Çarşamba, Ağustos 29, 2007

türk okulları


Bugün bir hastanın aile kayıtlarını kontrol ederken eşinin Türki Cumhuriyetler’den olduğunu fark edince nasıl tanıştıklarını sordum. Orada sanayicilik yapıyormuş. İlk defa ‘90ların başında okul açmaya gitmiş.
“Işık okullarından mı?” diye sordum, öyleymiş. Bu okulların nasıl çalıştığını sordum.
“Buyrun beraber bir mezuniyet törenine gidelim, 3-5 gün kalır gezeriz, görürsünüz” dedi.
Okullar işadamlarının yaptığı bağışlarla yapılıyor, ve işletiliyormuş. Şimdilerde artık eğitimden alınan ücretle kendi yağlarıyla kavrulmaya başlamışlar. Öğretmenler buradan gidiyor, normal bir maaş alıyor, ama var güçleriyle, bazen günde 16 saat çalışıyorlarmış.
Okullarda yerel dilin dışında Türkçe, İngilizce, ve bazen de Rusça okutuluyormuş. Okulların binaları yerel devlet tarafından tahsis ediliyor, öğrenci alımında zengin, fakir ayırmadan her isteyen kabul ediliyormuş. Şimdilerde İzmir’de de hayır faaliyetlerini sürdürüyormuş. Geçenlerde ‘Alın bunları okutun, burada kalırlarsa dağa çıkacaklar’ diye Doğu’dan 25 genç göndermişler.
“Ne yapacaksın, okutacağız, barındıracağız.” dedi.
Ne kadar yardım yaptığını sordum. Söylemek istemedi, ama sadece nakdi değil, kimi zaman tanıdıklarından bir çuval un, gibi ayni yardımlar topladığı oluyormuş.

“Peki bu yardımlar neden Deniz Feneri Derneği gibi bir kampanya haline getirilmiyor, da tanıdıklar vasıtasıyla yapılıyor?” diye sordum, bilmiyormuş. Kendisi ilkokul mezunuymuş. İnsana, eğitime yatırım yapmanın önemli olduğunu düşünüyor, bu nedenle bu yolda çalışıyormuş.
Bu organizasyonun oradaki ticari işlerinde faydası olup olmadığını sordum; olmuyormuş.
Kendi çocuğunu da Yamanlar Koleji’nde okutmuş. Oğlu aslında okumayacakmış, ama öğretmenlerin büyük gayreti ile üniversiteyi kazanmış, çok da iyi terbiye almış.
“Görsen kız dersin” dedi.

Fotoğraflar Burkina Faso, Kamboçya ve Arjantin'deki Türk okullarından.


9 yorum:

Adsız dedi ki...

Bora bey
7. sınıfa geçti artık oğlumuz Ege.
İstanbulda hangi okul nedir,
hangi dersane neye hizmet eder,
hepsini öğrendik.
Eh, artık bu saat itibariyle cumhurreisimiz de belli..
Ben çok bişey söylemeyeceğim.
Sadece geleceğe yatırım yapıldığını, bu okullardan mezun olacak çocukların gelecekte nerelerde olacağını düşünelim yeter.
Oğluma tek bir şey söylüyorum bu günlerde;
CUMHURİYETİNE SAHİP ÇIK ANNECİM!!
BAŞKA TUTUNACAK DALIN YOK!

egeden

Benim Hayatim dedi ki...

Bu okullar da ki öğrencilerin kimler için yetiştirildiği o kadar açık ki. Uzun zamandır alttan alttan teşkilatlandılar.

Yıllar önce benim patronumda böyle bir daveti kıramayarak bir ülkeye götürüp tüm cam ve çerçeveyi aldırmak istemişlerdi. (bağış, hediye !!)

Hadi şimdiler de neyse de(!) niye o zaanlar bir dur denilmedi??

mulga dedi ki...

Anlamıyorum meseleyi tüm dünyada bu okullar hayretle karşılanıyor, okullar hakkında doktora tezleri hazırlanıyor, TC devletinin siyasetle politikayla yıllarca başaramayacağı şeyleri yapıyorlar. Yabancı çocuklara İstiklal Marşımızı okutuyorlar ama ülkemizde hâlâ kuşkuyla karşılanıyorlar. Sanırım bu ülkede vatan millet sevgisi sadece bazılarının tekelinde. Sadece onlar bu ülkeyi seviyor başkaları hiç sevmyor. Diğerlerinin tek düşündüğü ülkeyi bölmek parçalamak rejimini değiştirmek. Bu kimseler ağızlarıyla kuş tutsa kimseye yaranamaz. Niyet okuyuculuğu bırakmak gerekir. Eğri oturup doğru konuşmak lazım.

Adsız dedi ki...

Takdir ediyorum art niyet arayanları hayretle karşılıyorum!

Fifi Croissant dedi ki...

Ben bu insanların inceden inceye, sinsi ve derinden örgütlenerek nihayet en tepemize kadar gelmiş olmalarına değil; BİZLERİN onlar gibi birlik, onlar gibi kararlı ve istikrarlı bir şekilde inandığımız doğruları hayata geçiremediğimize kızıyorum...

Maalesef en olmayacak da oldu, tam oldu.

Adsız dedi ki...

okullar hakkında olumsuz görüş bildiren değerli arkadaslar;hepinizi okudum bilgileriniz genelde önyargı tanımamazlık ve hamasi söylemlerden besili vaziyette..bence beyninizdeki bu duvarlarla bi yere varamazsınız..duvarları yıkın ve tanımaya çalışın muhatabınızı..

Adsız dedi ki...

Niçin bir cemaat oluşturursunuz özgür bireylerin oluşturduğu bir demokraside? Niçin yayılırsınız dünyanın dört bir yanına ve niçin yaşadığınız ülkenin bütün kurumlarını cemaat üyeleriniz ile birlikte delmeye ve içine sızmaya çalışırsınız.

Mensup olduğunuz cemaatin sempati duyduğu! tarikat yüzyıllardır bu topraklarda siyasi oluşum içine girmişken ve osmanlı bile engellemişken zorla bunların faaliyetini, 21. yüzyılın Atatürk Türkiyesinde meclis çoğunluğunu da ele geçirme dahil pek çok amaca ulaşılmışsa şimdiden ve dışarıdan doğrudan destek ile, ve adı konacaksa yeniden güzel ülkenizin güzel dininizin siyasi kimliği olan ılımlı islam olarak dıştan dayatma ile;

Hoş görü ile mi bakacağız böyle bir oluşuma.

Neden yapar bir cemaat bunu?

Adsız dedi ki...

devletimizi böyle güzel temsil eden başka devletlerce saygı gören kurumlarımızın varlığı kimleri rahatsız edebilir diyordum demekki bu a partisinin okulu bu b partisinin okulu çamur atalım izi kalsın demek milletimi ve devletimi bölmeyi amaçlayanların ekmeğine yağ sürmeye benzer oradaki öğrencile devlete sızmayla suçlayan örümcek beyinlileri bu önyargıyla suçladıkları okulları gezmelerini orada zor şartlarda görev yapan idareci ve öğretmenlerimizi ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum babasının cenazesine bile 20 gün sonra gelebilen öğretmenlerimiz acaba devlete sızmayamı çalışıyor sızanları görüyoruz ergeekona sahip çıkanları görüyoruz devleti tekeline alıp bizi halkın seçtiği değil biz yönetiriz diyenleri görüyoruz yazık orada türkiyenin marşı okununuyor bunun için bile sahip çıkmamız gerekir ama ben boşa konuşuyorum aklı selim bir kimse bunları okumadanda orada iyi şeylerin yapıldığını görmeliydi

Adsız dedi ki...

Seneler sonra bu yorumlari okuyunca, Ekim 2020, bu okullari boyle canla basla savunanlarin simdi ne diyeceklerini cok merak ediyorum.