Cuma, Ocak 25, 2008

tapuda rüşvet

Bugün ilaç yazdırmaya gelen emekli olduktan sonra emlakçılık yapan bir tapu çalışanına son zamanlardaki rüşvet operasyonlarını sordum.
“Tamamen eğitimsizlikten”
dedi.
“Türkiye'de rüşvet alınmayan tapu dairesi var mıdır?” diye sordum.
“Sanmıyorum yoktur" dedi, hemen ardından ekledi "gerçi benim bulunduğum dairede hiç olmadı”
Benim de tapudaki her işimde komisyoncuların benim adıma para verdiklerini öne sürerek benden para istediklerini ancak vermediğimi belirterek “Neden böyle oluyor?” diye sordum.
“Özellikle takipçilerin para vermesi şarttır, vermezlerse işleri yürümez. Bir de iki kişi arasındaki basit alım satımlarda değil ama hisseli işlerde para verilmezse işler çok uzayabilir” dedi.“Basit bir alım satımda ne kadar veriliyor?” dedim
“20- 50 ne olursa” dedi
“Toplanan para bir havuzda biriktirilip dağıtılıyormuş, öyle mi?” diye sordum.
“Evet ben de duydum, hatta bazı yerlerde havuzdan para kaçıranlarla büyük tartışmalar yaşanmış” dedi.
“Tek kişinin rüşvet yemeyip bütün daireye direnmesi zor o halde” dedim
“Onun tayinini başka yere çıkarırlar” dedi.
"Nasıl çözülecek bu iş?” diye sordum
“Eğitim şart!” dedi
(Gerçekten böyle dedi)


9 yorum:

Ori dedi ki...

Daha bu hafta başı, tapudaki alım işlemi geçen hafta yapılacakken malum nedenle işi ağırdan alındığı için geciken arkadaşım dövizdeki yükseliş nedeniyle tam 30.000$ zarara uğradı!
Bence eğitim bu sorunu çözmez. Çözseydi yalnız cahiller bulaşırdı bu pisliğe! Hastanelerde bıçak parası alanlar, ABD yetişen ve mahkemede belgesi var mı diye sorduğu için vereni çıldırtan prensler, öğr., prof, müdür, gümrük, ihale, trafik,...diye diye listesi uzatabiliriz de.
Ahlak, maddi gelirdeki iyileştirme, din, hapis, vs belki bir miktar azaltır bu illeti ama sanmam ki almayan ya da vermeyen ülke vardır.

Adsız dedi ki...

Valla bizim dairede olmadı, sözleri ne kadar doğru bilemem, ama benim yaşadığım bütün tapu olaylarında bal gibi de rüşvet dönüyordu. Hem de açık açık, canın isterse tavırlarında, biz de aynen verdik yani.. Artık eğitim mi şarttır bilmem, ama ne kadar çirkin, ne kadar kötü bişi bu yaa.. Resman haraç, resmen hırsızlık yani.. Bi de gümrükler böyleydi.. Sinirden koridorda ağladığımı hatırlıyorum. Allah ıslah etsin bunları....
egeden

Adsız dedi ki...

Serpico lazım her yere bir tane.

endiseliperi dedi ki...

güldünüz mü öyle deyince?:)

cenebaz dedi ki...

Eeee, zamanında devletin en başı dedi benim memurum işini bilir diye. Yani en üst makamdan onaylılar. Eğitim ne eğitimi. Bu adamların hiçbiri ilkokul mezunu değil. Bunlara namus dersi vermek lazım, başka eğitime ihtiyaçları yok

Anahtar dedi ki...

Aynen cenebaz'a katılıyorum.
Insanda vicdan olmalı.

yüxexeratonin dedi ki...

eğitim şart diyen insanların,eğitimi ne kadar önemsedikleri tartışılır bence..
cenebaz'ın da söylediği gibi:okul yoksunu değil bunlar..ama eğitilmeye kapalı bir beyin,en idealist eğitimcinin eğitiminden de geçse eğitilemez!! azıcık vicdan gerekir bence,ahlak,insaniyet..
çok kızdım

egemen dedi ki...

sizlere bir hikaye anlatmak istiyorun; keçi ile koyun yan yana yürüyorlarmış, önlerine bir hendek çıkmış,
keçi: koyun kardeş sen önden alta ben çevikim sana birşey olursa seni tutarım demiş
ve koyun hendeğin üzerinden atlamış atlarken koyunun kuyruğu yukarı kalkmış ve (aferdeziniz) poposu gözükmüş. Ve keçide popon gözüktü popon gözüktü diye gülmeye başlamış. Arkadaşlar Eğer Tapu Darilerinde rüşvetten bahsetmek istiyorsanız önce kendinize bakın sonra eleştirin.

Yıldırım dedi ki...

Ne irfandır veren ahlaka yükseklik,nevicdandır; Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır. MEHMET AKİF ERSOY

bilmem anlatabildimmi