Cuma, Mayıs 04, 2007

kumar



Bugün bir sıcak bir soğuk basması, baş dönmesi yakınması ile başvuran yaşlıca bir hanımın fizik muayenesinde ve tahlillerinde patolojik bir bulguya rastlamayınca ‘Bedenen genç kız gibi olduğunu, acaba canını sıkan bir şey olup olmadığını’ sordum.
Eşinden yana çok dertliymiş: ‘Bir de eşim iyi olsaydı o zaman nasıl olacaktım acaba’ dedi.
Eşi evlendikleri günden beri kumar oynar, içki içermiş. Ne yaptıysa bu huyundan vazgeçirememiş. Bulduğu işlerde düzgün çalışmaz, aybaşında maaşını aldığı gibi kumara yatırır, akşam eve beş kuruşsuz döndüğünde de ‘Yolda üç adam yolumu kesti, ikisi kollarımı tuttu, biri boğazıma bıçak dayadı, bütün paramı aldılar’ dermiş.
‘Her ay mı böyle yapardı?’ diye sordum, her ay böyle yaparmış.
‘Peki hiç kazanıp da eve eli paralı geldiği olmadı mı?’diye sordum.
Teyze ‘İki gözüm önüme aksın 50 yıldır bir gün eve para getirmedi, zaten kazansa da getirmezmiş, çünkü o para haram paraymış , eve sokmazmış’ dedi…
Amca para getirmediği gibi evde bırakılan parayı da arar tarar, bulduğu gibi doğru kahveye gidip kumara yatırırmış.
‘Artık eve nasıl gelecek diye düşünmekten akşam olsun istemiyorum’ dedi.
‘Nasıl geliyor?’dedim
‘Nasıl olacak işte sarhoş, bir gözü bir yana, bir gözü öte yana bakar, gelir bir de kendine öyle güzel baktırtır ki… Bugüne kadar daha şu kanapeyi şuradan şuraya çekmişliği yoktur, yetmişine geldi, saçında bir tane ak yok’ dedi.
Depresyonu için Eslorex 10 mg tb 1x1 ve anxiyetesi için Xanax 0,5 mg. tb 2x1/2 yazdım, ilaçlarını göstererek nasıl kullanacağını anlattım.


7 yorum:

Adsız dedi ki...

İlahi amca, güldürdün beni akşam akşam... Demekki kumarın yaşı yokmuş.Hala devam ettiğine göre.. Yazık kadıncağıza da.
7 sene Girnede yaşadık, bütün arkadaşlarımız giderdi kumara, biz 3 kere falan gittik. Ama hiç zevk almadık. Oysa araba kaybeden arkadaşımız vardı. Kumar başlıbaşına bir bela.. Allah oynayanları kurtarsın..
Bu arada yarın 38 oluyorum, niye sevinemiyorum artık acaba:))))
egeden

Adsız dedi ki...

merhaba,
xanax çevremde biri yaşlı biri genç iki kişiye yan etkilerinden dolayı çok kötü günler geçirtti, düzelecekler diye beklerken durumları kötüledi. zar zor bıraktılar ilacı. bu ilaçları psikologların yazması gerekmez mi?

not: sizi eleştirmek adına değil yazdıklarım, severek okuyorum yazılarınızı ve çok şey öğreniyorum, yanlış anlaşılmasın.

iyi çalışmalar,
kulpsuz

ssbb dedi ki...

egeden:Sevinecek bir durum yok da ondandır:)
kulpsuz: Psikologlar edebiyat fakültesinden mezun olurlar ve reçete yazma yetkileri yoktur.

Adsız dedi ki...

selam,
psikiyatristler olarak düzelteyim o zaman? her doktor ( pratisyen dahil ) yazabiliyor mu bu tür ilaçları, bir kısıtlama yok mu?
diye de genişletsem sorumu.
iyi günler.
kulpsuz

ssbb dedi ki...

Evet her doktor her ilacı yazabilir.
Eczanelerin uzman doktorun yazması gerekir dediği ilaçlar Maliye Bakanlığı tarafından zaman zaman genelge ile, belli uzmanlık dalları tarafından yazıldığı taktirde ödeneceği duyurulan ilaçlardır. Bu genelgelerin amacı tıbbi gerekçelerden ziyade tasarruftur.
Ben aile hekimliği uzmanı olduğum, ve ihtisasım sırasında psikiyatri eğitimi de gördüğüm için yazdığım psikiyatrik ilaçlar sigorta kurumlarınca ödeniyor.

Dut agaci dedi ki...

Ilac almadan sadece uzun süre konusma seanslariyla depresyon yenilebilirmi?Derdini bir uzmana bir saat boyunca anlatmanin hissedilir yarari varmi?
Sevgiler.

ssbb dedi ki...

Derdini arkadaşına, hatta seni dinleyen herhangi birine anlatmanın hissedilir yararı vardır.