Pazar, Temmuz 13, 2008

baba zula


Geçtiğimiz hafta kısa bir tatil yaptığım Marmara Adası'nda Baba Zula grubunun adının nereden kaynaklandığını öğrendim.
Adanın merkezindeki Baba Zula Şarapevi’ni görünce herhalde Baba Zula’ya hayranlıklarından bu ismi vermişler diye düşündüm, ama Baba Zula yerine sürekli rum müzikleri çalmalarına da bir anlam veremedim. Hesap öderken işletmeci beye bu ismi nereden bulduğunu sordum.

“Ben buldum, adada 70’lerin başında Zula adında bir rum meyhanesi vardı, o kapanınca ben 1978'de bizim eski evin alt katında bir meyhane açtım ve adını da 'daha esaslısı' anlamında Baba Zula koydum. O Murat’lar (Ertel) falan da o zaman gelir içerler muhabbet ederlerdi. Demek hoşlarına gitmiş sonra gruplarına ad olarak aldılar. Bizim ad tescili diye birşeyden haberimiz yoktu. Daha sonra burada, Avşa'daki şarap fabrikası Baba Zula diye şarap çıkaralım dedi, mani oldular. Bize bir şey demiyorlar tabi, hatta TRT 2 de bir programda anlattılar, grubun adını Marmara Adasında bir rum meyhanesinden aldık diye” dedi.
“78’den beri açık mısınız yani?” dedim
“Hayır, biz Girit göçmeniyiz. Annemler göçle gelince limanın orda 4 katlı eski bir rum evi vermişler, 1935 depreminde üstteki iki kat yıkılmış, tekrar çatı koymuşlar. Ben meyhaneyi onun alt katında açtım, ne malzemeler buldum eski şarap fıçıları, kocaman bir gemi yekesi, Rumca taş plaklar -O zaman CD falan yok; tam rum meyhanesi yaptım ama ev değer kazanınca mirasçılar anlaşıp sattılar, bizim meyhane de malzemeler de gitti, ev yıkıldı yerine apartman yapıldı. Twentieth Century Fox var ya, film şirketi, onun sahibi Rum’un doğduğu evdi. Yerleri nasıl böyle 15-20 santim kalınlığında Marmara mermeri kaplamışlar, yazın buz gibi olurdu. Hepsi yıkıldı gitti.
4 yıl önce Etibank’tan emekli oldum, 26 yıl sonra, burada bir arkadaşın mekanında yeniden açtık ama işler çok bozuk. Hobi olsun diye duruyoruz, yoksa masrafımızı karşılamaz” dedi.

İki kadeh şarap ve bir çerez için onüç lira ödedik.

Murat Ertel'in babasının büyük grafik sanatçımız Mengü Ertel olduğunu biliyordum ama dayısının İlhan Selçuk olduğunu geçenlerde okuduğum bir kitaptan öğrendim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

"Twentieth Century Fox var ya, film şirketi, onun sahibi Rum’un doğduğu evdi." Bu cümlede hata var sanırım, anlayamadım. Film şirketinin sahibi bir "ev" miş gibi anlaşılıyor.

ohanda gueros dedi ki...

Murat Ertel'in dayısının İlhan Selçuk olduğunu hangi kitaptan öğrendiniz, çok merak ettim.

Nilüfer dedi ki...

Merhabalar...
www.insanoglu.org sitesinde bağlantınızı gördüm.
Dr. Su hanım bizimle www.e-psikoloji.org sitesinde çalışmaktadır.
Sizide aramızda görmekten büyük bir memnuniyet duyacağız.
Bendeniz sitedeki admin/asistan kirazmevsimi.
Sitemiz psikoloji alanında olup, bireylere net üzerinden psikolojik anlamda yardımcı olmak üzere kurulmuştur...
Sizinde bu alanda gönüllü olarak çalışmak isteyebileceğinizi düşündüm.
Bu amaçla size yorum yazmayı uygun gördüm...
www.e-psikolojim.org
Bekliyoruz..
Sevgi ve saygılarımla....

Adsız dedi ki...

Baba Zula ilgili yazdıklarınız tüm diğerleri gibi çok meraklandırıcı. Her gün ben de öğrendiklerinizi merak edenlerdenim.

ssbb dedi ki...

Mehmet, hasta öyle dediği için öyle yazdım
Ohanda, bir anı kitabında ama hangisi çıkartamıyorum
Kumral, ve Marigold ilginize teşekkür ederim