıktan küçük dilimi yutuyordum. İşin ilginç tarafı herkeste olmuyor. Sanırım bioenerjiyle ilgili. Elbette yerin altındaki sudan dolayı o çubuğun kalktığından emin olunamayabilir, ama mesela evlere giden su borularının üstünden geçerken de aynı şey oluyor. Bu şekilde çubuğun hareketine göre gösterdiğim yere 8-10 metre kuyu açıldı ve şimdi o kuyu suyla dolup taşıyor..
Yorum Gönder