Perşembe, Ağustos 09, 2007

uçak yakalama


Bugün uçak yakalama sistemleri üreten bir sanayicinin ilaçlarını yazdım.


Savaş uçaklarında sistemler yolcu uçaklarındaki gibi yedekli olmazmış, her şeyden bir tane varmış. Bu nedenle arıza olursa uçak ve pilot kaybedilirmiş. Freni bozulan uçakları durdurmak için iniş pistlerine ağlar kurulurmuş.
Bu ağ pilotun isteğiyle 0,6 saniyede kalkar ve uçağı yakalar, büyük disk frenlerle 300 metre içinde durdururmuş.

Ağların çelikten mi yapıldığını sordum.

Naylon 66 diye bir maddeden yapılıyormuş. Bu madde görünümü naylona benzemekle birlikte çok mukavemetliymiş.
Özelliği kopan liflerin kendi kendini tekrar düğümlemesi imiş. Çok büyük, kalın saç plakaları bile dikebilecek makinalarla dikiliyormuş, ve dikilirken duman çıkarıyormuş. Bantlar şeklinde üst üste bindiriliyor ağ haline getiriliyormuş. Uçağın sivri çıkıntıları da ağın deliklerine takılıp tutunmayı arttırıyormuş. Bu şekilde yakalanan uçaklarda hiçbir hasar oluşmazmış.

Sivil havaalanlarında neden böyle yakalama sistemlerinin kullanılmadığını sordum. “Aslında kullanılması lazım, pistten çıkan uçaklar engellenebilir. Kendilerine bir çıkar sağlayamadıklarından kurmuyorlardır. Benim gördüğüm, her kurumda işler çıkar üzerine yürüyor, fayda ikinci planda” dedi.


MİG-29 un bir Fİnlandiyadaki bir hava gösterisinden sonra hatalı inişinin ağla yakalanmasını gösteren fotoğraflar bu siteden.

3 yorum:

Zeynep dedi ki...

Merhaba Bora Bey,

Uzun süredir hem bu blogunuzu hem de sandaletliseyyah blogunuzu düzenli olarak okuyorum.Ellerinize sağlık,çok büyük bir zevkle takip ediyorum yazılarınızı.Bugün uçaklarla ilgili yazınızı okuyunca yazmak istedim,havacılıkta güvenlik oldukça önemlidir,kişisel çıkarların sözkonusu olduğunu sanmıyorum,belki söz konusu ağların mukavemeti, yolcu uçakları gibi, askeri uçaklardan çok daha ağır tonajlı uçaklar için etkili olmayabilir.Ayrıca havacılık kuralları uluslararasıdır,yani kullanılabilirliği olsa havalimanlarında da olurdu diyorum.Yine de daha fazla araştırılabilir tabi:)
Faydalı yazılarınızı takip ediyoruz,tekrar teşekkürler...
Zeynep

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Doktor Bey Merhaba:)
Reader da görünen tüm yazılarınızı büyük bir keyifle okudum.
Uzun bir süredir blogunuzdayım:)Çok harika tecrübeler ve bilgiler var.Özellikle yaşlı insanların tesbitleri ve yaşadığı hadiseler beni oldukça etkiledi.

Yazılarınızın devamını merakla bekliyorum.