Salı, Nisan 03, 2007

özel ders



Bugün halsizlik yakınması ile başvuran bir öğretmeni muayene ettim.
‘Hem özel dersler, hem okuldakiler çok yoruldum’ dedi. Bu mevsimde özel ders almak isteyen çok olurmuş. Hem ÖSS haem OKS varmış. OKS kaldırılmış ama onun yerine 4. 6. ve 8. sınıfta olmak üzere 3 sınav birden getirilmiş. Öğrenciler üç sınavın ortalamasına göre liseye yerleştirilecekmiş. Sınava ayrıca vatandaşlık bilgisi ve İngilizce soruları da eklenmiş, yani fen ya da Türkçenin ağırlığı azalacakmış.
'İş yükünüz artacak o zaman’ dedim.

‘Şükür!’ dedi.
Özel dersi nasıl verdiğini sordum?
Arkadaşlarıyla ortak bir büroları varmış, orada beşer kişilk gruplara veriyorlarmış. Kişi başı dönemlik ücreti 35 saat karşılığı 300 lira imiş. Tek başına özel ders almak istersen evde dersin saati 60 liradan başlıyor, uzak semtler için 90 liraya kadar çıkıp, büroda tek başına almak isteyenler için de 40 liraya kadar düşüyormuş.

Bu büro işini ilk kez duyduğumdan nasıl işlediğini sordum.
Artık özel dersler bu tür bürolarda veriliyormuş ama yasada bununla ilgili bir düzenleme olmadığından, ya eğitim danışmanlığı olarak, ya da tanıdık avukatların ikinci büroları olarak tabela asılıyor ancak özel ders için kullanılıyormuş.
Sadece Kıbrıs Şehitleri Caddesinde 148 tane büro varmış.
Maaşlarını sordum,
'Vallahi ben de bilmiyorum, aylardır hiç bakmadım, hepis benzine gidiyor. Kredi kartıyla ödüyorum, bankadan otomatik çekiliyor, 1000- 12000lira arasında olsa gerek 'dedi.
Soğuk algınlığı bulguları olduğundan Aferin fort tb.3x1 yazdım ve iki gün istirahat verdim, gerçekten dinlenmesi konusunda da uyardım.



3 yorum:

sumuklubocek dedi ki...

ben aslinda "bebek bezi" konulu yaziniza yorum yapmak istedim ama bu bahsettiginiz de ilginc bir konu... okullardaki egitimin yetersiz olusu mu ek derslere talebi arttiriyor, velilerin -ogrencilerin demiyorum- hirslari mi, tartismak gerekli sanirim... iste yeni bir "kayitdisi" olayi daha...
herneyse, asagidaki post icin de okudugum kadariyla ozellikle erkek bebeklerde bezici sicakligin fazla olmasi ileriki yaslarda sperm uretim yetisini dusuruyormus (sizin boyle bir bilginiz var mi?). bu bilgiyle, acaba bu bahsettiginiz koyde durum nasildir diye dusunmekten alamadim kendimi.
bez paztasina cok guldum yalniz; yaraticilikta cok iyiyiz :)))

Adsız dedi ki...

Bence okullari kapatalim, bu konu da bitsin! Zaten fuzuli hale getirildi okul. Milleti ne diye mesgul ediyoruz okulla mokulla? Herkes evinde ders alsin, bitsin bu is.


www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

dersane öğretmenlerinin dersanede çalışmasının tek nedeni de özel ders verecek öğrenci bulmak istemeleri. yoksa o maaşla akşama kadar kimseyi dersanelerde çalıştıramazsınız.öğrencilerin özel ders vermesi neyse de bu öğretmenler çok oluyor valla. özel dersten parayı kırıyorlar zerre vergi vermiyorlar.