Cumartesi, Ocak 19, 2008

öğrenim kredisi borcu

Bugün başvuran orta yaşlı bir hanım hasta , "Aman doktor Bey bana uygun bir depresyon ilacı verin” dedi.
Sakinleştirip oturttuktan sonra ne derdi olduğunu sordum.
Üniversiteyi iki sene önce bitiren oğluna okurken aldığı öğrenim kredilerinin geri ödemesi icra yoluyla gelmiş. Şimdi hemen 4000 lira ödemeleri gerekiyormuş, ayrıca günlük faiz de işliyormuş." Nasıl ödeyeceksiniz?” diye sordum.
“Emekli, insan nasıl bir anda o kadar parayı öder. Kredi çekeceğiz, soruşturduk en uygunu İşbankası’ndaymış” dedi.
“Borçtan haberiniz yok muydu?” dedim.
“Çocuk daha yeni iş buldu. Daha önce bir süre 450 lira maaşla çalıştı ama o zaman geri ödeme taksidini sorduğunda 400 lira olduğunu öğrenmiş, zaten maaşım bu kadar, sonra öderim demişti. Ne bilelim böyle olacağını, işe girince SSK kaydından hemen adresini bulup icraya veriyorlarmış. Çocuk da perişan oldu, Türkiye’de kim mezun olur olmaz 400 lira borç ödeyecek iş bulabiliyor” dedi.
Depresyon bulguları olmadığından sıkıntısı için İnsomin tb 2 x 1 yazdım

Daha sonra internetten öğrendiğime göre öğrenim kredilerinin okulun normal öğrenim süresi dolduktan 2 yıl sonra ödenmeye başlanması gerekiyormuş. 4 yılda verilen kredi 2 yılda ve beyaz eşya endeksine bağlı yüksek bir faiz oranı ile geri ödeniyormuş. Ödeme sadece Ziraat Bankasına ve bizzat elden, sıraya girerek yapılabiliyormuş.



Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi
bu linkten öğrenilebilir


14 yorum:

endiseliperi dedi ki...

birgün babam telaşla aradı, istanbul'a gelmiştim o zaman, demek ki krediyi kullandıktan sonra çok yıllar geçmiş üzerinden. öğrenciyken aldığım kredi için adrese ödeme emri gelmiş, çok kaygılı, "icralık olmuşuz," dedi. "sıkma canını baba, mesele değil," dedim. aradım hemen avukatı ama o zamanlar paramın çok olduğu dönemmiş demek ki,yoksa az mı tutmuştu borç hatırlamıyorum hiç, ödemiştim bir kerede.

ödedikleri para öğrenciyken elbette çok işe yarıyor ama öyle insanın yüzünü yerden kaldıracak kadar da çok olmuyordu. en azından sadece o krediyle yaşayamıyorduk, ben çalışıyordum mesela bir yandan da, anca işte geçiniyordum. sonra bu kadar faizle geri ödeme yapılmasını istemeleri çok zalimce. ben sisteme karşı değilim, kötü sistemlere, sistemlerin insanları zavallılaştıracak, onları böylesine endişelendirecek şekilde zaafiyet içermesine karşıyım. eh, karşı olup da ne oluyor? hiç bir şey! kimi kime şikayet edeceksin, temiz kalmış, olması gerektiği gibi işleyen bir parçası yok ki sistemin. sonra bu yılgınlık, bu bıkkınlık neden, diye soruyorlar.

:)

evet evet, buraya ne zaman gelsem, biraz öfkeleniyorum memleketimizin hali için. çok üzülüyorum. zavallı yoksul insanların sömürülüp, bunun üstünde bir yapı inşa edilmesi kadar çirkin çok az şey vardır herhalde. en azından günah yahu. valla günah. sıkıntılarımızın ola ola sadece bir istatistik veri olarak değerlendirilmesi ve bu buz gibi görüntüsüz, duygusuz, içeriksiz verinin bir b.ka yaramaması kadar alçaltıcı başka bir şey olamaz sanırım doktor bey'ciğim.

eh, bana da bir ilaç yazmanızın vakti geldi herhalde:)

kendinize iyi bakın.

Adsız dedi ki...

her ay 150ytl alması güzel de bi de ödemesi var tabi. bakalım ne yapıcaz :s

geçenlerde biyerde okumuştum, hala kredi borcu olan müsteşar yardımcıları bile varmış.

umarım okul bittikten sonra rahatça borcumuzu ödeyebileceğimiz bi işe sahip oluruz.

Adsız dedi ki...

açıkçası yazdıklarınız çok güzel şeyler,,yazdıklarınız diyorum çünkü şöyle bi izlenim oluştu bende,,sanki yazdıklarınızı siz hayal gücünüzü kullanarak yazıyosunuz,,minik minik hikayeler biraz gerçek biraz hayal gücü karışık,,yoksa her hastanızla oturup tek tek bunları konuşmanız(gerçekten doktorsanız tabi!!)ve her hastanız da farklı mesleklerden olup farklı olaylardan bahsetmeniz ilginç geldi!!gerçekten bunları yaşıyor musunuz yoksa hayallerinizde yaşatıp bu sayfada mı hayat buluyolar!!!merak ediyorum...

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Neyseki geciktirmeden ödedik.Demek ödemesek başımıza bunlar gelecekmiş.

Ori dedi ki...

Facit kullandığım yılladı. Ziraat Bankası'ndan gelen yazı borcumu ödememi istiyordu. Doğrusu nereye ödeyeceğimi bilemiyordum. Sevindim vegidipödedim hemen. Bir zaman sonra yeni bir yazı daha aldım! Ödeme tamam ama faizi de var diye:(
Elinize Sağlık.

cenebaz dedi ki...

Ne kadar artmış ödemeler. Çalıştığım halde benim babam ödemişti borcumu, üstelik 6 aylık dilimler halinde. Demek ki o kadar büyük bir para değilmiş o zamanlar -M.Ö.1985'ler:))Hem bizim borçlar beyaz eşyaya falan da endeksli değildi. Devlet te uyanmış demek

MonteCito dedi ki...

çift maaşla çalışan, evi, arabası olanlara geri ödemesi olmayan başbakanlık bursu veren devlet emekli maaşıyla ar zor geçinen ailelerin çocuklarına kredi verip, okul biter bitmez de yakasına yapışıyor ödemezseniz icra getiririz bilmem ne yaparız..

4 yıldır kredi alıyorum geçenlerde baktım 5500 ytl kadar bir para almışım hatırladığım kadarıyla 6000 ytl lik bir senetti imzaladığım şimdiden okul bitince ne zaman para kazanıp ne zaman öderim onun hesabını yapmaya başladım..

verdikleri para da sadece çay parasına yetiyor ama hiç yoktan iyidir :))

Adsız dedi ki...

allah okuyanların da yardımcısı olsun,, hiç haberim yoktu böyle bi konudan,, ama geçtiğimiz bahar bi üniversite öğrencisi aramıştım, biraz yardım edebilmek için, burs gibi yani. Ozaman internet sitelerinden araştırdığımda bi dolu burs arayan genç görmüştüm.
Ama devlet babanında biraz insaflı olması gerekiyo, emekli bi adam 4000 ytl nasıl öder?
Gerçekten allah yardımcıları olsun..

egeden

Benim Hayatim dedi ki...

Kardeşim ve eşi okulları bitince kredi çekerek evlendiler. Zaten bankaya borçlular ikiside öğretmen olarak çalışıyor. Birde 600 ve 400 olmak üzere kredi borcu ödüyorlar. Kaşıkla verip sapıyla gözlerini çıkarıyorlar. En kötüsüde beyaz eşyaya endekslenmiş olması. Verilen kuş kadar para şimdi ne hale geldi.

Yazık çok yazık.

Şiir müsvettesi dedi ki...

Ben de yeni ödemeye başladım. 3 ayda bir 640 ytl ödüyorum..Aldığım paraya göre bayağı yüksek bir meblağ... Tamam öderiz de anayasada sosyal hukuk devleti yazmıyor muydu ya?... Üniversitesi para, okuması para, işsiz de bir yandan; bu ne yaman çelişki?

Adsız dedi ki...

15 yildir Londra'da yasamakta olan bir internet kullanicisi dun blogu kesfetmis. Bugun bakinirken bu konuyu gorup soyle yazmis :): ingiltere'de ogrenciler okulu bitirip 15.000 sterlinden fazla kazanacak bir is bulana kadar universite harc kredilerini(tuition fee)geri odemeleri gerekmiyor. Ondan sonra da mortgage gibi uzun yillar suren aylik odemeyle maaslarindan kesiliyor. Su anda faiz 4 civarinda.
Bir de yasam masraflari icin borc alabilirler, onu da ayrica ayni yontemle oderler. Krediyi veren kurum bizim kredi yurtlar kurumu gibi biseydir.(yurt kismi yok)
Arin

Şeyh Şamil dedi ki...

Bu borçların dondurulması için hükümet ssk lı olmama şartı aradı. Yalnız kişi ssk lı fakat aldığı maaş asgari ücret, bir de evli ise bu adam ne yer ne içer , kira.......... acizane bu paraların tahsil edilme yolu faizlerin silinmesi ve ana paraların tekrar takside bağlanması. Ben sadece fikrimi belirttim. Bu görüş bence tutar. Devlette paraları bu şekilde tereyağdan kıl çeker gibi tahsil etmiş olur. İnsanlar zor durumda, dışarıdan göründüğü gibi değil. Bugün üniversite mezunları ne çekiyor biliyorlar mı? KPSS bizi ilgilendirmeyen bir sınava tabi tutmaları zaten akla mantığa aykırı. Yeterli değilse mezun etme kardeşim.
İş yookkkkkk. Olsa da yetmiyor......
Öğrenim kredisine ihtiyacı olan almasın derim.
Bu parayı alan kim gariban. Ya kardeşim zaten adam gariban mezun olduktan sonrada ödeyemiyor. Devlet büyük bir tefeci olmuş oluyor. Adamın boğazından doğru dürüst kuru ekmek geçmiyor. Boğazına yapışıyor devlet ekmeği bırak havanın girmesini de engelliyor. Yokkkkk bu böyle olmaz.
Elbette aldığımız parayı ödeyeceğiz. ama bunu kolaylaştırmak gerek.Öncelikli olarak faizlerin kaldırılması
birlik olalım arkadaşlar
Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

bnde aynı muzdarıpteyım oglumun üc milyar borcu var allah aşkına nasil ödeyeceyiz akil verin ya nereye muracat etmelıyız?hoşca kalın.

Adsız dedi ki...

bnde aynı muzdarıpteyım oglumun üc milyar borcu var allah aşkına nasil ödeyeceyiz akil verin ya nereye muracat etmelıyız?hoşca kalın.