Çarşamba, Ağustos 29, 2007

roket




Bugün havuza kaydolmak için rapor almak isteyen bir mühendisle sohbet ettik. Roket sanayiinde çalışıyormuş. Roketsan adlı yerli bir firma varmış,roket ve roket rampası üretiyormuş. Roket rampasını tek kullanımlık, hafif kompozit bir maddeden yapmaya çalışıyorlarmış.
Roketlerde en önemli konu yakıtmış. Yakıt olarak TNT kullanılıyormuş. TNT normalde milisaniyeler içinde yanan (patlayan) bir madde olduğu halde bunu 2-3 saniyede yavaş yanar hale getirebilmek esas teknolojiymiş, yoksa TNT yapmak çok kolaymış.



Gliserine nitrik asit katınca oluyormuş ama çok kararsız bir bileşikmiş, asidi hızlı katarsan, fazla hareket etirirsen ya da bir damla fazla koyarsan patlarmış. Daha kararlı olması için gliserin yerine sahte benzin yapmak için de kullanılan inceltici toluen kullanılıyormuş. Bu karışıma quartz kumu da eklersen dinamit oluyormuş.

Bu yakıt kısa menzilli roketler için uygunmuş. Yakıtın tamamı fırlatma rampasında
yanıyor, fırlatmadan sonra tamamen fırlatılmış taş gibi gidiyormuş, yolda kullanılan yakıt yokmuş. Menizli ise 20 kilometre imiş.
Rampanın hafif olmasının önemi büyükmüş, çünkü atış yapıldığı anda düşman radarı ateş edilen yeri saptayıp imha etmek için ateş ediyormuş. Hafif rampalar atışı yaptıktan sonra hızla kaçmayı sağlıyormuş.

Bedeninde bulaşıcı bir lezyon bulunmadığından istediği raporu verdim.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Roketsan Ankarada değil miydi sadece? Neyse, geçen temmuzda ev arıyoruz harıl harıl. Emlakçı, eşimden uçak motoru ile jet motoru arasındaki farkı anlatmasını istedi. Sonra da oturdu bi güzel dinledi, fikir yürüttü, konuyu anladı ve teşekkür etti. Yahu dedim kendi kendime, işin emlakçılık niye kafa yoruyosun bu işlere. Laf arasında öğrendik ki adamcağız işletme mezunu, uçaklar da hep ilgisini çekermiş. Fırsatını buluncada öğrenmek istemiş. E, utandım tabi, şimdi bu roket yazınızı okuyunca bunlar geldi aklıma. E, ben de hergün burada okuyup duruyorum merakla, emlakçıya niye kızıyorum, değil mi?
Şaka bir yana, sanırım ev aramaktan gına gelmişti, acele ettiğimden adamcağızın saatlerce jet motoru dinlemek istemesine kızmıştım. Neyse, bulduk evi, taşındık, şimdi hatırlayıp gülüyoruz işte...
Not:Pek roket yorumu olmadı aslında, ama uçak, jet, roket bağı kurabiliriz biraz zorlarsak:))
egeden

Adsız dedi ki...

Basit bir duzeltme yapayim. TNT gliserinden yapilmaz. Gliserin ve nitrik asitten yapilan trinitrogliserin yani Nobel'in buldugu dinamittir. Ama TNT yani trinitrotoluen, isminden de anlasilacagi gibi toluen ve nitrik asitten yapilir. Ayrica sulfurik asitte fazladan asitlik saglamak amaciyla kullanilir.

ssbb dedi ki...

Peki fazladan asitliğin faydası nedir?