Cumartesi, Mayıs 26, 2007

dağlarda aşılama



Bugün emekli bir sıhhi tarama aracı şöförünün eşinin ağrıyan dizleri için ilaç yazdım.
Kendisine bu aracın ne menem bir şey olduğunu sordum.
Verem savaşa bağlı uzun Land Rover gibi bir araçmış. Aslında Ankara’ya bağlıymışlar ama İzmir’de Alsancak’ta beklerlermiş. Yazın görev çıkınca bir doktor, bir hemşire bir de amca yola düşerler, kura ile hangi il çıktıysa Diyarbakır’a Hakkari’ye tarama yapmaya giderler, aylarca çalışırlarmış. Araçta Volkswagen jeneratör ve Siemens röntgen cihazı varmış. Bir köye ya da mezraya vardıklarında (Ya da dere gibi doğal engellerden ötürü varamayıp yaklaştıklarında) arabadaki hoperlör sisteminden anons yaparlar, köylüler arabanın etrafına toplanırmış.

Doktor toplanan köylüleri muayene eder, PPD testi ( Vücudun verem basili ile karşılaşıp karşılaşmadığını saptamaya yarayan bir deri testi) uygular, gerekli gördüklerine de hemen oracıkta mikro film çektirirmiş. Filmler merkezde banyo edilip uzman doktorlar tarafından okunur, üç gün sonra aynı bölgeye dönüp PPD test sonuçlarını okurken hastalıklı çıkanlar da tedaviye alınır, korunmasız olanlar aşılanırmış.
Amca bu işi 1974’ten 80’lere kadar yapmış, daha sonra emekli olmuş.
Şimdi eski steyşın Reno'suyla dağ köylerine gidip ağacından kiraz alıyor, dörde aldıysa beşe satıyormuş.
Kendisine eşinin dizlerindeki ağrıların kilosundan kaynaklandığını, nasıl bir aracın istiap haddi aşılınca lastikleri patlarsa, dizlerin de vücudun lastikleri sayılabileceğini, yükü azaltmadan bu işe çare bulmanın zor olduğunu anlattım, ve Surgam ret tb 1x2 gece yazdım.



3 yorum:

elektra dedi ki...

ben bugün ne öğrendim?
ben bugün - gece mi desek ki?- hastaları ile sohbet eden, onların katmanlarına inen bir doktorun olabileceğini öğrendim.

ben bugün, muayeneyi sadece 'yatın, açın, nefes alın, tutun, şimdi tutmayın'la sınırlamayan doktorların da olduğunu, şaşırarak öğrendim.

hadi hakkını yemeyeyim, oğlumu bana veren ayşe doktor'un dışında, sevecen başka doktorların da olduğunu öğrendim.

ben bugün, her şeyi bilmenin olanaksız olduğunu kabul eden ve hastalarından yeni şeyler öğrenen doktorun, bora bey olduğunu, ve onun blogunun mutlaka okunması gerektiğini öğrendim.

iyi geceler ve hakikaten saygılar...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Elektracığım, Bora Bey'i ne güzel anatmışsın!
Bir de gezi yazılarını keşfetsen, onlar da ayrı birer macera...

Teşekkürler Dr. Bey; yazılarınız ve müzikleriniz için.

ssbb dedi ki...

Ben teşekkür ederim, güzel sözler için