Pazartesi, Mart 22, 2010

Kore




Haftasonu evimize konuk olan Kore'li bir kıza Asya ırklarını dış görünüşleriyle birbirinden ayırıp ayıramadıklarını, sözgelimi bir Japon ile bir Koreliyi ayırt edip edemediklerini sordum.
"Elbette edebilirim" dedi



"Bize Japon, Çinli, Koreli, hepsi aynı gibi geliyor" dedim
"Bana da batılılar öyle geliyor. Nereli olduklarını asla tahmin edemiyorum" dedi
"Mesela Japonları nasıl ayırt ediyorsunuz?" diye sordum
"Japonların saçları kahverengi olur, ağır sert makyaj yaparlar" dedi




"Nasıl kahverengi?" dedim
"Yani saçlarını boyarlar" dedi
Gülerek,
"Tamam da saçlarını boyamazlarsa nasıl anlıyorsunuz?" diye sordum




"Anlıyoruz ama nasıl anladığımızı size anlatmam zor. Görünce anlıyoruz işte" dedi
"Kuzey Kore'ye gidebiliyor musunuz?" diye sordum
"Belli turlarla belirli rotalara gidebiliyoruz ama özgürce dolaşmamız yasak" dedi


"Kuzeydekiler Güney'e gelebiliyor mu?" dedim
"Asla! Sınırı kaçak geçmek de çok zor. Ancak Çin üzerinden kaçarak gelebiliyorlar, ama bunun için de Çin içerisinde 3000 km yol yapmaları lazım. Bu sıırada Çin polisine yakalanırlarsa geri gönderilip hapis ya da idam cezası alıyorlar" dedi

İkinci resim ilginç bir siteden
Üçüncü resimdeki anime havası veren Japon malı geniş lensler burada.
Dördüncü çizim bir forumdan.

19 yorum:

Bucera dedi ki...

He he ben olsam hayatta ayıramam ki ikiz olan annemi çocukluğum boyunca teyzem ile karıştırmışım.Adım sülalede salağa çıkmak üzreydi ki tıp fakültesini kazandım salak olmaktan son anda kurtuldum :)

Adsız dedi ki...

:) üsteki yorumcuya
mutlaka salak değilsinizdir. ancak ÖSS insanların salak olup olmadıklarını ölçmüyor :) ALP

Bilal dedi ki...

Bir zamanlar, hafif.org'da böyle bir şey yayınlanmıştı. http://www.hafif.org/yazi/japon-mu-cinli-mi

kadin dedi ki...

Amerikan askerlerinin Japonları diğer Asyalılardan ayırdedebilmeleri amacıyla yanılmıyorsam 2.Dünya Savaşı öncesinde ordu tarafından birtakım kitapçıkların basıldığını görmüştüm. Sanırım geçen bienalde sergilenmişti. İnternette bayağı aradım ama bulamadım.

Ayca dedi ki...

Ohhh!! Sonunda az önce tüm yazılarınızı okumayı bitirdim. Artık işe güce dönebilirim:) Elinize sağlık...Yeni yazılarınızı dört gözle bekliyor olacağım.

kadin dedi ki...

aynen.
budur: http://www.ep.tc/howtospotajap/index.html

ssbb dedi ki...

Bugün pek çalışmamışsınız anlaşılan Ayça Hanım:)
Kaç saat sürdüğünü gerçekten merak ettim.

NzN dedi ki...

2 yıl İspanya'da yaşadım. Önce okudum sonra da çalıştım. Okula gittiğim dönem sınıf arkadaşlarımın çoğunluğu Asya'lıydı. Ayrıca okulun genelinde de çok sık görüyorduk. Bir müddet sonra vücut dillerinden, mimiklerinden inanın ben de ayırmaya başlamıştım. Yoksa ilk başta bana da tıpatıp aynı geliyorlardı ve ben de aynı soruyor sormuştum; Birbirinize çok benziyorsunuz. Diğer Asya'lıları ayırdedebiliyor musunuz?
Cevap: Tabii ki. Sonra bol bol güldüler kendi aralarında. Siz de bize aynı görünüyorsunuz zaten diyerek gülmeye devam ettiler ayrıca :)
Sonra ben durumu çözdüm ve havamı atmaya başladım...
Uzun zaman geçti aradan ve şimdi tekrar karıştırıyorum, bu da ilginç bir durum bence...

narin-narin dedi ki...

bende onları çok benzetiyorum ama onlar buna kızıyorlar sanırım (:

Ayca dedi ki...

:)) Mesai saatleri dahilinde birkaç gün sürdüğünü söyleyebilirm , arada telefonlara ve emaillere bakmam gerekti maalesef:)

Adsız dedi ki...

Ben evlenmek istiyorum hemde bir çinliyle üsttekiler gibi masumane vede yukarkiler gibi çekik gözlülerinden olacak bunlar bana çok hoş duruyorlar bu yazıma bakıpta salak neyin demeyin az önce internetten zeka testi oldum aykü seviyem 129 çıktı.

Unknown dedi ki...

ben tekrar buldum bloğumu, uzun hikaye ama kaç sene sonra yine burdayım :))))

ssbb dedi ki...

Merhaba Egeden
İlginç bir tesadüf, 1 saat önce Aydın otobanından İzmir'e gelirken ben de bir vesileyle seni aklımdan geçirmiştim, eve geldim yorumunu buldum.
Bunca zamandan sonra gerçekten çok ilginç!

Unknown dedi ki...

ayrıca kuzey kore'de (Pyongyang'da) mavi, beyaz, yeşil ve sarıydı sanırım başka renk giymek yasaktır(turist bile olsanız) engelli vatandaşlar başkent Pyongyang'da ikamet edemezler. çinliler biraz daha koyu renk tenlidirler genelde japonların kemikleri sanki biraz daha kibardır, korelilerin teni çok pürüzsüz ve oldukça açık renktir ve güzel kokarlar genel olarak tabi bu bilgilerin hepsi

Unknown dedi ki...

Harikasınız Bora bey, pelepati gönderdim ulaştı demek:) Anlatırım sonra hikayeyi, ama bugün burdayım, önemli olan da bu, özlemişim sizi)))))

Nart Bedin Atalay dedi ki...

Bahse konu olan becerinin nedeni Cross-race effect olarak açıklanıyor. Bazıları "own-race bias" terimini de kullanıyor.

Ankara Mahpusu dedi ki...

İnsanların dış görünüm algısı muazzam değişken bir şey aslında... Uzakdoğulu arkadaşlarım da bizlerin aynı göründüğünü ayırt etmenin çok zor olduğunu söylüyor! :-)

Bu arada,Korelilerle Japonları ayırt etmenin (en azından erkekleri için) pratik bir yolu sakala bakmak. Korelilerde sakal yoğunluğu daha fazla imiş!

gökmavi dedi ki...

koreli kız doğru söylemiş. bunu daha önce ben de duymuş ve singapur'lu bir meslekdaşımı kullanarak test etmiştim. çekik gözlü limi gösterip, 'neeli' diye sormuşsam bilmişti (macau'ya kadar tutturmuştu.)
çok orjinal bir blog olmuş. çok güzel ve sıcak...

Adsız dedi ki...

benimde dedemler 50 lerde TR gelmişler ve bizler Türkiye'nin birçok yerinde varız halen topluluklar halinde, Kazaklar. Benimde etrafımdakiler de Türkistandaki tipleri ve Asya'daki tipleri ayırt edebilmeme şaşıyorlar:) Gerçekten tarif edilemeyen birşey.