Cuma, Ağustos 17, 2007

zeytincilik

Bugün zeytin ıslahıyla uğraşan bir ziraat mühendisi, oğlunu öksürük yakınması ile muayeneye getirdi.
Kendisine Karaburun'daki
zeytin ağaçlarının üzerinde gördüğüm iple asılı zarfların ne işe
yaradığını sordum.

Bu zarflarda zeytin sinekleri için
afrodizyak olan hormonlar varmış. Çiftleşme amacıyla yapışkanlı kağıda yaklaşan sinek yapışıp kalıyormuş. Bu yöntem sinek sayısını azaltmak için değil, ilaçlamaya gerek var mı diye anlamak için uygulanıyor, kağıda yapışan sinekler düzenli olarak sayılıp kaydediliyormuş.


Bir de zeytin ağaçlarında çok yaygın olan mantar hastalığı için çalışmaları varmış. Son yıllarda bu hastalık çok yayılmış, on milyon zeytin ağacını etkiliyormuş. Hava yolu ile yayıldığı gibi, özellikle pamuk ekili tarlalara dikilen ağaçlarda topraktan ağacın gövdesine girip su iletim kanallarını
tıkayan mantarlar ağacın kurumasına yol açıyormuş. Şimdi mantara doğal olarak dayanıklı bir zeytin türü bulmuşlar ama ağacın zeytin kalitesi kötüymüş. Zeytin kalitesi iyi olan ağaçlardan bu mantara bağışık gövdeye aşı yaparak mantara dayanıklı kaliteli zeytin ağaçları elde ediyorlarmış.


Oğlunun muayenesi sonucu herhangi bir patolojik bulgu saptamadığımdan Aferin süspansiyon 3x2 ölçek yazdım.

7 yaşındaki oğlan muayene süresince annesine çok saygısız davranınca hangi takımı tuttuğunu sordum .
Galatasaray'lıymış. Ben annesine karşı davranışlarına bakarak kendisinin Fener'li olduğunu sandığımı, Fener'lilere iğne Galatasaray'lılara şurup yazdığımı; değil annesine herhangi bir büyüğüne, hatta arkadaşlarına saygısız davranan bir çocuğun hiç kimse tarafından sevilmeyeceğini anlattım ve güzel muayene olduğu için bir
şeker hediye ettim .

Teşekkür ederek aldı.

Son resim heykeltraş Can Erçin'in Tariş zeytinleri için
çektiği reklam fotoğrafı
.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Bravo valla SSBB
çocuk artık kesin GS li olur:)))
Cunda tatili öncesi bunları öğrenmem iyi oldu, malum heryer zeytin ağacı.
Ordaki arkadaşlarımız gıda mühendisi, zeytinin iyisini kötüsünü öğrendik sayelerinde. Şimdi bunları anlatıcam onlara.Çok ilginç, çiftçim köylüm nelerle uğraşıyor. Atam boşuna dememiş köylü efendinizdir diye. Ellerinden öperim ben o insanların!!!
Neyse, ben haftaya Cundadayım.Emin abiyi Bekir abiyi öpücem, bi de bunları paylaşıcam.
Sağolasın Bora bey
sevgiler
egeden

Ümit Kurt dedi ki...

Hipokrat yeminine uygun mudur fenerlilere iğne, gs lilere şurup ??

hahahaa :)))

endiseliperi dedi ki...

bora bey biz de karadeniz de üst üste geçmiş siyah çanaklar gördük orman içlerinde ve bir köylüye sorduk ne olduğunu. ladin ağaçlarına zarar veren bir tür sineği kendine çekip öldüren bir ilaç var içinde demişti. doğaya böylesine özen ve nezaket gösterildiğinde gözlerim doluyor.

çocuk hastaya verdiğiniz nükteli terbiyeye ise bayıldım:)

sevgiler.

Ray Kinsella dedi ki...

hocam peki beşiktaşlılara ne tür bir kür uygulanıyor ben bunu merak ettim :)

ssbb dedi ki...

Ben takım tutmuyorum ama genelde çocuk Fener'li değilse iğneyi Fener'liler yiyor. Çocuk Fenerli ise Galatasaray'lılar :)

Endişeliperi yavaşça harekete geçmenize memnun oldum.

Murat Ozdemir dedi ki...

bir de mantar gibi cogalan yazlik sitelere karsi asi bulunsa

Adsız dedi ki...

Sanırım biz de hastalarınızdan çok şey öğreneceğiz artık..
:)

tarkan ikizler dedi ki...

Hocam yine çok güzel bir sürü yazınız birikmiş hepsini birden bir solukta okudum, elinize sağlık...

Gelelim yorum kısmına, Can Erçin'e ait olan (tariş reklamı için çekilen) resmi sanatsal olarak çok basit buldum. 20 yıldır görsel yönetmen olarak çalışan biriyim az çok bir estetik duygu edinmişliğimiz var, açıkçası cinselliği çağrıştıran bir fikrin yiyecekle kullanılması hiç hoşuma gitmedi.

Yaratıcılıktan uzak olan standart işler çıkaranlar, etki uyandırması açısından hemen cinsel temalara sığınırlar. İlk akla geleni güzel bulup yapan bu arkadaş, Allah korusun yarın öbür gün sera ürünleri için bir iş yapmaya kalksa ne resmi koyacak oraya?

Resmi görünce sadece o işi yapan kişiye yorum yapabilmeyi isterdim ama burada yayınlandı diye mecburen fikrimi de sizinle paylaşmak zorunda kaldım umarım rahatsızlık vermemişimdir. Size saygılarımı sunar, tüm işlerinizde başarılarınızın devamını dilerim...

Unknown dedi ki...

ben can erçinin çalışmasını çok başarılı buldum, grafik tasarım son sınıf öğrencisiyim.. neticede fazla söze gerek yok kristal elma ödülü almış bir ilandan söz ediyoruz.. ayrıca çok yaratıcı, cinselliğin arkasına sıgınmak çok yanlış bir yorum.. tam feministlere göre