Pazartesi, Eylül 01, 2008

debugging



Bugün bilgi işlem müdürü olarak işe başlamak üzere sağlık raporu almak isteyen genç bir bilgisayar mühendisine
“Nereye varacak bu bilgisayar teknolojisinin sonu?” diye sordum
“Evet çok hızlı ilerliyor. O kadar hızlı ki bir önceki model ürünleri tüketmek için gelişmiş teknolojileri piyasaya sürmüyorlar. Mesela terabaytlık hard diskler çoktan hazır ama eldeki 160-250 gigabaytlık diskler tükenene kadar çıkartmıyorlar” dedi“Ufacık flash disklere 32 gigabayt koymuşlar” dedim
“1940’ların sonunda 1 kilobayt için bir futbol sahası kadar devre gerekiyormuş. O zaman devreler de mekanikmiş. Yani 1-0 'ı yaylı mekanizmalar açılıp kapanarak sağlıyorlarmış.Hatta bizde hata ayıklama anlamına gelen, 'debugging' * diye bir terim var, bu o zamanlardan kalmadır. Mühendisler bir arızanın kaynağını ararken yaylı devrelerin içine giren bir güve bulmuşlar, devrenin kapanmasını engelleyerek hataya yol açıyormuş” dedi.

İlk fotoğrafta Amerikalı gazetecinin laptopunu inceleyen Afgan mücahitler bu siteden, son fotoğraf ise bu tarihi güvenin akademi çalışma kaydındaki fotoğrafı.

*böcek ayıklama

7 yorum:

gregor samsa dedi ki...

doktorum mühendis arakadaşla sohbete giriş sorunuz(“Nereye varacak bu bilgisayar teknolojisinin sonu?”) tam taksici muhabbeti gibi olmuş bu sefer :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Doktor Bey,
Blogunuzun müzik eleştirmeni geldi.:))
Eklediğiniz müziklerin sesi bazen çok kısık oluyor. Daha önce radioblogdan müzik eklediğimde aynı şey benim de dikkatimi çekmişti. O siteden vazgeçtim, bu yüzden. Haberiniz olsun, dedim.:))

Kültür Mantarı dedi ki...

hergün bir sürü debug işi yapıyorum ama bunu bilmiyordum. hatta şimdiye kadar hiç neden bug diye düşünmemiştim.. :)

Goksu dedi ki...

Her isin geyigi var , isinizin cok yogun ve yorucu oldugunu dusunuyordum ama bu yazilariniz ile cok eglenceli hale getiriyorsunuz!

ssbb dedi ki...

Imeem'in denedim ama playerı çok büyüktü, beğenmedim.
Başka öneriniz varsa deneyelim, yoksa hoperlörün sesini açmaktan başka çare yok

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Evet, haklısınız; imeem'in playeri çok büyük.
Evet, haklısınız; hoparlörün sesini açmak mümkün.
:)
Last fm var, ama, o da başka usul çalışıyor. Arşiv oluşturup, yayınlayabiliyorsunuz.
Bir de mp3 yayınlanabiliyor, ancak ben onu hiç beceremedim.

asidiktesir dedi ki...

biraz eksik bir bilgi vermiş kendisi. şöyle ki; evet bir tb'lık harddisc veya intelin 6 sene sonraki işlemcisi o an biliniyordur. ancak bunların tasarımdan markete yani satışa hazırlanması ve müşteriye ulaşması 6-7 seneyi bulmakta. üretimleri testleri ve sonradan yapılacan düzeltmeler uzun süre almakta. bir tasarımın senelerce satışa sunulmaması bir pazar stratejisi değil yani.