Salı, Haziran 09, 2009

umre




Bugün Umre'den dönen bir hanım ilaç yazdırmak için başvurdu.
"Nasıl geçti Umre?" diye sordum
"Allah herkese oralara gitmeyi nasip etsin. Ben döndükten sonra herkese kuru ekmek yiyin, yamalı gezin ama oraları gidip görün diyorum" dedi
"Nasıl gittiniz, kaça maloldu?" diye sordum
"Biz Dinayetle gittik. Uçak, 20 gün otel, üç öğün yemek kişi başı 2150 lira ödedik. Medine'de otelimizin yeri güzeldi de Mekke'de Kabe'ye biraz uzaktı. Gidiş neyse de orada sayılıları yaptıktan sonra dönüş biraz yorucu oluyordu" dedi
"Sayılılar nedir?" diye sordum



"Kabe'yi 6 defa tavaf ediyorsun, Hacer anamızın su bulduğu köşelere yedi kez gidiyorsun, avuçlarını karşıya uzatıp içini öpüyorsun; bak şimdi anlatırken bile tüylerim diken diken oldu" dedi.
"Kalabalık mıydı?" dedim
"Çok kalabalıktı, gece gündüz sabah kadar sokaklarda iğne atsan yere düşmez. Zaten orada 2-3 saat ancak uyuyorsun. Zaten tavaf ederken yakına gelemediğin için açıktan yürüyüp çok yoruluyorsun. Hacer'ül Esvedi ancak herkes secdeye varınca uzaktan görebildim.




Medine'de Cennet bahçesi diye bir yer var, orada 2 rekat namaz kılınıyor. Bir Şiiler var, bir Pakistanlılar, bir de biz Türkler. En fenası Şiiler, gözleri hiçbir şey görmüyor, bir oturdular mı kalkmıyorlar. Ben namaz kılarken de elime bastılar, zaten daracık bir yerde kılıyorsun, arkadaşların seni çeviriyor ezilme diye. Kalabalıkta da çok ezilme tehlikesi atlattık, sıkıştık. Geçen yıl haccı sınırladıklarından Umre böyle kalabalık olmuş"
dedi



"Bir daha gidecek misiniz?" dedim
"İnşallah! Zaten ayrılmak zor geldi, iki gün ağladık. Bu sene hacca yaşlıları öncelikli alacaklar deniyor, olmazsa biraz daha pahalı ama Almanya üzerinden gitmeye çalışacağız" dedi
İlk fotoğraf geçen yıl Umre'ye gittikten sonra 'Artık dinini yaşamak istediğini' söyleyen Atilla Taş

22 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Önce hacca gitmek lâzım. Umre daha sonra paran varsa tercih edilebilir...

Adsız dedi ki...

Bana kalırsa Türk insanının Umre'ye Hacca gittiğinde yaşadığı bu "harika vakit geçirme" hissinin yarısı dini duyguların tatmini olsa da, diğer yarısı insandaki yeni yerler görme, gezip görüp farklı bir yerde bir süre geçirip yeni insanlar tanıyıp mutlu olma duygularının tatmini aslında.

Yurdumun ortadirek insanı, yamalı gezip kuru ekmek yiyerek biriktirdiği para ile başka bir ülkeye gitse, biraz kafasını dinlese, en doğal hakkı şöyle bir tatil yapsa, konu komşusu ne der tabi. Ama aynısını din - sevap ile etiketleyince başkalarının da diyecek bir şeyi kalımıyor.

Çok acayip bir sosyal olgu ve sektör vesselam.

zerrin dedi ki...

haddim olmayarak birkac duzeltme yapsam..
Hacerulesvedden baslayarak kabe etrafinda tavaf 7 kere yapilir
Bahsedilen su bulunan koseler; safa ve merve tepeleri,ve su bulunmamis 2 tepe arasinda 7kere gidilip gelinip aranmis,zemzemin ciktigi yer ise kabenin yaninda..ciktigi yerde eskiden zemzem kuyusu varmis simdi ise mermerle kapatmislar

esra dedi ki...

adsız arkadaşın yorumuna bakıp da tatil niyetine umre-hacca niyet edecek olan varsa şimdiden vazgeçsin. zira görüp göreceği şey kuru ot ve çöldür. gidip görmeden böyle ahkam kesmeyin çok komik oluyorsunuz. ayrıca oraya gittiğinizde değil yeni insanlarla tanışıp sohbet etmek, dönüşte dağıtacağınız hediyeleri bile almak zul geliyor. o kadar vakti ibadet ederek geçireceğinize boşa harcıyorsunuz çünkü. Allah dileyen herkese oraları görmeyi nasip etsin inşallah.

iffetin günlüğü dedi ki...

sayılı mı:)safa ve merve arasında gidip gelmeye sa'y deniyordu benim bildiğim.

saim dedi ki...

sayılı değil sa'y olacak o yanlış olmuş. adsız'ın bu memleket insanını anlamayan dışardan ve yukardan bakan tavrı da bir başka sosyal olgu patolojik ama sosyal. kim umreye hacca gider değişiklik olsun diye komik olmayın

Adsız dedi ki...

Umarım Allah bize o toprakları görmeyi nasip eder.Oraya tatil yapmak için gidilmez doğru.Orası Allah'ın kutsal toprağı ibadet yapılmalı orda.

Adsız dedi ki...

Dinayet değil, Diyanet olacak.

Adsız dedi ki...

bence maddi durumu iyi olan biri öncelikle ümreye gidip oraları tanımalı...Annemler önce ümreye gitmişlerdi sonra hacca gittiler...Böylelikle kaybolma tehlikesi azalıyor nerede ne var biliyorsun ona göre davranıyorsun...Direk hacca giden insanlar sorunlar yaşayabiliyor hiçbir şey bilmedikleri için...
Çok kutsal bir görev hac...Allah isteyen herkese bunu yaşamayı nasip etsin.İnşallah bir gün ben de gidip yapabilirim hac ibadetimi...

erdemkursat dedi ki...

@adsız,

şaka bu di mi şaka...

pecan dedi ki...

Bence Adsiz arkadasimiz cok cok guzel tespitler de bulunmus. Tamamen katiliyorum. Yillarca (30 sene) dogdugu memlekete bile gidemeyen annem Ankara'da yapilan bi konferansa giderken yol arkadasim olmustu. Hepi topu gordugu Ankara-Istanbul arasi yol manzarasi ve Ankara ogretmeneviydi. Ama bu bile annemi cok mutlu etmisti. Hatta yol boyunca "su agaclara bak, taslara bak!!!" diye yaptigi hayranlik yorumlari beni benden almisti:)

Bence de hacca giden insanlarda biraz da degisik bir yere gitmis olmanin yarattigi bir ruh hali var. Bayram sabahi camiye gitmek gibi bir duygu olsa gerek. Gerci benim hic yasamadigim bir duygu. Hic camiye gitmedim. Hic namaz kilmadim.

Birilerini kizdiracagini biliyorum ama bana bu hac turizmi cok ama cok sacma geliyor.

Yok hacca gittim, 7 kere dondum, 20 kere dondum. Su tasa dokundum, su tasi optum, su nesneyi uzaktan gordum. Bu yorumlari okuyunca bende kucumsemeden edemiyorum. Bu dini duygulari cok yuksek insanlar bana istedikleri kadar aciklama yapsin, hicbirsey degistiremez benim bu fikrimi.

Ben dini duygulari cok yuksek insanlarin zayif karakterli ve hatta bencil olduklarini dusunuyorum.

Umarim sevgili doktor, bu fikirlerimin yayinlanmasina izin verir.

Hulya

Hatchipu dedi ki...

Güzel ülkemin insanlari keske hacca gitmek icin harcadiklari onca yüksek rakkamli paralari kendi ülkelerinde iyi ve yararli biseyler yapmak icin kullansalar.Okullar yapilsa,onarilsa,donatilsa,fakir cocuklara yardim edilse,hastalara yardim edilse keske o paralarla.Bence cok daha büyük sevap islenir böylelikle. hem ailesinde borcu olan,cevresinde fakir insan bulunan insanlar önce onlara yardim edip sonra hacca gidebilir diye bir kural yokmu?!
Bugün hacca gidenlerin kacta kaci bunu yerine getiriyor?
Aynisi kurban kesimleri icinde gecerli. Bugün kurban kesen insanlarin yüzde kaci kesilen kurban etini fakirlere dagitiyor ?
Ve etten daha önemli seylere ihtiyaci yokmu bu insanlarin? Buralara akan ödemeler neden daha yararli seylere akamiyor?
Hepsi bi yana, neden gercekten yardim etmek isteyenlerin önü kesiliyor? Misal: Türkan Saylan. Bu kadin hacca gidenlerin topundan daha cok sevap islemis, daha cok yardim etmistir, daha cok iyilik etmistir bence.. !!!
Ama nerdeeeee? Kim anliyor bunlari ?!

Adsız dedi ki...

Bilmem ki bana puta tapmak ya da kabeye tapmak ayni geliyor. Muslumanlik kendiyle celisiyor sanki bu konuda!

Tanri her yerde ise ve bu is ticarete dokulmus ise ben Tanri'ma bir cicege bakarken, yagmurun yagisini izlerken yakin olmayi tercih ederim. Benim haccim, umrem budur... hem de yilda kac kez sayamam!
insanlarin oralarda yasadiklari sartli tepkiden baska bisey degil bana gore!

b.commonsense

İlkin dedi ki...

Yorumları okuyunca açıkcası çok üzüldüm nasıl olurda kabe umre hac bunlar hakkında böyle şeyler düşünülebilir.
Adsız bir kişi puta tapmak kabeye tapmak diye bir cümle kurmuş kabeye tapılmıyor ki düşünceye bak bilmeden ne yorum yapılıyor.
Dini duygularım yüksek etrafımdaki bir çok insanında yüksek ne benciliz ne zayıf karakterliyiz. Kendimizden emin dik bir şekilde yolumuzda yürüyoruz.Dini duyguları yüksek insanlar zayıf karakterli olsaydı en iyi yerlerde olmazdı şu an kıskananlar çatlasın :)
Allah isteyen herkese hac umre yapmayı nasip etsin. İnanmayanlarıda hidayete erdirsin.İslamın şartlarından biride eğer elinde varsa Hacca gitmekdir.

özlem dedi ki...

dinle ilgili en ufak bir konu açılsa görmeye alışık olduğumuz 2 refleksif tavır yine sahnede!

umreye değişiklik olsun diye kim, seyahat olsun diye kim gider? 'yirmi yıllık cenabet' ben giderim! her yerde aynı kelimeleri duymaktan, aynı sığ yaklaşımları izlemekten o kadar sıkıldım ki, umreye de giderim deneyim olsun diye, galapagos'a da.

Adsız dedi ki...

@ilkin ve dusuncelere din adina gem vurulabilecegini sanan herkes: benim sasirdigim da neden hersey hakkinda mumkun olan bilumum sey dusunulmesin! din de dahil!
her cumlemde "bence" dedigim halde nedir bu alinganlik ve tavir?

en eski dinin baslangici kac yil, insanlik tarihi kac yil?
besbin yil sonra su anda varolan dinler kalacak mi saniyoruz?

insanin icinde, din olsa da olmasa da zaten var olan, "iyilik" kalici, cunku her dinde var ve ulasilmasi gereken son nokta o, hangi yoldan gidersen git!

12bin yil once o zamanki insanligin toplumsal olarak en ileri insanlari urfa'da gobekli tepe diye bilinen yerde simdiki bilimin kesfettigi ilk tapinagi yapmislar!
(bunu da cogumuz bilmiyoruzdur kesin...su gunlerde iyi yerlere gelmis dini duygulari yuksek yoneticilerimize tesekkur ederiz boyle bir kultur mirasini sahip olan ulkenin insanlarina tanitmadiklari icin)
zannediyor musunuz ki o insanlar bugun muslumanligi, ya da baska bir dini olduresiye savunan insanlardan daha az ulvi hissediyorlardi kendilerini!
yaptiklari tapinak kabeden daha az degerliydi!
o zamanki dunyanin en sahane inanc sistemine sahip, belki de inanac ugruna en yayilmaci toplumuydular?
hani nerde taptiklari din, nerde kendileri?
hatta nerede urfa bolgesinde icinde panterler, timsahlar, arslanlar yasayan balta girmemis ormanlar?

inanan kendi icin inanir. ben nasil kendi dinsizligimi ama tanriseverligimi bariscil bir sekilde acikliyorsam sizin de dinseverliginizi ayni bireysel bariscilikla acikliyor olmaniz lazim.
her olgunun tersi olabilecegine sasirmak insan olmanin dogasina ters bir kere!

bayancommonsense

H. İbrahim Andiç dedi ki...

bence; (heh, dokunulmazlık zırhımı geçirdim, yardırabilirim artık)

hac ibadeti yapmayı bi yerleri x defa dönmek, y kere dokunmak olarak algılayanlar aynı zamanda diyorlar ki; kimse bana din'i bla blayı anlatmasın, görüşüm budur.

Bunları anlatmaya çalışınca zorba, ısrarcı oluyosun, anlatmayınca, bir başka zavallı fikir gibi bencil oluyosun.

Bence o dinini yaşayan insanlara bencil diyenler, aynı sorumlulukları taşımasına rağmen bırakın bu sorumlulukları yapmayı, dalga geçmekten kendilerini alamadıkları için düştükleri acziyet sonucu böyle "onlar bencil, biz sosyaliz, herkesi sever, laylalaayy daglar ovaalarr" havalarında dolanıp dururlar.

Bence; bence; bence; bence;
(böyle dedikten sonra herşey mübah artık)

umre'ye gitmeyi bi nevi tatil olarak görme mantıklı, ama işe bu yönden bakmak; komiklik.

H. İbrahim Andiç dedi ki...

kurbana akan paralar daha yararlı şeylere akmalı diyen görüşden sonra aklıma bişey takıldı;

sadece zavallılık hissi veren alkole akan yıllık miktar daha yararlı bi yere aksa olmaz mı ?

Ama olmaz tabi, o zaman kim içki içip medeni kalacak ?

melih keleş dedi ki...

peh , yurdumun insanlarında zerre saygı kalmamış , inandıklarına hislerine de artık başkaları karar verir olmuş. İnsan psikolojisinden biz de anlarız , neyi neden sevdiğini az buçuk bizler de tahmin edebiliriz lâkin bu tahminimiz üzerinden o kişiyi de aşıp olayı küçümsemeye yönelemeyiz.

o kadar fakir insan varken paraları böyle gereksiz birşeye yatırmak mantıksız denilmiş. Kimin nereye ne kadar bağış yaptığını biliyor musunuz ki siz , belki okul için de para veriyorlar ,belki fakirleri de doyuruyorlar.. Ayrıca bu direk olarak o insanların vicdanına dokunmak için yapılmış basit bir oyundur. Toplumumuzda ithal mallara yönelim oldukça fazla iken , lükse yönelim fazla iken , hiçbir kimseye faydası dokunmayan alkol , sigara bu kadar pahalı iken ve yönelim fazla iken , gelip de insan hayatında genelde sadece 1 kez yaptığı ve 2000 lira seviyesindeki bu harcamaya dem vurmak ne kadar samimidir?

ayrıca kabenin etrafında dönmek , her namazda ona yönelmek onu putlaştırmak değildir. Put olan birşeye tapılır , Allah ile olan bir araç değildir yani. Kabe ise Allah'a yönelmenin sembolüdür. Benim fikrim herkesin "tek" olan Allah'a yönelmesi için "tek" bir yerin tayin edildiği yönünde. 7 kez neden dönüyoruz sorusu için ise http://www.kusva.net/islami_bilgi_ve_kaynaklar/neden_7_kez_tavaf_ediyoruz8207-t827.0.html adresini kullanabilirsiniz.

bir fikir , bir eleştiri atıyorsanız ortaya , bildiğiniz birşey olması konusunda hassas olun, önce bir araştırın ne neymiş diye.

saygılarımla

reside dedi ki...

bırakın dini duyguları rencide etmeyi.herkes istediği gibi düşünsün.ben yıllarca tatil yaptım yurt dışına bu kadar para harcadım ne kadar kilislere sözümona turist oldum .elime ne geçti...bir ev alırdım o paralarla.mekkeye gittinmi diyenlere hiç işim olmaz derdim ama allah hidayet verdi oraya çağırdı sadece 1500 euro harcadım neler kazandığımı ben biliyorum.bir teravih namazı eder ne ederse bir ravza namazının fiyatı yok bu dünyada.. 35 gün kaldım bir ay ramazan orucu tuttum .teravih kıldım.her sene gelecem diye karar aldım ama bu sene gidemedim .her isteyen gidemez .önce allah nasip edecek.adsız çok acıyor harcanan paraya kaç okula yardım etmiş.ayağındaki ayakkabılar zaten markadır kaç fakiri doyurmuş kaç lira zekat vermiş.avrupa tatilleri daha pahalı.başka ülkelerde kafa mı dinleniyor...ama allah hidayet versin inşallah oraya giderde kabe de aklı başına gelir dünyayı orada anlar..gidipte bişe anlamayanlar da var allahı selamı üzerine olsun..

Adsız dedi ki...

8 kere yurt dışına gittim.9. gezim umre idi. oradaki zevki hiçbirinde almamıştım. sonra bi kez daha gittim. muhteşem bir duygu.
nerminn

ayşen dedi ki...

2. yorumu yazan adsıza tamamen katılıyorum. çok insani birşey yazmış. diğer yorumcular neden bu kadar tepki vermiş anlayamadım. ibadetin yanı sıra yeni yerler görmek ve gezmek ve bundan mutluluk duymak kötü bir şey mi ki? kendimizinkinden farklı bir fikirle karşılaştığımızda, bir an bile (acaba öyle de olabilir mi? diye) düşünmeden karşıt bir görüşü savunmak, hatta hakaret etmek bir tek bizim toplumumuza özgü bir davranış galiba. çok üzücü.