Salı, Mart 16, 2010

deve güreşi




Bugün öksürük yakınması ile başvuran bir hasta;
"Haftasonu Kemalpaşa'da deve güreşlerinde üşüttüm. Çok ayaz vardı, biraz da alkol aldık, şifayı kaptık" dedi
"Nasıl oluyor deve güreşleri. Hep ilanlarını görüyorum ama hiç gitmedim, turistik bir şey mi?" dedim



"Şimdi bu Ege bölgesine has bir olay, meraklısı çok! 40-50 deve katılıyor. Develeri bir görseniz... 40-50 bin liraya satılıyor bir tanesi. Sırayla develer güreştiriliyor. Ağızları bağlı oluyor, birbirlerine çelme takıp deviriyorlar. Kazanan başpehlivan oluyor, ödül kazanıyor. " dedi


"Ödül ne kadar?" diye sordum
"Belediye baştan ilan ediyor, 2-3 bin lira falan oluyor. Zaten Belediye başkanlarının falan da develeri var. Ayrıca katılanlara da bir miktar para veriyorlar devenin nakliyesi için. Taa Çanakkale'den, Aydın'dan gelenler var. Deve güreşi işin bahanesi, millet esas rakı içmeye geliyor" dedi



"Nasıl içiliyor, yanında mı getiriyorsun, orada mı satılıyor" dedim
"Herkes yanında getiriyor, orada deve sucuğu falan satıyorlar, başka pek bir şey yok. Yere hasır serip oturuyorsun. Şaka maka bu Ege köylüsü bir acayip içiyor. Sabah 9 da mangallar yakılıp içilmeye başlanıyor. Ben de ilk defa böyle sabahın köründe içtim." dedi



"Giriş paralı mı?" diye sordum
"Burası parasızdı. Bazı yerlerde paralı oluyor" dedi

Muayenesinde akciğer enfeksiyonu saptadığımdan Klavulanik asit tb 1gr 2x1 yazdım.



İlk fotograf Serhat Durmaz'ın.
Diğerleri Tire Deve Güreşlerinden
Cemal Öktemer'e ait.

13 yorum:

Marko Paşa dedi ki...

Ne çok öksürük şikayeti ile başvuran vardır demi hocam 2 post üst üste aynı şikayet olmuş

Fifi Croissant dedi ki...

Deve sucugu mu????

Berna Ceyhan dedi ki...

Ben de iki hafta önce Ayvalık-Altınovada deve güreşi izledim. Paralıydı ve kişi başı ücreti 10 liraydı. Askerler, polisler ve büyük kamyonlar tarafından etrafı kapatılmıştı. Dışardan bakıp da izleyen olmasın diye.
Deve de sevdim ayrıca kocaman ceviz gibi gözleri var ve bugün öğrendim ki develerin üç tane kaşları oluyormuş. Çok fazla salya akıtıyorlar. Isırmamaları için de ağızları bağlanıyor. Boyunlarındaki kürkleri çok gür ve sert. Çok çok iri hayvanlar gerçekten(sanırım minyon olduğum için bana öyle geldi:))
Ben deve sucuğunu altınova pazarında tattım. Ama satın almadık. Eşek bilmediği otu yerse başı ağrır, derler :) bizde ne olur ne olmaz diye almadık. Tadı farklıydı tabi ama hoşlanmamıştım pek.

B. dedi ki...

Keşke develer insan olsa, bu adamlar da develerin yerinde olsa. Develer bu adamları zevk için dövüştürüp, onlardan yapılmış sucuğu yerken rakı içseler.

xxx dedi ki...

Bir önceki yorum yazan kişiye aynen katılıyorum. İnsanları kişisel zevkleri uğruna diğer canlılara hayvanlara eziyet etmesine tahamül edemiyorum.

Adsız dedi ki...

http://cagrigurbuz.com/tulufotografsergisi/index.html

Adsız dedi ki...

ahdettim valla borçlarımı ödeyip işlerimi düzelttiğim vede emekli olduğum zaman kafadengi bi arkadaş bulup deve güreşi seyretmeye gidecem yanımdada bol şiş kebap be susus fiski olmalı .

Adsız dedi ki...

yuh diyorum. şimdi sorsan biz geri kapalı yobazız. hem hayvanlara eziyet. ve karşısına geçip içki içmek. yuh işte yuh geri den de geriler bunlar ALP

DERYA dedi ki...

kişisel zevkler uğruna hayvanların böyle bir yarış içibne sokulması gerçekten kötü diye düşünüyorum. develer adam, adamlarda deve fikri hoşuma gitti. keşke...

HB dedi ki...

Birbirinden değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

Arkadaşlarımın bana layık gördüğü ödüle bende siznle paylaşıyorum. Yaratıcı Blogger ödülü sizindir buyurun.

http://harunbaris.blogspot.com/2010/03/yaratici-blogger-odulu.html

B. dedi ki...

İnsanın diğer canlılar ve dünya üzerindeki tasarrufunu böyle zalimce kullanması beni hep üzmüştür. Nerde insan tarafından kötüye kullanılan bir hayvan görseniz, tarafları değiştirin, dövüştürülenler siz, dövüştürenler köpek, horoz, deve olsun, dövüşmek istemediğinizde türlü işkencelere maruz kaldığınızı düşünün. İnsanın zalimliğini o zaman anlayabileceksiniz.

gökmavi dedi ki...

Şimdi bu develer döğüşçü deve. Bunlar doğuştan savaşçı. Yani devenin içinde yoksa, zorlasanız da olmaz. Tamamen kendi rızaları ile güreşiyorlar. Hem zaten adı üstünde: "Güreş". Boks gibi , Karate gibi vahşi bir şey değil. Gaga, pençe gibi uzuvlar da olmadığı için bir vahşet yaşanmıyor.
Ha sucuk kısmına diyeceğim bir şey yok.
Not: Alkolun etkisi altında yazılmış bir yorumdur, ciddiye almayın efendim.

Adsız dedi ki...

Berna'ya sonuna kadar katılıyorum.
özlemkan