Cuma, Ocak 18, 2008

al-anon

Daha önce Adsız Alkolikler Derneği (AA) hakkında konuştuğumuz bir hastam bugün eşiyle beraber ilaç yazırmak üzere başvurdu.
Geçen konuşmamızdan sonra eşi alkol bağımlısı olan bir hanıma derneği tavsiye etmiştim, ama eşi gitmeyi kabul etmediğinden bir sonuç alamamıştık. Bu konudan bahsedince hastamın eşi:
"Bizim de derneğimiz ve toplantılarımız var, o hanımı bize yönlendirin, eşi de arkadan gelir” dedi.
“Ne derneği?” diye sordum.
Al-anon adı altında alkol kullananların eşleri de toplanıyor, birbirlerine destek veriyorlarmış.
“Neler yapıyorsunuz?” diye sordum.“Alkoliğin eşine nasıl davranması gerektiğini anlatıyoruz.
Klasik olarak eşi alkol alan bir kişi kendini ondan üstün görür, eşini korumaya çalışır. 'O alkolik, bilemez, yapamıyor işte’ diye düşünür. Ona destek olmaya, çevreye karşı bir şey hissettirmemeye çalışır, bu arada kendi sağlığını da kaybeder. Oysa ki yapılması gereken onu korumak değil, kendini korumaktır. Bizim hanımlara tavsiyemiz, eğer eşiniz içiyorsa bırakın içsin, engellemeye çalışmayın.
Hatta bir şişe de siz getirin önüne koyun, ama ondan sonra kustuğunda ‘aman sabah kustuğunu görmesin diye ortalığı temizlemeyin; bırakın sabah kalkınca görsün. Tuvalette sızmışsa üşür diye yatağına götürmeye çalışmayın; bırakın tuvalette uyansın. Bir vazoyu çarpıp kırdığında ortalıkta bırakın, temizlemeyin, ayılınca yaptığını görsün. İçmesine karışmayın, ama içince onunla konuşmayın, tartışmaya girmeyin. Kendinize bakın, ruh sağlığınızı koruyun. Bu şekilde davranınca alkolik dibe vurur, ancak o zaman alkolik olduğunu ve yardım alması gerektiğini kabul eder.” dedi.
“İşe yarıyor mu gerçekten?” diye sordum
Gülerek “Ben eşimden 2,5 yıl önce derneğe katıldım, O sonra geldi, şimdi derneğin en aktif üyesi” dedi.
“Siz nasıl haberdar oldunuz böyle bir organizasyondan?” dedim.
“Eşimin alkol bağımlılığı beni çok yormuştu, psikolojim bozuktu, çok gergindim.
Psikiyatri servisindeki bağımlılık merkezine başvurup yardım isteyince beni derneğe yönlendirdiler. Sonradan anladım ki ben hem kendime hem çevreme zarar veriyormuşum. Çocuklarıma karşı davranışım değişti. Eskiden çok despottum, çocukların başarısızlıklarına tahammülüm yoktu, hep en iyisini istiyordum. Şimdi çok değiştim, çocuklarımın da birer birey olduğunun farkına vardım” dedi.

12 yorum:

parpalia dedi ki...

yazılarınızı begenerek
takip ediyorum
tecrübelerinizi bizimle
paylaştığınız için
teşekkürler.

Adsız dedi ki...

ben geldimmm...
bişey sorucam, bu dernek izmirde tabi dimi.. Diğer şehirlerde var mı acaba? Hanımın konuşmaları çok hoşuma gitti, ne kadar bilinçli konuşmuş öyle..Ayrıca böyle bi derneğin olması bile sevindirici yani..
egeden

ssbb dedi ki...

Hoşgeldin Egeden,
Yazının içindeki linkten tüm şubelere ulaşılabilir, ama söylediklerine göre en aktif şube İzmir'miş.

Adsız dedi ki...

Selamlar, benim eşim de alkolikdi! Evlenmeden önce bir süre beraber yaşamıştık. o zaman farketmiştim ve tıpkı o hanımların yaptığını yaptım ben de. asla içmesine karışmadım. hatta o içerken ben de içtim onunla beraber. kustuğu zaman karışmadım, tartışıp beni aşağıladığı zaman tepki vermedim. ayık olduğu zamanlarda da asla konuşmadım alkol bağımlılığından. Beklediği tepki benim yaptığım değildi. Sanıyordu ki ben içme diyeceğim, o da özgürlüğünün kısıtlandığını düşünecek, inat edip daha çok içecekti. Çünkü mekanizma böyle işliyor, severek yaptığınız birşeyi biri size yapma derse vereceğiniz tepkiler bellidir: ya o kişiden uzaklaşırsınız, ya da işi inada bindirip yaparım sen de karışamazsın dersiniz. Neyse, bunu ben kendi bilincimle yapmıştım. Şimdi sizde okuyunca kendi kendime gururlandım :)
Sonuçta, 1 yıldır evliyiz, eşimi çok seviyorum. Eşim kendi verdiği kararla sadece haftada bir gün içiyor ve deşarj oluyor.

ssbb dedi ki...

samimi yorumunuz için teşekkür ederim.
yorumu isimsiz olarak yapmanız da konuya uygun düştü :)

Adsız dedi ki...

Sayın Doktor,

Hayat sizin de vurguladıgınız gibi öğrenmekle geçiyor.
Önemli olan öğrendiklerimizden dersler çıkarabilmek ve iyi, güzel olan sonuçları hayatımıza yansıtabilmektir.

Böyle bir bloğa sahip olup bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Asortik Krep dedi ki...

Adsız Alkolikler Derneği hem illerde hem de ilçelerde olabilir.Sadece ege bölgesinde değil yurdun her yerinde temsilcileri vardır.Kuralları gereği adlarını gizli tutmak zorunda olduğundan ulaşmak bazen böyle zor olabiliyor.Tavsiyem kaymakamlığa ya da valiliğe başvurup -eğer kimse bilmiyorsa- dernekler masasından ulaşılmasıdır.Onlarda mutlaka telefonları vardır.
Bir kaç arkadaşım hem adsız alkolik hem de adsız alkolik yakını tedavisi gördüğünden derneğin çalışmaları hakkında bilgim var.Aynı zamanda bu tarz içkiyi bırakan insanlara da bir kaç defa iş bulduğum için derneğe giden kişiler hakkında da bilgi sahibi oldum çoğu kez.
Gözlemim kesinlikle alkol kullanıyorsanız ya da alkol kullanan birinin yakınıysanız bu dernekle iletişim kurmanız. İnternette siteleri olduğunu biliyorum.Buradan da ulaşabilirsiniz..
www.adsizalkolikler.com

ALKOLİZM - ALKOL - ADSIZ ALKOLİKLER ÇAPA GRUBU dedi ki...

http://groups.google.com.tr/group/aa-adsiz-alkolikler-huzur-grubu?hl=tr&lnk=gschg diye bir grup kurduk paylaşımlarınızı bekliyoruz

Adsız dedi ki...

Bu güne kadar gördüğüm bloklar arasında en iyisiydi. Gerçekten bende sizin sayenizde bugün çok şey öğrendim.
Paylaşımınız için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

eşimde hergün olmasada alkol kullanıyor ve bu bana yalan söylemesine neden oluyor okuduklarımda aynı kendimi gördüm kırığını,kusmuğunu temizlemiyorum ama çok fazla surat asıp ertesi günde yüzüne vuruyorum demek ki benim yaptığım yanlış bu nokta ve gerçekten okadar güleç ve hayatı yaşamayı seven biriydimki şu an 3 yaşındaki çocum olmasa heralde hemen evi terkedecek durumdayım çok gergin ve agresif oldum AA nın eşler için böyle bir derneği olduğunu bilmiyordum eşim alkol problemi olmadığına inandığı için onu ikna edemedim ama ben katılmayı şimdi düşünüyorum böyle bir siteye ihtiyacım varmış çünkü insan ne kadar yakınıda olsa herşeyi (en azından onları üzmemek adına)konuşamıyor.birde aileside bu konuyu biliyor bir ik karşılarına alıp konuştular o da tedavi olmıcağını söyledi konu kapandı o yüzden bu konuda biraz yalnızım ya ayrılcam yada bu derneği denicem şimdilik 2. seçeneği değerlendireyim :) bakalım noolucak.Çok teşekkürler

Adsız dedi ki...

Ben bir Alkoliğim Hastanede alkol tedavisi ile berabar adsız alkolikler gurubuna katıldım nasıl ayık kalınacağını alkol almadan da yaşanabileceğini öğrendim halen ayık içmedende oluyormuş iyiki gitmişim ertesi gün nerdeydim kimleidim kime borçlandım kimden özürdilesem sorunlarım kalktı dahaiyi kararlar alabiliyorum.

Adsız dedi ki...

tek bir şeye ihtiyacım var.bu akşam istemiyorum.bana lütfen yardım eder misiniz?