Çarşamba, Şubat 18, 2009

kaçak hac




Bugün annesinin ilaçlarını yazdırmaya gelen yaşlıca bir hanım hangi ilaçların bittiğini tam bilmediğini, çünkü yeni geldiğini söyleyince nereden geldiğini sordum.
‘Hacdan geldim’ dedi.
‘Hac daha başlamadı ki’ deyince anlattı:
Üç ay önce Ramazan Bayramında umreye gitmişler, o zamandan beri Suudi Arabistan’da kaçak olarak kalıyorlarmış. Üç yıl boyunca hac kontenjanı dolu olduğundan bu yola başvurmuşlar. Kişi başı 3000 YTL ödeyerek bir tur şirketi ile anlaşmışlar. Fiyata yemek dahil değilmiş. Mekke’de ve Medine’de kalmışlar. İki katlı 14 odalı müstakil bir evde 55 kişiymişler. Beylerle hanımlar ayrı odalarda kalıyorlarmış. Yemekleri de sırayla yapıyorlarmış. Dışarı çarşıya alışverişe çıkacakları zaman arap gibi görünmek için kara çarşafa girip peçe takıyorlarmış. Araplar Türkleri hiç sevmiyorlarmış. 700 yıl onları idare ettiğimiz içinmiş. Günleri hep zikirli, dolu dolu geçmiş. Medine’de Peygamberimizin kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebi’ yi ziyaret edip gece orada yatmışlar. Hava sıcak olduğundan herkes mescidin etrafında yatıyor, sabah kalkıp ibadetini yapıyormuş.


Yakalanmaları şikayet üzerine olmuş. Başka bir Türk acentası kendi müşterileri yakalanıp sınırdışı edilince hasetinden bunları şikayet etmiş. Ayrıca Suudi Kralının yeni bir uygulamasıyla bir kaçak yakalatana 1000 riyal (500 YTL) ödül veriliyormuş. Gruplarını şikayet eden 25 000 YTL ödül kazanmış. Polis kapıya gelmiş, eşyalarınızı toplayın sınırdışı edeceğiz demiş. Dört gün Riyad’da hapishanede kalmışlar. Hapishane çevresi dikenli telle çevrili bir dam altıymış, her milletten 500 den fazla mahkum varmış. Yatacak yer yokmuş, betonun üzerine satıcılardan temin ettikleri kartonu serip yatmışlar. Yemek üç öğün çıkıyormuş ama tabak kaşık vermemişler, koca bir kazan yemeği ortaya koyup gidiyorlarmış.
Başka milletten olanlar kazanın başına üşüşüyor, ellerini pilava daldırıp avuçluyorlar, sulu yemekleri giysilerinin önüne dolduruyorlarmış. Bizimkiler dört gün aç kalmışlar. Tel örgünün dışına gelen satıcılardan bisküvit su almışlar onunla idare etmişler.


Riyad’dan sınır dışı edilecekleri zaman çantalarının olduğu yere götürüp eşyalarını göstermelerini istemişler. Kıyafetlerini geri alabilmişler ama oradan aldıkları video kamera görüntülü telefon gibi kıymetli malları kaybolmuş, bulamamışlar.
Uçak için para istememişler.

23 yorum:

carpediem dedi ki...

oh olmuş diyecem,
yazık olacak it yesin ciğer demişler...
yazık bu memleketin parasına,
kendilerine yapılan eziyete.
işin ilginç yanı,
bu şekilde gönderilmelerine rağmen,yine de kızmazlar,çünkü kutsal görevlerini yaptılar kendilerine göre...
bu milletin aklı ne zaman başına gelecek merak ediyorum doğrusu..
saygıyla

Colorful dedi ki...

tanrıları akıl fikir versin kendilerine, değermiydi demek isterdim..

varol döken dedi ki...

blogunuzun ilk okuduğum postuna ilk yorumumu hemen düşmek istedim... ilk izlenimler önemlidir, ben de muhtemelen aşağıya yazacaklarım ile sizde pek iyi bir izlenim bırakmayacağım ama...

oh olsun! durumlarına zerre üzülmedim... insanların inançlarına saygım var, inançları doğrultusunda yaptıklarına saygım var ama insana saygı göstermeyen bir yerlere koştura koştura gidenlere hiç ama hiç saygım yok... şu anlattıklarına yazdıklarına baksanız ve başında kendi isteğim ile yazmasa deriz ki sürgüne falan yollamışlar insanları yazık... yazık falan değil ne yazık ki, memleketinde öz be öz evladı aç bilaç dururken, yanında komşusu bir ekmeğe muhtaçken, sokakta gördüğü mendil satıcısı çocuğu hadii diye kovalarken müslümanlığı unutan bu insanlar, 3.000 liraya hiçbir müslümanlığa sığmayacak şekilde yaşamayı kabul ediyor! ve bu anlayış hiçbir saygıyı hak etmiyor...

Davut Topcan dedi ki...

Nedense bu tarz haberler gördüğümde tuhaf bi şekilde seviniyorum.

Neden?

Çünkü bu ülkede Kafasına fes takıp, şalvar geçirip vs islami şartlar dahilinde yaşıyor görünüp, incir çekirdeğini dolduracak kadar bile vicdan sahibi olmayan yüzlerce akılsız/fikirsiz/eğitilemez geri zekalı moron var... Bu insanlardan nefret ediyorum.Eğer bahsi geçen kişiler onlardansa az bile olmuş..

Daha dün akşam bu başıma gelen olayı anlatayım...

Ben kanser hastasıyım ve şu anda tedavi gördüğüm için kelim ve maske ile geziyorum, yani beni gören herhangi biri ciddi bir rahatsızlığım olduğunu saniyenin binde biri kadar kısa bir sürede anlar...

Dün akşam arabamı parkettiğim yerde, arabamın çıkışını engelleyecek şekilde bir araba parkedildiğini gördüm. Kimin olduğunu öğrenip kapılarını çaldım ve "Afedersiniz, arabamın önüne parketmişsiniz rica etsem arabanızı çeker misiniz? " dedim, o arada balkona arabanın asıl sahibi, bir amca çıktı, kafasında bir namazlık fes, hacı hoca takımından olduğu belli biri.. Bana baktı ve bağırıp çağırmaya başladı.. " Aarabanı bi daha oraya parketme.." aynı sözü bağırarak 4-5 kez söylediğini düşünün.. tamam parketmem lütfe bağırmayın dememe rağmen devam etti.

İşte bu insanların gücü ancak böyle hasta kişilere yetiyor.. ve vicdan denilen hadieseleri de yok.

içimden umarım bir gün sizin başınıza da gelip ve umarım bu sahneyi bir başkası da size yaşatır deyip sessizce uzaklaştım...

şimdi gel de bu tip insanlara sempati duy..

mümkün mü?

Adsız dedi ki...

Bu insanlar neticede "hac kurasi cikmadi, uzun sureli goturen firmalar da varmis, oyle gideleim o zaman" demisler. Bu olay da kinanacak biri varsa o da kanunsuz yollarla boyle bir seyahat duzenleyen ve insanlarin inanclarini suistimal ederek para kazananlardir.
Arabistan sadece kurallarini uyguluyor. Muamele cok hos degil ama onlar da hakli.
Ayrica dinimizde kurallari, kanunlari cignemek diye birsey yok. Arabistan hac ibadetinin saglikli yapilabilmesi icin kota uyguluyor. Hacca gitmek isteyen musluman isin kurali ne ise onu yapacak, sirasina girecek ve bekleyecek. Ciksa da cikmasa da uzerine dusen vazifeyi yapmis olacak. Kanunlari cigneyerek is yapmak, hele boyle kanunsuz organizasyonlar yapmak muslumanliga yakismaz.
Malesef halkimiz olayi boyle goremiyor ve inanclarini istismar eden insanlara kaniyor.

Bu arada bulogunuzu cok severek takip ediyorum. Basarilar,
Gulcin

Adsız dedi ki...

Bora abi her iki blogun da harika. umarım bir gün seni görmeye izmire gelebilirim. Benim de sizden öğreneceklerim var.

Adsız dedi ki...

Kimse kötü bir yönetimin elinde diye dinince kutsal olan bir yere gitmemezlik edemez herhalde. Kimse oraya suudların hatırı için gitmiyor.

Aymen dedi ki...

bende bi tanıdıktan benzer şekilde yaşadığı olayı duymuştum çok güldüm. kaçak kalırken yakalanmışlar ve hapishanede 3 gün kalmışlar. Komik olan tarafıda kral ın bunlara özel ikram olarak karpuz göndermesi. Hala gülüyorum,insaflı kralmış sıcakta karpuz hemde hapishanede:))))

Adsız dedi ki...

Bu insanları anlamak zor, zor, zor.
Sen git paranla rezil ol. Bizim millete müstehak.

Asortik Krep dedi ki...

Film olsa abartmışlar deriz.
Hayat dersi gibi..
Yapılan yorumlara da katılıyorum..Özellikle sonuncusuna.

Adsız dedi ki...

O kadar rezillige degdi mi acaba? Yazik. Gidene, sacma sapan parayi pulu haysiyeti bir tarafa birakana yazik demiyorum, insanlarin bu kadar saf olmasina yazik.

babycakes dedi ki...

okudukça nası yanii??? demekten kendimi alıkoyamadım...bunun adı ibadet mi oluyor şimdi??? cıkcıkcık...

Gülen Tezer dedi ki...

Bunlar tam hacı olmuş yav :)))

Adsız dedi ki...

ben bu postu daha önce de okumuştum diye düşüdüm. yanılımyorm uyum?
sevgiler
kulpsuz

Mustafa dedi ki...

araplarınki de yapılacak iş değil.ama adam iyi para almış ha :)

Adsız dedi ki...

Bu kadar koru korune akildan yoksun...
Tanrinin varligina hic inanmam ama olmasini da herkesten cok isterdim.En once bu tip insanlar cezasini cekerdi herhalde.
Bu insanlarin yaptigini ibadet sayacak bir tanri olabilir mi?

deniz h dedi ki...

Arabistanın kota uygulamasına tamamen hak veriyorum.. zaten yeterince kalabalık bir ortam var yaşlısıyla genciyle.. herkes ibadet ediyor.. birde kota olmasa izdihamı düşünün artık.. ama bizim insanımız her zamanki gibi müslümanlığı kendine göre yorumluyor.. kutsal bir görev kaçak yollarla baskalarının hakkı yenilerek yapılmamalı yapılamaz..kaldı ki hacca gitmek herkese farz değildir..bu şekilde kaçak kalarak hac görevini yerine mi getirmiş oluyorlar, yoksa en basitinden orda oluşturacakları kalabalık nedeniyle baska ibadet etmek isteyen hakkıyla gelmiş insanların haklarını yedikleri için günaha mı girmiş oluyorlar.. oturup düşünmek lazım..

Adsız dedi ki...

Bir doktorun hastalarıyla böylesi ilgili olduğunu müşahede etmek ümitvar bir durum benim için. Açıkçası vazifeperverleri tenzih ederim... Yazdıklarınızı günlük tadında yahut bir seyir defterini okumak tadında çok keyifli.
Bu hadisede müdafaa edilecek bir tarafları yok "kaçak hacıların" :)
Zaten böylesi bir yola başvurmalarının sıkıntısını işin sonunda çekmişler. Açıkçası inançlarının izzetini sarsmaları dokunuyor bana. Peygamber (asm) bize böyle öğretmedi.. O'nun düşmanlarının tasdikiyle bile "el-emin" vasfıyla ahlakını maalesef bizler temsil edemiyoruz. Yakışan bu değildir.
Cehl böyle bir şey işte.
Parsayı kapanlar da bu işi organize edenler.. Nasıl bir organizasyon olduğu da tartışılır ya..

insane dedi ki...

Araplar Hac dönemini fazlasıyla önemsiyorlar. Hac döneminde turistik vize ile kutsal topraklara girmenize imkan yok, size direk yukarıdaki adamlara yaptıkları muameleyi yapıyorlar. Peki neden böyle? Çünkü adamlarda bir de hac vizesi var, daha pahalı. turistik vizeyle işi gücü için gelen adamın ucuz yoldan hacca gideceğinizi sanıyorlar... Gitmeyin hacca falan, bu adamlara para kaptırmayın, zaten Kabe'de göreceğiniz birşey yok, herşeyi yıkıp yenisini yapmış adamlar.

Adsız dedi ki...

Bu insanlar başına bunların geleceğini nerden bilebilirdi tek istekleri hac vazifemizi yapalım gelelim demek olmuşdur.
Ben çok üzüldüm başlarına gelenlere inşallah Allah hac görevlerini kabul etmişdir.

İnsanlar o kadar ön yargılı olmuş ki yorumlardan birinde adamın kızdığını anlatıyor bir bey sonunada (hacı hoca takımından olduğu belli biri.. ) diye ekliyor adamda cinslik varmış dinine bağlı insanlar neden bu kadar kötü görülüyor anlamıyorum. Her namaz kılan veya kafasına fes takan insan takvalı diye birşey yokdur. (göstermelik yapan veya anadan babadan öyle görüpde devam ettiren )
Lütfen ön yargılı olmayalım.

mydepo dedi ki...

ne kadar kızgın ve dolusunuz böyle üç günlük dünyayı sonsuz bir yaşama tercih etmenin kinimidir acep bu,kendinize gelin..tamam kaçak gidenler haksız ama onların üzerinden tüm müslümanlar için yargı yapılamaz ..bu kızgınlık kime komik ya:)

erdemkursat dedi ki...

yahu şu yorumları yapanlar hiç mi bi futbol maçı için külüstür otobüslerle deplasmana gitmedi, gece dısarda yatmadı 4 saat kuyruk beklemedi ( hadi dedinizki beklemedi ) doğru yanlış başka bi şey ama insanın sevdiği şeyler uğruna bi şeylerden ( konfor ?) vazgeçmesi değilmidir ikisi de !

hayata dedi ki...

sımdı su varkı araplar turklerı sevıyorlar asıl bızım turkler arapları sevmıyor lar araplar cucuklarının adını bıle turk dıye koyanlar var bız neye arap ısmını neye koyuyoruz resulullah arap oldugu halde sonra kacak veya normal bu ısı tum organıze edenler bu ınsanlar yanı sırketlere yol verenler utansın
o ınsnalar allah yakınlasmak ıcın ellerınden gelenı yapmıslardır
en azında bır adım bıle allaha yakın olmaya calısamayanlar utansız
elestırılerınız ınsanlıga olumlu yapın gercı kendı hayatında cıkmazda olanlar hep
ıyılıkten dogru dusunmekten kacarlar