Salı, Şubat 20, 2007


Bugün hastanede yaptırdığı tahilllerinde kollesterolü yüksek çıkan bir cambaz tahilllerini göstermeye geldi.
Köylerden toplanan koyunları pazara götürüp satmaya cambazlık denirmiş.
Koyunları tartmadan göz kararı 100-150 lira arasında alıp satıyormuş. Sadece kurbanda kilo hesabına girmiş, kilosunu 450 kuruşa alıp 475-500 kuruşa satmış. 10-15 kilo gelen 4-6 aylık kuzulara süt kuzu denirmiş. Onların kilosu 10 liraya gidiyormuş.
Bir hayvanı alıp satmak için aşı belgesi gerekirmiş. Aldıkları malın sahibinin verdiği belgeyi bölge tarım müdürlüğüne götürüp, oradaki baytardan satabilmek için izin kağıdı alıyorlarmış.

Jandarma sürekli araçları durdurup belgelerini kontrol ediyormuş, belgesiz hayvan satmak yasakmış, pazar yerine bile sokulmuyormuş.
Sattıkları koyunlar Eskişehir yöresinin dağlıç cinsiymiş, kısa kuyruklu olurmuş.
Kollesterolü yüksek olduğundan margarinden, hayvani yağlardan ve sakatattan uzak durmasını, kızartma yerine ızgara ve haşlamaları tercih etmesini, üç ay sonra tahlillerini yinelemesini önerdim.

İkinci fotoğraf Filistinde kuzunun sırtında Allah lafzı
mucizesi.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Madem bu kadar çileli bi iş, kurban bayramlarında pazarlık yapmayın bari.. Köyden aldım getirdi, satıyorum olayı değil yani..
egeden

Adsız dedi ki...

Et yemek lazım filan ama ne bileyim bir canlıyı yemek fikrini, her seferinde şöyle bir durup düşünüyorum. sonra "çok düşünme" deyip az evvel içi burkulan kimse değilmişim gibi devam ediyorum yemeğe.

Devam etme eylemini, kuzulara karşı yapamıyorum. Kilosunun kaça gittiğini bile duymak rahatsız etti beni. Hemen aklıma, kesilen o süt kuzunun daha neler yaşayıp neler öğrenebileceği, nasıl süt emdiği, melemesi, titrek ayakları ile yürümesi filan geldi.

Vejeteryan değilim ama olmalı mıyım acaba? :(
aysegul