Salı, Ağustos 29, 2006

Bugün bir ilaç mümessili ile konuşurken ilaç firmalarının eşdeğerlerinden pahalı ilaçları için devlete yaptıkları indirimin sadece sanal dünyada olduğunu, kutuların üzerindeki etiket fiyatlarının değişmediğini öğrendim.


Devlet son yıllarda eşdeğer ilaçlarda en düşük fiyatın % 22 fazlasına kadar ödeme yapıyor, fazlası varsa vatandaştan isteniyor. Ben genelde buna dikkat ederek ekstra ücret ödenmeyecek ilaçları reçete ettiğimden ilaç firmaları ziyaretlerinde gerekli indirimleri yaptıklarını, karneyle ilaç alanların ek bir ücret ödemeyeceklerini sık sık belirtiyorlar.
Bugün ayırdına vardığım durum ise bu indirimin sadece devlet kurumlarına online olarak yapıldığı, kutuların üzerindeki fiyatların aynen kaldığı oldu.
Bu duruma göre 20 liraya satılan bir ilaç için devletin ödediği 12 liraysa firma bunu eczaneye 12 lira üzerinden %20 de yasal kar marjını bırakarak, hatta ekstra indirimler yaparak en fazla 10 liraya veriyor. Eczane bunu resmi kurumlara satarsa 12 liraya, ama elden parayla satarsa 20 lira satıyor.
Özellikle sürekli ilaç kullanılan tansiyon depresyon gibi hastalıklarda, hastalar bazen karnelerine yazdıramayıp elden ilaç aldıklarından, bundan sonra kutuların üzerindeki fiyatları da öğrenmeye karar verdim.

Hiç yorum yok: